Tuleja aluminiowa problem z okrągłością
0.04 pole tolerancji średnicy wewn i zewn
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 6
Tuleja aluminiowa problem z okrągłością
Cześć Wszystkim!
Mam problem z wytoczeniem tulei.
Materiał aluminium PA6 wałek fi 55.
Tuleja ma 52mm średnicy ze ścianką 2,75mm na długości 16mm.
Przed odcinaniem jak dokonujemy pomiarów jest ok a po odcięciu pomiary średnicy w różnych miejscach dają nam wyniki +/- 0,03mm co wykracza poza pole tolerancji.
Próbowałem wygrzewać aluminium w 190°C przez 3godz w postaci odcinków 23mm i chwytać w szczęki miekkie aluminiowe specjalne za 3mm o kącie opasania wałka bliskiemu ~340°. Wcześniej przygotówkę planowałem i obtaczałem ma wymiar do tych szczęk, żeby był idealny chwyt. Odcinana sztuka spada na gąbkę. Problem ten sam.
Uciałem sobie 150mm tego wałka chwyciłem w twarde szczęki i puściłem program - problem ten sam.
Właśnie stygnie mi dodatkowo 150mm pręta na którym przeprowadzę kolejne testy.
Mam obróbkę zgrubną i wykańczającą dla powierzchni zewn i wewn różnymi narzędziami.
Czy to może być wina materiału?
Źle wygrzewam?
O czymś nie pomyślałem?
Pozdrawiam!
PS - gdzieś dokumentacji znalazłem, że materia do tych tulei PA6T ale to z 50 lat wstecz dokument.
Dzięki za pomoc.
Mam problem z wytoczeniem tulei.
Materiał aluminium PA6 wałek fi 55.
Tuleja ma 52mm średnicy ze ścianką 2,75mm na długości 16mm.
Przed odcinaniem jak dokonujemy pomiarów jest ok a po odcięciu pomiary średnicy w różnych miejscach dają nam wyniki +/- 0,03mm co wykracza poza pole tolerancji.
Próbowałem wygrzewać aluminium w 190°C przez 3godz w postaci odcinków 23mm i chwytać w szczęki miekkie aluminiowe specjalne za 3mm o kącie opasania wałka bliskiemu ~340°. Wcześniej przygotówkę planowałem i obtaczałem ma wymiar do tych szczęk, żeby był idealny chwyt. Odcinana sztuka spada na gąbkę. Problem ten sam.
Uciałem sobie 150mm tego wałka chwyciłem w twarde szczęki i puściłem program - problem ten sam.
Właśnie stygnie mi dodatkowo 150mm pręta na którym przeprowadzę kolejne testy.
Mam obróbkę zgrubną i wykańczającą dla powierzchni zewn i wewn różnymi narzędziami.
Czy to może być wina materiału?
Źle wygrzewam?
O czymś nie pomyślałem?
Pozdrawiam!
PS - gdzieś dokumentacji znalazłem, że materia do tych tulei PA6T ale to z 50 lat wstecz dokument.
Dzięki za pomoc.
ST-10Y-NGC
VF-3SS-NGC ze stołem TR200Y
Projektowanie procesów technologicznych w oparciu o Esprit CAM oraz SolidWorks.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Tuleja aluminiowa problem z okrągłością
cięcie nożem składakiem powoduje większe opory niż stalką i stad się spęcza materiał bez chłodzenia nawet 0.1mm
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Ten pręt jest wyciskany i ma tyle różnych naprężeń, które chętniekrayerster pisze: ↑22 wrz 2021, 11:49Czy to może być wina materiału?
Źle wygrzewam?
O czymś nie pomyślałem?
pozostaną w tej tulejce. Pewnie technika odcinania też odgrywa rolę.
Ja nie mam łatwego dostępu do pieca, więc na początek
zmienił bym materiał na blachę (też można ją pogrzać). Wszystkie tuleje przecinane (do zacisku) robimy z blachy,
bo z pręta bo przecięciu piłką 2mm często zaciskają się na amen i rozgiąć tego nie ma jak.
-
Ogólny możliwy owal na tulei to 0.01mm, wymiary z zewnątrz fi52 (-0.04) wewnątrz 46.5 (+0.04), po uzyskaniu tej dokładności następnie mam montować detal w tulei rozprężnej za otwór i toczyć mimośród zewnętrzny (fi51 (-0.02)) przesunięty o 0.5mm. (przyrząd z przesunięciem mam już gotowy)
100szt.
Dodane 4 minuty 18 sekundy:
Spróbuje stalką.
Rozumiem, ze z blachy miałbym na frezarce wyciąć frezem przygotówkę dla tokarki?CFA pisze: ↑24 wrz 2021, 10:39Ten pręt jest wyciskany i ma tyle różnych naprężeń, które chętniekrayerster pisze: ↑22 wrz 2021, 11:49Czy to może być wina materiału?
Źle wygrzewam?
O czymś nie pomyślałem?
pozostaną w tej tulejce. Pewnie technika odcinania też odgrywa rolę.
Ja nie mam łatwego dostępu do pieca, więc na początek
zmienił bym materiał na blachę (też można ją pogrzać). Wszystkie tuleje przecinane (do zacisku) robimy z blachy,
bo z pręta bo przecięciu piłką 2mm często zaciskają się na amen i rozgiąć tego nie ma jak.
ST-10Y-NGC
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
W takim razie próbowałbym odcinac z naddatkami, i przetoczyć delikatnie na gotowo po odcięciu.
Ciekawi mnie, jak detal zachowa się po obróbce 52 na 51 mimośrodowo. Czy też owal nie popłynie.
Ciekawi mnie, jak detal zachowa się po obróbce 52 na 51 mimośrodowo. Czy też owal nie popłynie.
-
Obecnie skupiam się, żeby w ogóle wykonać chociaż pierwsze mocowanie. Jak będę miał owal w otworze a zamocuje za ten otwór detal do wykonania mimośrodu to bankowo będzie owal do wyciągnięciu z maszyny.

Zobaczymy...
ST-10Y-NGC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
A z rury by nie wyszło? Np. https://sklep.hart-metale.pl/aluminium/ ... ct_id=6911
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Moc 1 naddatek w srodku + odcięcie.krayerster pisze: ↑24 wrz 2021, 12:42Obecnie skupiam się, żeby w ogóle wykonać chociaż pierwsze mocowanie. Jak będę miał owal w otworze a zamocuje za ten otwór detal do wykonania mimośrodu to bankowo będzie owal do wyciągnięciu z maszyny.
Zobaczymy...
Moc 2 otw na gotowo - lizniecie.
Moc3 twój przyrząd.
Bo się chyba nie do końca rozumiemy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kto robi tuleje z aluminium 
Toż to się zaciera i wyciera (dostaje luzu ) momętalnie skrzypiąc i piszcząc przy tym niemiłosiernie oraz produkując całe tony syfiacego pyłu aluminiowego.
Toż to się zaciera i wyciera (dostaje luzu ) momętalnie skrzypiąc i piszcząc przy tym niemiłosiernie oraz produkując całe tony syfiacego pyłu aluminiowego.