Witajcie,
Mam do was pytanie, jako że frezuje dużo aluminium (głównie PA9(7075) T651) chciałbym was prosić o sugestię, radę jakich producentów narzędzia stosować?
Na początku się uczyłem, nie chciałem wydawać dużo na narzędzia, bo np. dzwony itp. co powodowało że niszczyłem narzędzia. Stosowałem Chińskie WINSTAR oraz Polskie (?) FENES.
Obecnie nie niszczę już narzędzi, i chciałbym kupić trochę narzędzi o dobry stosunku ceny do jakości.
Produkcja jednostkowa, ale wszystkie detale bardzo podobne, zmienią się jedynie średnice, rozstawy otworów itp.
Zależy mi też na tym żeby katalog był w miarę przystępny, bo nie ukrywam, że głównie trzymam się parametrów zaproponowanych przez producenta.
Zastanawiam się też nad narzędziami składanymi, głowiczki, frezy jeżowe etc. ponieważ zazwyczaj mam dużo kopania.
Bardzo proszę o jakieś sugestie/rady.
Pozdrawiam
Frezowanie aluminium
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Frezowanie aluminium
Moim zdaniem nie ma potrzeby ...... , choć nie wiem jaki masz przerób.
Dobrymi frezami powinieneś dać sobie radę ..... , na PW wysyłam namiar na w miarę dobre chinole i coś lepszego.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Mariusz... można też prosić o namiar na PW ???WZÓR pisze:na PW wysyłam namiar na w miarę dobre chinole i coś lepszego
Trochę chińszczyzny mi przez ręce przeleciało ale można powiedzieć co sprzedawca to inne..
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Trzeba uważać z tą chińszczyzną. Miałem dobrego sprzedawcę, frezy szły fajnie, a w pewnymi momencie wszystkie zaczęły przychodzić takie, że na tych samych parametrach i tych samych detalach zaczęły dzwonić i zostawiać brzydkie ślady po drganiach.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Poszło.Bronsonboss pisze: ↑04 paź 2019, 09:41Mariusz... można też prosić o namiar na PW ???WZÓR pisze:na PW wysyłam namiar na w miarę dobre chinole i coś lepszego
Trochę chińszczyzny mi przez ręce przeleciało ale można powiedzieć co sprzedawca to inne..
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki