Tokarka Profi6132 ster.GSK980TDa nie referuje osi.

Błąd 411 (+X poza limitem) podczas najazdu na punkt referencyjny.

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
Jan-CNC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 14 kwie 2018, 20:43

Tokarka Profi6132 ster.GSK980TDa nie referuje osi.

#1

Post napisał: Jan-CNC » 04 sty 2020, 21:03

Tokarka CNC Profi6132 ze sterowaniem GSK980TDa
Przy próbie zreferowania osi występuje błąd.
411 CTR WARN:
Overstepping the overtravel in positive direction of the X axis
Przycisk RESET kasuje błąd, ale kolejna próba znowu go wywołuje. Wyjaśniam, że maszyna nie stoi na żadnej krańcówce, przejazdy ręczne działają prawidłowo zarówno krokowe i szybkie. Można nawet uruchomić program (co mnie dziwi) i instrukcje są realizowane, oczywiście w przypadkowym (nierealnym) układzie współrzędnych.

Nie znam tej maszyny i procedura referowania nie jest dla mnie jasna, instrukcja niewiele pomogła. Czy ktoś może podać sposób wykonania najazdu na punkt referencyjny w tej maszynie? Będę wdzięczny za wyjaśnienie :wink:



Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2168
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Tokarka Profi6132 ster.GSK980TDa nie referuje osi.

#2

Post napisał: Petroholic » 06 sty 2020, 10:21

W menu masz pewnie opcje diagnostyki wejsc 0/1 jak w kazdym chinczyku. Sprawdz krancowki obie czy dzialaja jak nalezy. Czy zmienia sie sygnal 0/1 jak na nie najedziesz recznie... Czesto w chinkach obie sa na jednym obwodzie...

PS Nie odpalaj programow na nie zreferowanej maszynie! Jak dostanie komende X+100, a bedzie blizej to rozwalisz suport lub srube / mocowanie... To samo na Z. Chyba ze odpaliles testowo z posuwami na 5% i reka na grzybie caly czas :)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6803
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Tokarka Profi6132 ster.GSK980TDa nie referuje osi.

#3

Post napisał: WZÓR » 06 sty 2020, 14:01

Jan-CNC pisze:
04 sty 2020, 21:03
Tokarka CNC Profi6132 ze sterowaniem GSK980TDa
Przy próbie zreferowania osi występuje błąd.
411 CTR WARN:
Overstepping the overtravel in positive direction of the X axis
Przycisk RESET kasuje błąd, ale kolejna próba znowu go wywołuje. .....
A co na to fachowcy ze Św. Katarzyny ?
..... , domyślam się , że stamtąd pochodzi ta maszyna.

Mariusz.


Autor tematu
Jan-CNC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 14 kwie 2018, 20:43

Re: Tokarka Profi6132 ster.GSK980TDa nie referuje osi.

#4

Post napisał: Jan-CNC » 06 sty 2020, 16:06

Dzięki za odpowiedzi :lol:
Petroholic pisze:
06 sty 2020, 10:21
Nie odpalaj programow na nie zreferowanej maszynie! .... Chyba ze odpaliles testowo z posuwami na 5% i reka na grzybie caly czas :)
...oczywiście, że tylko tak, blok po bloku 8) , chciałem się przekonać czy w ogóle się rusza, ta maszyna stała "jako żelazna rezerwa" kilka lat, może słaba bateria podtrzymania ją ogłupia? Nie wiem co ważnego ma wpisane do tej pamięci.
Wracając do samej procedury referowania, czy to dobry tok:
1. przycisk wywołania ref. zapala się na nim kontrolka aktywności
2. przycisk kierunku +X, i tu nie wiem czy tylko nacisnąć, czy trzymać przyciśnięty, bo maszyna już wyświetla błąd
3. gdyby było ok. to następny +Z
4. powinny się zapalić kontrolki (diody) zreferowania X Y Z na pulpicie, no i właśnie co z tym Y(?) bo to tokarka bez napędzanych narzędzi.

A na odpowiedź ze Św.Katarzyny czekam cierpliwie, bo oni w Święta nie pracują :wink:

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2168
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Tokarka Profi6132 ster.GSK980TDa nie referuje osi.

#5

Post napisał: Petroholic » 07 sty 2020, 08:41

Jezeli nie masz osi Y, a tokarka wyswietla ja na pulpicie to znaczy ze zgubila parametry... Parametr od wyswietlania powinien byc nieaktywny u ciebie... Masz papierowa kopie parametrow? Lub elektroniczna na pendrive? Zapewne to jest powod braku bazowania...


Autor tematu
Jan-CNC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 14 kwie 2018, 20:43

Re: Tokarka Profi6132 ster.GSK980TDa nie referuje osi.

#6

Post napisał: Jan-CNC » 13 mar 2020, 18:57

W zasadzie wcześniej powinienem podać rozwiązanie, ale lepiej późno niż wcale :) Problem wynikał ze złego przelicznika enkodera tzw. electronic gear opisany w instrukcji DA98A servo.pdf (kto wykasował te współczynniki, to już teraz nie dojdę :?) Po prostu maszyna nie mogła dojechać do zderzaka bo wcześniej przekraczała limit softwerowy. A teraz najistotniejsze w praktyce: ta maszyna do pracy wcale nie potrzebuje referowania, wystarczy się upewnić, że nie zgubiła "0" detalu, jeśli tak, to ustawić na nowo. Maszyna nie ma liniałów.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2168
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Tokarka Profi6132 ster.GSK980TDa nie referuje osi.

#7

Post napisał: Petroholic » 14 mar 2020, 12:09

Jan-CNC pisze: Problem wynikał ze złego przelicznika enkodera tzw. electronic gear opisany w instrukcji
Czyli maszyna nie miała parametrów... Jeden plus, że maszyna miała otwarty sterownik :) Spotkałem sytuacje, że w jakiejś firmie założyli hasło "niestandardowe" i potem był problem jak któryś kolejny z kolei właściciel stracił PLC :( Miał kopię tylko nie można było jej wrzucić bo system był zblokowany :(


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 868
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Tokarka Profi6132 ster.GSK980TDa nie referuje osi.

#8

Post napisał: lepi » 14 mar 2020, 12:43

Petroholic pisze:
14 mar 2020, 12:09

Czyli maszyna nie miała parametrów... Jeden plus, że maszyna miała otwarty sterownik :) Spotkałem sytuacje, że w jakiejś firmie założyli hasło "niestandardowe" i potem był problem jak któryś kolejny z kolei właściciel stracił PLC :( Miał kopię tylko nie można było jej wrzucić bo system był zblokowany :(
Przecież wystarczy wyciągnąć bateryjkę.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2168
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Tokarka Profi6132 ster.GSK980TDa nie referuje osi.

#9

Post napisał: Petroholic » 15 mar 2020, 17:53

Nie każde sterowanie jest oparte na pamięci ulotnej...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”