Oświetlenie na hali - co wybrać?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 15
Oświetlenie na hali - co wybrać?
Ma ktoś jakieś sprawdzone oświetlenie ha halę/warsztat? Szukam czegoś co nie kosztuje miliony i działa dłużej niż ledowe halogeny. Myślałem nad oprawami do świetlówek i do tego świetlówki led. Ale tutaj znowu pytanie czy ma ktoś jakieś sprawdzone oprawy. Na rynku jest pełno podłej chińszczyzny która dosłownie rozpada się w rękach. Testowałem już wiele produktów. Najtańsze halogeny led jak i te droższe. Wszystkie po stosunkowo krótkim czasie się przepalają. Z góry dzięki za pomoc 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Oświetlenie na hali - co wybrać?
Jeśli chcesz mieć bezobsługowe LEDy to trzeba zastosować LEDY
ale obniżyć ich moc żeby się nie przegrzewały.
Czyli np. lampa LED 12W ale dobierasz prąd tak, żeby świeciła 9W.
Większość LEDów zdycha z przegrzania. Obniżenie mocy czyni cuda... Nie trzeba skakać po drabinie i wymieniać...

Czyli np. lampa LED 12W ale dobierasz prąd tak, żeby świeciła 9W.
Większość LEDów zdycha z przegrzania. Obniżenie mocy czyni cuda... Nie trzeba skakać po drabinie i wymieniać...
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
oprawcafotografii pisze:Jeśli chcesz mieć bezobsługowe LEDy to trzeba zastosować LEDY ale obniżyć ich moc żeby się nie przegrzewały.
No okej. To wiem. Ale nie będę kupował 50 lamp i ich przerabiał :p tzn. Średnio mi się to uśmiecha, może w ten sposób

Może ktoś na forum co stawiał hale ma jakieś sprawdzone rozwiązanie nie po 500zł za lampę. Jak sobie pomyślę, że mam co chwila skakać i na 6 metrach zmieniać te badziewne oświetlacze to aż mi się źle robi.
Świetlówki led się u mnie sprawdziły (te dobrej jakości). Ale znowu jakie oprawy. Jedne kupiłem to się w rękach połamały.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Lampy metalohalogenkowe? Używki trafisz za grosze często. Wydajność porównywalna do LEDów, światło lepsze bo bez problemu kupisz takie z 90+CRI. Jedyna wada, to że potrzebują z dwóch minut, żeby się "rozpalić".
-
Więc wracam do punktu wyjścia. Te długie nagrzewanie się można by jeszcze przeżyć. Wrzuciłbym sobie ze 4 takie lampy dodatkowo jak trzeba by dużo światła. Na 6 metrach to już jakoś by to wyglądało. Ale i tak potrzebuję zamontować świetlówki choćby tam gdzie jest niżej. Więc dalej pytanie aktualne 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Właśnie dzisiaj powiesiłem Limea Gigant 52W, hale mam na ok 5.2 wysoką, wszystkie inne 50tki bije na głowę, fajnie rozprasza światło. Nie płaciłem za nią bo dostałem od przedstawicielki na testy, ale kosztuje niecałe 200zl. Wydaje mi się że warta jest tych pieniędzy, tym bardziej że jest na nią 5 lat gwarancji, więc chyba sobie dystrybutor w stopę nie strzela. W razie awarii z reguły wymieniają na nowe.
-
A używałeś już wcześniej tych lamp? Zdarzały się awarie? Jeśli tak, to jak często? Z tego co widzę to chyba zintegrowane źródło światła z oprawą. Czyli po zużyciu wymienia się całość tak? Możesz ocenić jak spada ich wydajność po jakimś tam czasie? I na jaką powierzchnię u Ciebie przypada jedna lampa oraz jak możesz zdradzić jakie prace przy ty wykonujecie 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Na pierwszą część nie odpowiem, bo tak jak pisałem dzisiaj powiesiłem, docelowo będą najprawdopodobniej 4 szt na 160 m2 jako oświetlenie ogólne, barwę ma ciepłą może aż za bardzo ale z kolei przy maszynach CNC mam świetlówki led barwa neutralna i razem to fajnie komponuje i nie męczy oczu.