Witam, mam pytanie - posiadam Mach 3 - gdzie zmienia się układ współrzędnych a dokładnie mam sytuacje taką że gdy przejeżdżam maszyną w stronę + , jedzie dowrotnie - zmieniłem w ustawieniech sterownika impuls DIR na wysoki - wszystko jest ok , ale z kolei podczas najazdu na krańcówki jedzie w drugą stronę - gdzie to zmienić bo machem zajmuje sie od niedawna i nie mam pojęcia.
mówiąc krótko gdzie zmienia sie kierunek najazdu na krańcówki
układ współrzednych
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
W konfiguracji - 2 zakładka menu, 7 pole - jest kierunek kręcenia silnikiem - bez konieczności ingerowania w sterownik. I osobno ustawiany kierunek do bazowania - 2/8 w menu.
W sterowniku ustaw poziom impulsu taki jak w Machu - wtedy nie będzie nakładania się wązkiego impulsu z Macha na szerokim okienku sterownika - może dochodzić do przekłamań.
W sterowniku ustaw poziom impulsu taki jak w Machu - wtedy nie będzie nakładania się wązkiego impulsu z Macha na szerokim okienku sterownika - może dochodzić do przekłamań.
-
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Coś jest pomylone z wyborem z menu, ale i tak najpierw trzeba ustawić kierunek kręcenia silnikiem tak jak powinno się kręcić nim wg strzałek klawiatury - to ustawienie jest podstawowe. Następnie wskazuje się tą stronę już ustawionego układu +/- w której są krańcówki.
Jeżeli odwrócić ponownie układ ( to ustawienie od strzałek) to odwraca się obie rzeczy jednocześnie, ( bo Mach pamięta że skoro do bazy to na minus więc kręci w stronę aktualnie ustawionego minusa)
Jeżeli odwrócić ponownie układ ( to ustawienie od strzałek) to odwraca się obie rzeczy jednocześnie, ( bo Mach pamięta że skoro do bazy to na minus więc kręci w stronę aktualnie ustawionego minusa)