Tokarka FANUC jaki cykl

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
luk237
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 22
Rejestracja: 17 cze 2015, 18:26
Lokalizacja: Rybnik

Tokarka FANUC jaki cykl

#1

Post napisał: luk237 » 16 cze 2016, 15:42

Witam. Potrzebuję pomocy w pisaniu programu. Czy jest jakis cykl do wybrania materiału. Dotychczas pisałem krok po kroku z G1. Mam listwę przycinającą 3mm. Chodzi mi o cykl jak go napisać. Proszę o przykłady
Załączniki
1464937277176.jpg
1465571792246.jpg
1465571792246.jpg (11.41 KiB) Przejrzano 2600 razy



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6337
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#2

Post napisał: WZÓR » 16 cze 2016, 19:23

Użyj cyklu G75

Mariusz.


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

#3

Post napisał: mag999 » 16 cze 2016, 20:30

a manual guide nie masz? tam by bylo szybciej
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6337
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#4

Post napisał: WZÓR » 16 cze 2016, 22:50

mag999 pisze:a manual guide nie masz? tam by bylo szybciej
Programowana prawa krawędź przecinaka.
...
G00 Z-2.
X22.
G75 X16. Z-13.1 K2. F0.04
G80
...

P.s.
Długo było ? :grin:

Mariusz.


Autor tematu
luk237
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 22
Rejestracja: 17 cze 2015, 18:26
Lokalizacja: Rybnik

#5

Post napisał: luk237 » 19 cze 2016, 19:34

Mariusz czy mógłbyś opisac krok po kroku ten cykl G75 np.pierwszy rysunek i czy jest mozliwe uzycie cyklu wykanczającego G70?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6337
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#6

Post napisał: WZÓR » 19 cze 2016, 20:22

luk237 pisze:Mariusz czy mógłbyś opisac krok po kroku ten cykl G75 np.pierwszy rysunek i czy jest mozliwe uzycie cyklu wykanczającego G70?
W zasadzie jest to cykl na Haas
https://zapodaj.net/882d1fd1e81d3.jpg.html
... , na Fanuc znajdziesz w załączniku.

p.s.
Nie widzę potrzeby używać w tym przypadku cyklu G70

Mariusz.


Autor tematu
luk237
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 22
Rejestracja: 17 cze 2015, 18:26
Lokalizacja: Rybnik

#7

Post napisał: luk237 » 19 cze 2016, 20:44

Mariusz po przeanalizowaniu instrukcji obsługi wychodzi ze jest to cykl G72. Myślałem że jest ktoś na forum kto pisał taki cykl 100ki razy i by mi go napisał na rysunek 1 i bym miał gotowca i brałbym z niego przyład sterowanie FANUC Seria 0 -MODEL D
FANUC Seria 0 * Mate-MODEL D

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6337
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 19 cze 2016, 20:49

luk237 pisze:Mariusz po przeanalizowaniu instrukcji obsługi wychodzi ze jest to cykl G72....
To złą analizę wykonałeś.

Mariusz.


Posi
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 37
Rejestracja: 26 lut 2006, 21:08
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

#9

Post napisał: Posi » 24 cze 2016, 13:44

Tak jak kolega wyżej cykl G72.
G70 - cykl wykańczający,
G71 - cykl zgrubny wzdłuż osi (toczenie),
G72 - cykl zgrubny poprzeczny (planowanie i rowek)

np.
G0 X20,5 Z-5,0 DOJAZD POD PERWSZE WCIĘCIE
G1 X16,0 F0,06 S900 PIERWSZE WCIĘCIE
G0 X20,5 WYJAZD
G72 U0,1 W0,0 CYKL ZGR. POPRZECZNY
(U NADDATEK NA OBR. WYK. NA ŚREDNICY)
(W NADDATEK NA OBR. WYK. NA CZOLE)
G72 P1 Q2 W2,5 F0,06 (P - NR PIERWSZEGO BLOKU)
(Q -NR OSTATNI BLOKU)
(W2,5 - GRUBOŚĆ WARSTW SKRAWANEJ)
(F - POSUW OBR. ZGRUBNEJ)
N1 G0 Z-16,1
N2 G1 X16 F0,06
G70 P1 Q2 CYKL WYK (PRZECINAK ZBIERZE TYLKO 0,1 MM ZE ŚREDNICY
"U0,1")

W LINIJKACH G72 MOŻE CZEGOŚ BRAKOWAĆ ALE TO TRZEBA POPATRZEĆ W KSIĄŻCE OD PROGRAMOWANIA, W STARSZYCH STEROWANIACH BYŁA TYLKO JEDNA LINIJKA Z G72
W NOWSZYCH SĄ JUŻ DWIE LINIJKI Z G72, CYKL JEST SPRAWDZONY I DZIAŁA JEST DOBRY DO PLANOWANIA I DO PROSTYCH KANAŁKÓW
POZDRAWIAM


Rafałkab
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 17
Rejestracja: 19 mar 2016, 19:23
Lokalizacja: staporkow

#10

Post napisał: Rafałkab » 10 lip 2016, 19:33

Też używam G75
Na fanucu wygląda tak: G75X16.Z-18.1P2000Q2500F0.12
Grubość płytki 3mm p2000tyle wejdzie na stronę Q2500 będzie przesuwał się co 2.5mm aż uzyska Z-18.1niestety później i tak trzeba zejść o 0.1ze średnicy i wykończyć

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”