Witam
Mam taki mały problem , jak ustawiać w imadle detal obrabiany z kilku stron tak by wszystko z sobą się zgadzało (wymiary , zbierzność). Coś w tym stylu
Wcześniej mi wystarczało z dwóch stron obrabiać detal , metoda na kołki. Tu jednak jest więcej pracy , jak to zrobić , zaplanować . Jeśli ma ktoś linki na poglądowy film , materiały to będę wdzięczny.
Jak ustawiać detal przy obróbce kilku stron
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Jak ustawiać detal przy obróbce kilku stron
Obrabiać można z wielu stron. Ustawienie na czujnik gwarantuje TEORETYCZNIE pozycjonowanie do setki, czy dwóch setek trochę gorzej jest z kątami, w sensie samej dłubaniny z ustawianiem - nie ma tu specjalnie problemu.tomaszdko pisze: ↑21 sie 2020, 18:44Mam taki mały problem , jak ustawiać w imadle detal obrabiany z kilku stron tak by wszystko z sobą się zgadzało (wymiary , zbierzność). ...Wcześniej mi wystarczało z dwóch stron obrabiać detal , metoda na kołki. Tu jednak jest więcej pracy , jak to zrobić , zaplanować .
Pozycjonowanie z kołków, to najczęściej jak jest technologiczna możliwość lub wymaganie, bo wtedy
się pomija czujnikowanie i oszczędza czas. Przestrzegam tylko zbytnio przed ufaniem w dokładne wykonanie półfabrykatu czy pozycjonowanie sztuki: miałem ostatnio taki przypadek w imadle blacha aluminiowa ta bez naprężeń, frezowaną - równoległość powierzchni sprawdzona pasametrem - praktycznie w zerze. Ustawienie powierzchni praktycznie w zerze. Po zfrezowaniu mocowanie odwróconej sztuki - ustawienie powierzchni w zerze - zfrezowanie i w praktyce powinno być równolegle a równoległości nie było ze 3 setki, czyli w każdym mocowaniu jest jakiś błąd. A zaplanować trzeba tak, żeby było do czego ustawiać i za co złapać i mierzyć.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Jak ustawiać detal przy obróbce kilku stron
Trudno to opisać bo jest tyle przypadków, że można tylko do konkretnego detalu się odnieść. Na pewno diatest staje się twoim nowym najlepszym kolegom sprawdzasz wszystko. Zanim odmocujesz detal z jakimiś ciasnymi tolerancjami też sobie przejedź czujnikiem i sprawdź czy to co wyfrezowałeś/wyciałeś i wytoczyłeś jest faktycznie idealnie prosto (bo może coś się po drodze przestawiło/skrzywiło i jesteś pewny, że położysz na tym i będzie prosto a tu d..