TNC 640 - obróbka czopa z konturu

TNC 640 - pełna obróbka czopa

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

rafa30
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 194
Rejestracja: 19 lut 2014, 23:41
Lokalizacja: hyt

Re: TNC 640 - obróbka czopa z konturu

#11

Post napisał: rafa30 » 31 gru 2021, 14:11

Witam myśle że koledze chodzi o coś takiego jak ja robie na HH530 jest tam cycl 14 geometria konturu i mozna robić czopy oraz
kieszenie w bardzo prosty sposób oto przykład poiżej z czopem wielokata który napisałem parametrycznie prosze przetestowac i dać znać czy o to chodziło

0 BEGIN PGM SZESCIOKAT-CYKL MM
1 BLK FORM 0.1 Z X-120 Y-120 Z-40
2 BLK FORM 0.2 X+120 Y+120 Z+0
3 TOOL DEF 4 L+0 R+10
4 TOOL CALL 4 Z S1300
5 L Z+100 R0 FMAX M3
6 L X+0 Y+80 R0 FMAX
7 CYCL DEF 14.0 GEOMETRIA KONTURU
8 CYCL DEF 14.1 PODPR.KONTURU3 /1
9 CYCL DEF 20 DANE KONTURU ~
Q1=-20 ;GLEBOKOSC FREZOWANIA ~
Q2=+0 ;ZACHODZENIE TOROW ~
Q3=+0 ;NADDATEK NA STRONE ~
Q4=+0 ;NADDATEK NA DNIE ~
Q5=+0 ;WSPOLRZEDNE POWIERZ. ~
Q6=+2 ;BEZPIECZNA WYSOKOSC ~
Q7=+2 ;BEZPIECZNA WYSOKOSC ~
Q8=+0 ;PROMIEN ZAOKRAGLENIA ~
Q9=-1 ;KIERUNEK OBROTU
10 CYCL DEF 22 FREZ.ZGR.WYBRANIA ~
Q10=-5 ;GLEBOKOSC DOSUWU ~
Q11=+500 ;WARTOSC POSUWU WGL. ~
Q12=+1000 ;POSUW PRZY ROZWIERC. ~
Q18=+0 ;NR NARZ.DO ZGRUB.OBR ~
Q19=+1000 ;POSUW PRZY R. WAHAD. ~
Q208=+99999 ;POSUW RUCHU POWROTN. ~
Q401=+80 ;FEED RATE REDUCTION ~
Q404=+1 ;FINE ROUGH STRATEGY
11 CYCL CALL M3
12 L M2
13 LBL 1
14 CYCL DEF 10.0 OBROT
15 CYCL DEF 10.1 ROT+0
16 FN 0: Q2 =+0
17 FN 0: Q11 =+6
18 FN 0: Q4 =+100
19 FN 4: Q12 =+360 DIV +Q11
20 FN 0: Q2 =+Q12
21 LBL 2
22 CC X+0 Y+0
23 RND R10
24 LP PR+Q4 PA+Q12 RR F100
25 FN 1: Q12 =+Q12 + +Q2
26 FN 1: Q11 =+Q11 + -1
27 FN 10: IF +Q11 NE -2 GOTO LBL 2
28 LBL 0
29 LBL 3
30 L Y+135 RL
31 L X-135
32 L Y-135
33 L X+135
34 L Y+135
35 L X+0
36 LBL 0
37 END PGM SZESCIOKAT-CYKL MM




NFZ
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 379
Rejestracja: 07 paź 2012, 21:49
Lokalizacja: inąd

Re: TNC 640 - obróbka czopa z konturu

#12

Post napisał: NFZ » 31 gru 2021, 14:29

-->majo5555, dziś z czasem krucho, to odniosę się do tylko jednej kwestii, mianowicie ,,obróbki w 3 osiach czopu''(zakładając że chodzi o helisę).
Pracowałem kiedyś na maszynce z dosyć wczesną wersję pięćsetrzydziestki.
W cyklu na czop wejście w materiał było zawsze w tym samym miejscu w każdej z warstw(w późniejszych sterowaniach to zmieniono).
To plus luzy których frezareczka się nabawiła przez lata eksploatacji, powodowało problem z wykonywaniem elektrod biorących bokiem.
I tut po raz pierwszy udało mi nakłonić jakiś cykl do zrobienia czegoś, do czego nie został stworzony ;)
Mianowicie czop(okrągły) potraktowałem ,,oszukanym'' cyklem do frezowania gwintów.
Od tej pory parę innych cykli udało się nakłonić do nieco niekonwencjonalnego zachowania - nic specjalnie ciekawego(nijak się to ma do knyfów które tut zamieszczacie), ale często pozwala np. zaoszczędzić czas i narzędzia.


