Tokarka LB10 Odjazd do zmiany narzędzia

Dyskusje o maszynach Okuma

Autor tematu
einstein
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 594
Rejestracja: 08 sty 2009, 11:53
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Tokarka LB10 Odjazd do zmiany narzędzia

#1

Post napisał: einstein » 24 mar 2018, 19:48

Uczę się programować tokarkę LB10
Mam poniższy programik
Odjeżdżam G0X500Z500
i do zmiany narzędzia odjeżdża prawidłowo By zmienić na T1111
Ale za drugim razem jak odjeżdżam to wywala błąd, że chce wyjechać po za zakres.
Gdzie robię błąd
Czy jest jakiś prostszy sposób na odjazd do zmiany narzędzia?
Czy jest szansa by rewolwer z narzędziami kręcił się w 2 strony by zmieniając Z T11 na T9 przeleciał T11, T10, T9 a nie T12, T13 i tak prawie cały obrót.

Program:
O0011
G0X500Z500
T1111
G0X20Z0.5
G41
S1500M3
G1Z-0.5F0.2
G1X-1.6
G0Z0
G0X13
G1Z-0.5
G1X17Z-1.75
G0X500Z500 <<<<<<<< TU WYWALA BŁĄD
T1010
M5
M30



Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 242
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Tokarka LB10 Odjazd do zmiany narzędzia

#2

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 24 mar 2018, 21:14

einstein pisze:Ale za drugim razem jak odjeżdżam to wywala błąd, że chce wyjechać po za zakres.
Gdzie robię błąd


A gdzie odwołanie kompensacji ?
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
einstein
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 594
Rejestracja: 08 sty 2009, 11:53
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Tokarka LB10 Odjazd do zmiany narzędzia

#3

Post napisał: einstein » 24 mar 2018, 21:44

No właśnie tam popełniłem błąd, zamiast M41 zapięcie 1 biegu wpisałem G41.
Dziękuję za pomoc.
Krzycho, a masz jakiś pomysł na kierunek obrotu rewolweru z narzędziami?

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 242
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Tokarka LB10 Odjazd do zmiany narzędzia

#4

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 24 mar 2018, 23:15

M86
M87 ???
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
einstein
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 594
Rejestracja: 08 sty 2009, 11:53
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Tokarka LB10 Odjazd do zmiany narzędzia

#5

Post napisał: einstein » 27 mar 2018, 22:09

Dzięki Krzycho, dokładnie M86 i M87 działa tak jak sobie wymarzyłem.

Teraz walczę jeszcze z 2 rzeczami.
1.
Gdy ustawiam obroty S1000M3 to obroty mam 482rpm, gdy zwiększam np S2000M3 to mam na wrzecionie 965rpm.
Sprawdzałem zarówno na maszynie jak i zewnętrznie obrotomierzem.
Gdy używam G95S130M3 z G50S3500 to obroty są max 3500rpm czyli tyle ile być powinno.

Skąd może wynikać ta rozbieżność?

2.Przy starcie wrzeciona pojawia mi się czasami (30% szansy) błąd 201-3 Alarm-A servo amp X-achse 4802E6, lub 201-4 Alarm-A servo amp Z-achse 4802E6, po skasowaniu błędy wylatuje 110 SDU i 110 nie dam rady skasować.
Obstawiałem kondensatory, wymieniłem wszystkie na zasilaczu 24V, 5V oraz na driverach serv. Na driverze wrzeciona kondensatory były już wymieniane i trzymają pojemność.
Co może być nie tak?
Po serwis nie dzwonię, to w większości przypadków wymieniacze (zabawa w stylu jak bym do mechanika samochodowego podjechał, bo silnik nie równo pracuje i w odpowiedzi dostałbym że muszę wymienić silnik wraz ze skrzynią biegów)

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 242
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Tokarka LB10 Odjazd do zmiany narzędzia

#6

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 28 mar 2018, 08:44

Ad.1. A w ten sposób jest ok ? G97 M3 S1000
Ad.2. Niestety nie moja dziedzina, ale SDU to częsta przypadłość Okum. Jak się czegoś dowiem to dam znać :D
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Maszyny Okuma”