Tokarka TUM25-B ŁOŻYSKA WRZECIONA

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
stasiak965
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Tokarka TUM25-B ŁOŻYSKA WRZECIONA

Post napisał: stasiak965 » 12 lut 2025, 21:17

Dzień dobry, chciałbym opisać pokrótce swój problem, zakupiłem tokarkę TUM 25B, przed przystąpieniem do "nauki" fachu, postanowiłem przejrzeć maszynę, powymieniać oleje oraz usunąć ewentualne opiłki.

Problem niestety zaczął się przy pierwszym warsztatowym przeglądzie, gdyż okazało się, że tokarka posiada uszkodzone łożysko oporowe w skrzyni przekładni.

Tutaj załączam film z uszkodzenia :
https://www.youtube.com/shorts/UnjtXctJIO8

Po niedługim zastanowieniu podjąłem decyzję odnośnie wymiany. Po dość dużych problemach udało mi się wymienić obydwa łożyska oporowe.

Obrazek

Tutaj załączam zdjęcie jak to wyglądało.
Obrazek

Łożyska oporowe, współpracują ze sobą poprzez "kryzę", na sprężynach - i tutaj pojawia się moje pytanie, jak w oryginalne ma to być ustawione? Zbyt sztywne skręcenie nakrętki zabezpieczającej łożysko, powoduje, iż łożysko "staje dęba" - zbyt mocne dociśnięcie do kryzy.

https://www.youtube.com/shorts/CKwTN7I9Ajc
https://www.youtube.com/shorts/zQlJz2360A8

Ostatnie moje pytanie, czy ta nakrętka powinna się "obracać", czy powinna być dokręcona? Obrazek

Posiadam DTR tej tokarki, niestety jest ona dość "skąpo" opisana, nigdzie nic nie ma na temat kasowania luzów :(
Bardzo proszę osoby, które mają wiedzę w tej materii o zabranie głosu.
Jeśli będzie potrzeba więcej zdjęć/filmów to jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam serdecznie, Adrian.

Grzegorz53
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Re: Tokarka TUM25-B ŁOŻYSKA WRZECIONA

Post napisał: Grzegorz53 » 13 lut 2025, 00:13

Regulacja luzu promieniowego wrzeciona :
Obrazek
Regulacja luzu osiowego :
Obrazek

Autor tematu
stasiak965

Post napisał: stasiak965 » 13 lut 2025, 19:04

Grzegorz53 pisze:
13 lut 2025, 00:13
Regulacja luzu promieniowego wrzeciona :
Obrazek
Regulacja luzu osiowego :
Obrazek
A czy ma pan jakąś wiedzę, na temat tej nakrętki od strony uchwytu, o której mowa w pierszym poście?
Mam wrażenie, że jak ją dokręce, to wrzeciono się trochę blokuje w jednym położeniu, czy jest możliwość, że łożysko gdzieś jest przekrzywione?

Grzegorz53

Post napisał: Grzegorz53 » 13 lut 2025, 20:17

Ta nakrętka blokuje pierścień ruchomy uszczelniacza labiryntowego, który uszczelnia wrzeciono od strony uchwytu. Prawdopodobnie ktoś wyjął pierścień dwudzielny, który służy do regulacji luzu promieniowego wrzeciona i teraz dokręcając pierścień uszczelniacza labiryntowego styka się on z łożyskiem i trze. W tej sytuacji ustawiłbym ruchomy pierścień labiryntowy po środku między łożyskiem a pierścieniem nieruchomym i lekko dokręcił tę nakrętkę. Warto też sprawdzić odstęp łożyska od występu oporowego na wrzecionie i taki pierścień dorobić. Może być też inne rozwiązanie w tym egzemplarzu TUM 25B niezgodne z tą DTR-ką. O ile się nie mylę to w TUM 25A nie było tego pierścienia dwudzielnego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”