kryzys gospodarczy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
kryzys gospodarczy
Witam,
jestem ciekawy waszej opini na temat obecnego kryzysu gospodarczego?Myślicie że bedą masowe zwolnienia operatorów cnc np. w UK albo Norwegii. Obecnie sam mam zamiar wyjechać na początku 2009 r. no ale czas pokaże-może nie będzie się opłacać.Musze jeszcze tylko zdobyć trochę więcej doświadczenia- jak narazie pracuję ok 14 miesięcy jako frezer CNC (sterownie Fanuca). Pzdr
jestem ciekawy waszej opini na temat obecnego kryzysu gospodarczego?Myślicie że bedą masowe zwolnienia operatorów cnc np. w UK albo Norwegii. Obecnie sam mam zamiar wyjechać na początku 2009 r. no ale czas pokaże-może nie będzie się opłacać.Musze jeszcze tylko zdobyć trochę więcej doświadczenia- jak narazie pracuję ok 14 miesięcy jako frezer CNC (sterownie Fanuca). Pzdr
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Witam
Wydaje mi się, że nie można aż tak tego uogólniać. Są różne branże, produkcje, firmy mniejsze większe i wszystkiego nie da się postawić pod jedną kreską. Póki co nikt z moich znajomych przebywających za granicami naszego kraju nie wrócił z powodu jakiegokolwiek kryzysu gospodarczego, a nawet ciągle ktoś wyjeżdża do pracy.... więc nie jest źle.
Wydaje mi się, że nie można aż tak tego uogólniać. Są różne branże, produkcje, firmy mniejsze większe i wszystkiego nie da się postawić pod jedną kreską. Póki co nikt z moich znajomych przebywających za granicami naszego kraju nie wrócił z powodu jakiegokolwiek kryzysu gospodarczego, a nawet ciągle ktoś wyjeżdża do pracy.... więc nie jest źle.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Witam serdecznie.
Może nie w ten deseń trafie ale przyłączę się do dywagacji na temat gospodarki (choć akurat krajowej a nie zagranicznej). Nie wydaje się Kolegom, że w kraju gospodarka hamuje dość konkretnie, że tak powiem wszystko stygnie? Ostatnio zauważam coraz większe zapędy do zwolnień, już nie tylko jednostkowych lecz również grupowych. Co Koledzy sądzą o tym?
Pozdrawiam, skoczek
Może nie w ten deseń trafie ale przyłączę się do dywagacji na temat gospodarki (choć akurat krajowej a nie zagranicznej). Nie wydaje się Kolegom, że w kraju gospodarka hamuje dość konkretnie, że tak powiem wszystko stygnie? Ostatnio zauważam coraz większe zapędy do zwolnień, już nie tylko jednostkowych lecz również grupowych. Co Koledzy sądzą o tym?
Pozdrawiam, skoczek
-
Kostner bardzo dobrze słyszałeś... moi bliscy i znajomi pracujący w firmach wykonujących podzespoły do samochodówki niestety bardziej donośnie to usłyszeli...:/. I nie są to pojedyńcze przypadki, lecz pracowali lub jeszcze tymczasowo pracują w różnych, niepowiązanych ze sobą bezpośrednio firmach.
Pozdrawiam, skoczek
Pozdrawiam, skoczek
-
- Posty w temacie: 2
W Niemczech stoi wiekszosc fabryk jak mowia w telewizji z powodu malej ilosci zamowien. Ale wczoraj rozmawialem ze znajomym z fabryki Opla i on mi powiedzial ze stoi cala linia nowego modelu, bo ostatnio EU podkrecila normy spalin i Opel jak i cala reszta producentow nie sa w stanie im sprostac i kombinuja na szybko - ile w tym prawdy nie wiem 

Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
mi tam ten kryzyssie podoba
praca dla tych ktorzy cos potrafia jest nadal a funt od dwoch tygodni stale idzie w gore 

- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Witam.Draco pisze:mi tam ten kryzyssie podobapraca dla tych ktorzy cos potrafia jest nadal a funt od dwoch tygodni stale idzie w gore
Ja jednak bym się tak nie cieszył tym kryzysem bo idąc dalej tym tokiem myślenia i kierując się tą logiką (pisząć to, wiem że to nadużycie) powinien się kolega zacząć cieszyć coraz większymi problemami gospodarczymi... W ten sposób i dla Kolegi fachowca może braknąć etatów. Poza tym nie każdy jest ekspertem, nie każdy ma wszechstronne umiejętności więc nie każdy znajdzie pracę gdy zacznie się na poważnie coś dziać a przeżyć i utrzymać rodzinę każdy będzie chciał i musiał. Pozostaje mieć nadzieję i swoje dobrze robić.
Pozdrawiam serdecznie.