tnc 150 brok kołowości

mam maszynę heidenhain sterowanie tnc 150 nie trzyma mi kołowości okręgu prawdopodobnie jest problem z luzem nawrotnym

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
gregski
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 09 lip 2021, 15:41

tnc 150 brok kołowości

#1

Post napisał: gregski » 09 lip 2021, 15:58

mam maszynę heidenhain sterowanie tnc 150 nie trzyma mi kołowości okręgu prawdopodobnie jest problem z luzem nawrotnym może ni ktoś
powiedzieć jaki od tego będzie parametr?




andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 567
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: tnc 150 brok kołowości

#2

Post napisał: andrjalo » 09 lip 2021, 21:26

Na czym ma pan osie na liniałach czy enkoderach.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2795
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: tnc 150 brok kołowości

#3

Post napisał: Steryd » 09 lip 2021, 22:57

Przede wszystkim na jakich śrubach?
Można?
Morzna!!!


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4246
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: tnc 150 brok kołowości

#4

Post napisał: jasiu... » 10 lip 2021, 08:35

Panowie Steryd i andrjalo - przeczytajcie pytanie.

A co to tego sterowania, to nie jest wykluczone, że w liście parametrów producent maszyny wpisał tam, gdzie chciał. I wtedy trzeba szukać oryginalnej listy. A jeśli nawet nie, to może pomóc instrukcja: https://product.heidenhain.de/JPBC/imag ... 0_a_02.pdf

Tutaj Lose-Kompensation jest na pozycji parametrów 36 37 38 i 39. Tabela jest pod koniec instrukcji.


Autor tematu
gregski
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 09 lip 2021, 15:41

Re: tnc 150 brok kołowości

#5

Post napisał: gregski » 10 lip 2021, 21:04

Sprawdzę co mam wpisane na tych pozycjach, dziękuję za pomoc
a maszynę mam na liniałach

Dodane 59 sekundy:
no i śruby są kulowe


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2795
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: tnc 150 brok kołowości

#6

Post napisał: Steryd » 10 lip 2021, 21:51

No to sytuacja co najmniej dziwna. Czymozna spytać jak stwierdziłeś brak kolowości?
Czy to było przez pomiary, czy przez obróbkę?

Enyłej skoro mimo zewnętrznego pomiaru kręci jajo zamiast kolka, to albo jest mega luz na śrubach, albo jest źle wprowadzona korekcja luzu, albo liniały nie są równolegle do przesuwu. Albo jesli to przez obróbkę, to moze być kwestia sztywności narzędzia / zamocowania. Trzeba by było zweryfikować relacje między niekołowością, a kierunkami posuwu.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 298
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: tnc 150 brok kołowości

#7

Post napisał: JacekBelof » 10 lip 2021, 22:16

Przede wszystkim jeżeli jest to luz nawrotny, to nie jest to jajo/owal, tylko bardziej skomplikowany kształt... i jeżeli nie szukamy mikronów, tylko setek, to powinny być widoczne uskoki mniej więcej równolegle do osi X i/lub Y
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 567
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: tnc 150 brok kołowości

#8

Post napisał: andrjalo » 11 lip 2021, 01:45

Przy liniałach nie ma luzu nawrotnego jest przy enkoderach.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2795
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: tnc 150 brok kołowości

#9

Post napisał: Steryd » 11 lip 2021, 02:48

Luz to luz. Przy liniałach pomiar drogi jest od niego niezależny, ale to nie znaczy, że go nie ma. Poza tym serwa mają też swój pomiar (pewnie prędkości całkowane do drogi) i ten luz wcale nie jest bez znaczenia przy nawrotach.
Można?
Morzna!!!


andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 567
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: tnc 150 brok kołowości

#10

Post napisał: andrjalo » 11 lip 2021, 23:49

Dlatego ważne jest czy są liniały czy enkodery. Przy liniałach zbyt duży luz jest szkodliwy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”