Własna działalność
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Własna działalność
Witam, otóż mam kilka pytań dotyczących rozpoczęcia właśnie działaności, mieszkam w małym mieście , w mieście w którym chce założyć swoje małe miejsce , chce się poprostu spełnić. Interesuje mnie jak wyglada uzyskanie dofinansowania na własny zakład Ślusarski? Z czym się to wiąże? Co wymagają do udzielenia takowego dofinansowania? Jakie środki mogę uzyskać? Chodzi o to, ze działkę mam, mam także pomieszczenia gospodarcze w których mogę postawić kilka maszyn. Ciekawi mnie także to, czy mógłbym sobie poradzić jeżdżąc po firmach typu tartaki w moim rejonie jest tego sporo szukają poprostu kogoś do konserwacji maszyn, czy można z tego się wybić? Czy musiałbym tez postawić jakaś frezarkę i inne maszyny do realizacji?Jak wyglada opłata ZUS-u , księgowość.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: Własna działalność
Ja jak chciałem jakieś dofinansowanie dostać, czy to z UE (przez urząd pracy), czy przez Urząd Marszałkowski to...
Dowiedziałem się, że ponieważ jestem mężczyzną (kobietom zawsze dają), ponieważ jestem między 30 (za stary, na dofinansowanie "na start") a 50 rokiem życia (za młody na wykluczenie z rynku pracy) i do tego po studiach (jakbym nie miał studiów to dają) to mam se radzić sam :-/
EDIT: Rok temu mówili, że kasa to max 20 tysi, ale jak dopytałem, to mówili, że raczej bliżej 5 tysi, bo kasę na ileś tam osób muszą rozdzielić. A biznes plan i kwitów musisz tyle wypełnić, że stwierdziłem, że więcej zarobię w tym czasie jak będę te bzdury dla nich wypełniał za te ochłapy.
Dowiedziałem się, że ponieważ jestem mężczyzną (kobietom zawsze dają), ponieważ jestem między 30 (za stary, na dofinansowanie "na start") a 50 rokiem życia (za młody na wykluczenie z rynku pracy) i do tego po studiach (jakbym nie miał studiów to dają) to mam se radzić sam :-/
EDIT: Rok temu mówili, że kasa to max 20 tysi, ale jak dopytałem, to mówili, że raczej bliżej 5 tysi, bo kasę na ileś tam osób muszą rozdzielić. A biznes plan i kwitów musisz tyle wypełnić, że stwierdziłem, że więcej zarobię w tym czasie jak będę te bzdury dla nich wypełniał za te ochłapy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Śmiechu warte z tymi studiami.
Generalnie już przestali dawać hajs, stwierdzili że wystarczająco dużo jełopów będzie krzyczeć o wspaniałości UE.
Podobno dobre dofinansowania mogą załatwić firmy specjalizujące się w pozyskiwaniu dotacji dla innych. No ale tam przeważnie trzeba mieć już firmę i trochę własnego wkładu.
Najlepiej to nie zakładać DG jak się najpierw zleceń nie dogada. Bo czy się stoi czy się leży to ZUS będziesz musiał płacić (niby jest ulga początkowa).
Z ostatnich doświadczeń to widzę że bardziej niż ślusarzy to brakuje budowlańców. Chciałem zrobić remont łazienki to sprawdzeni fachowcy mają pozajmowane terminy na 12 miesięcy do przodu...
Generalnie już przestali dawać hajs, stwierdzili że wystarczająco dużo jełopów będzie krzyczeć o wspaniałości UE.
Podobno dobre dofinansowania mogą załatwić firmy specjalizujące się w pozyskiwaniu dotacji dla innych. No ale tam przeważnie trzeba mieć już firmę i trochę własnego wkładu.
Najlepiej to nie zakładać DG jak się najpierw zleceń nie dogada. Bo czy się stoi czy się leży to ZUS będziesz musiał płacić (niby jest ulga początkowa).
Z ostatnich doświadczeń to widzę że bardziej niż ślusarzy to brakuje budowlańców. Chciałem zrobić remont łazienki to sprawdzeni fachowcy mają pozajmowane terminy na 12 miesięcy do przodu...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Damiannn pisze:Interesuje mnie jak wyglada uzyskanie dofinansowania na własny zakład Ślusarski? Z czym się to wiąże?
Zajrzyj np. tu:
https://mambiznes.pl/finansowanie/dotac ... mow-102674
albo tu:
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-dota ... spodarczej
W twoim przypadku widzę inny problem - brak rozeznania w rynku. Jeśli chcesz prowadzić DG jako ślusarz, to rozejrzyj się po okolicy czy będą chętni na twoje usługi.