rafa30
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 194
Rejestracja: 19 lut 2014, 23:41
Lokalizacja: hyt

Re: TNC 640 - obróbka czopa z konturu

#13

Post napisał: rafa30 » 31 gru 2021, 14:58

Każdy sposób jest dobry jeżeli jest efekt tylko tu chodzi o zostawienie dowolnego konturu jako czop to jak go mozna wykonac cyklem do frezowania gwintow????


majo5555
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 73
Rejestracja: 26 paź 2015, 18:01
Lokalizacja: Kielce

Re: TNC 640 - obróbka czopa z konturu

#14

Post napisał: majo5555 » 31 gru 2021, 15:35

rafa30 pisze:
31 gru 2021, 14:58
Każdy sposób jest dobry jeżeli jest efekt tylko tu chodzi o zostawienie dowolnego konturu jako czop to jak go mozna wykonac cyklem do frezowania gwintow????
Yyyy to pytanie bo nie wiesz czy pytasz bo wiesz???? Robiłem na samym początku w HH 426 ten miks z cyklem. Działa ale nie jest to cykl do frezowania czopu. Głupia sprawa bo mogli wrzucić zejście w "Z" w cyklu czopa a nie dali...

Dodane 1 minuta 45 sekundy:
Inna sprawa, że początki miałem na 415F gdzie cyklu nawet na toczenie nie było. O czopie zapomnieć można było. Dlatego też napisałem, że da się w Q. Sam z resztą masz większą wiedzę niż ja więc nie ma sensu o tym dyskutować 🙂


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3333
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: TNC 640 - obróbka czopa z konturu

#15

Post napisał: Steryd » 31 gru 2021, 15:58

No przesadzasz, SLcykle na pewno były. Teraz (530 i nowesze) zejście w Z też można wybrać po krzywej lub po spirali (pod warunkiem zdefiniowania w narzędziu) a poza tym jest cykl 208 do zrobienia sobie wejścia.

BTW: Widział ktoś już jak będzie wyglądała seria 7?
Można?
Morzna!!!


rafa30
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 194
Rejestracja: 19 lut 2014, 23:41
Lokalizacja: hyt

Re: TNC 640 - obróbka czopa z konturu

#16

Post napisał: rafa30 » 31 gru 2021, 17:05

Kolega steryd ma racje co do kolegi majo5555 który zapewne raczkuje w HH

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 378
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: TNC 640 - obróbka czopa z konturu

#17

Post napisał: JacekBelof » 31 gru 2021, 17:46

Pętla z SL cyklem na kontur otwarty, z Q-parametrem dla naddatku... Wymagania: kontur nie może się przecinać, wymagane użycie SL-cyklu na wejście.
To kolejna krótka podpowiedź... wyznaję zasadę RMF (Rusz Muzgownicą Frezerze).
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


majo5555
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 73
Rejestracja: 26 paź 2015, 18:01
Lokalizacja: Kielce

Re: TNC 640 - obróbka czopa z konturu

#18

Post napisał: majo5555 » 05 sie 2022, 16:06

rafa30 pisze:
31 gru 2021, 17:05
Kolega steryd ma racje co do kolegi majo5555 który zapewne raczkuje w HH
Zacznij czytac zanim cos napiszesz kolego. Kolejny raz tego nie robisz. 12 lat z HH to raczkowanie??? Ty zapewne juz z 80 lat przy maszynie stoisz i mozna Cie nazwac "'fachman''. Nie pisze juz nic bo za cienki dla Ciebie jestem....

Dodane 2 minuty 18 sekundy:
Steryd pisze:
31 gru 2021, 15:58
No przesadzasz, SLcykle na pewno były. Teraz (530 i nowesze) zejście w Z też można wybrać po krzywej lub po spirali (pod warunkiem zdefiniowania w narzędziu) a poza tym jest cykl 208 do zrobienia sobie wejścia.

BTW: Widział ktoś już jak będzie wyglądała seria 7?
SL byly ..... 6,14,16. Nigdzie nie napisalem , ze nie da sie nimi.
Widzialem HH700 .Cykli jest nawalone od groma ;-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”