Planowanie stołu frezarki manualnej
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Planowanie stołu frezarki manualnej
Witam
Mam duża i leciwa frezarkę lkonwencjonalna i mam już wytarty stół na środku. Około 7-8 setek na środku względem brzegów. Chce go przeplanowac na swojej maszynie ale średnica głowicy musiałaby wynosić prawie 400mm bym mógł przeplanowac cały stół od początku do końca. Myślałem nad fly cutterem ale to też strach przy takiej długości noża.
Zakładając że odpuściłbym planowanie brzegów stołu ze względu na brak narzędzia takiej średnicy to jak zachowa się fly cutter na rowkach teowych? Udar nie będzie za duży?
Mam duża i leciwa frezarkę lkonwencjonalna i mam już wytarty stół na środku. Około 7-8 setek na środku względem brzegów. Chce go przeplanowac na swojej maszynie ale średnica głowicy musiałaby wynosić prawie 400mm bym mógł przeplanowac cały stół od początku do końca. Myślałem nad fly cutterem ale to też strach przy takiej długości noża.
Zakładając że odpuściłbym planowanie brzegów stołu ze względu na brak narzędzia takiej średnicy to jak zachowa się fly cutter na rowkach teowych? Udar nie będzie za duży?
-
Re: Planowanie stołu frezarki manualnej
Zapiąłem czujnik zegarowy w uchwyt i przejazd stolem. Zegar oczywiście dotykał stołu Ewidentnie stół wytarty jest na środku. Ma prawo bo maszyna z 1971 roku
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Najlepiej przyłożyć liniał i sprawdzić czy wejdzie szczelinomierz.
Jeśli wytarte są prowadnice, to planowanie stołu nic nie da. Mocowane elementy będą się bujać, a dociśnięte wyginać.
Jeśli wytarte są prowadnice, to planowanie stołu nic nie da. Mocowane elementy będą się bujać, a dociśnięte wyginać.
-
Hmm, w sumie o tym nie pomyślałem że to na jaskółkach mogło się wytrzeć. Ciężka praca na takim stole, bo pod imadło muszę z jednej strony podkładać folie a o frezowaniu bezpośrednio na stole można pomarzyć jak ma być precyzyjna obróbka. Nie mam tak długiego liniały by sprawdzić że szczelinomierzem jak piszecie
-
- Posty w temacie: 1
Flycutter jak najbardziej, ale albo musi być dość masywny i dość wyważony,

lub z masywnego wytaczaka (może być do niego dospawane wzmocnienie)
albo (i chyba najlepiej) talerzowy,

gdzie talerz jest dodatkowo stabilizującym obroty kołem zamachowym które minimalizuje drgania.
Można je zrobić praktycznie na nasze doraźne potrzeby z pasującego średnicą krążka

lub np z koła pasowego, zębatego, itp w którego wieńcu da się wywiercić otwór na wkładkę/nóż (HSS lub VHM), i kołek/kołki blokujące ją w wieńcu
albo nawet zapożyczonej tarczy tokarskiej do której mocujemy oprawkę z nożem i przeciwwagę po drugiej stronie

Moim zdaniem, przy zastosowaniu przemyślanego przyrządu Twoje obawy są niepotrzebne...
moj-pierwszy-fly-cutter-t100975-10.html

lub z masywnego wytaczaka (może być do niego dospawane wzmocnienie)
albo (i chyba najlepiej) talerzowy,

gdzie talerz jest dodatkowo stabilizującym obroty kołem zamachowym które minimalizuje drgania.
Można je zrobić praktycznie na nasze doraźne potrzeby z pasującego średnicą krążka

lub np z koła pasowego, zębatego, itp w którego wieńcu da się wywiercić otwór na wkładkę/nóż (HSS lub VHM), i kołek/kołki blokujące ją w wieńcu
albo nawet zapożyczonej tarczy tokarskiej do której mocujemy oprawkę z nożem i przeciwwagę po drugiej stronie

Moim zdaniem, przy zastosowaniu przemyślanego przyrządu Twoje obawy są niepotrzebne...
moj-pierwszy-fly-cutter-t100975-10.html
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Wystarczy liniał o długości połowy stołu. Przyłożony od brzegu, powinien w środku wisieć w powietrzu.
Jakiej długości jest stolik?
Jakiej długości jest stolik?
-
Roman pięknie dziękuję za zdjęcia
bardzo się przydadzą. Spróbuję zorganizować liniał by sprawdzić ten stół ale chyba i tak nie pozostaje mi nic innego jak jego przeplanowanie. Oddawanie go do firmy zewnętrznej na szlif przekroczy wartość frezarki
Dodane 1 minuta 32 sekundy:
Stolik ma 1500mm
Dodane 1 minuta 32 sekundy:
Stolik ma 1500mm
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ja mam na takim starociu wymiar frezowanej sztuki kilka setek większy pod imadłem (kilka 2-3 setki)-
jak robię coś o długości większej niż 130-150mm, to już jest to zauważalne.
ale imadło od lat jest zamocowane w tym samym miejscu i tylko głowicami tam się robi.
Tak więc nie jest wytarty stół tylko prowadnice. Taki rozjazd wymiarów mi specjalnie nie przeszkadza,
bo robię głównie rzeczy krótkie i zwarte, ale 7-8 setek, to już może być kłopotliwe.
Możesz się przenieść na skraj stołu z dokładnymi rzeczami - powinno trochę pomóc.