"tb6600" problem

problem z sygnałami step dir ena

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
qbacz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 45
Rejestracja: 04 cze 2009, 13:42
Lokalizacja: tychy

"tb6600" problem

#1

Post napisał: qbacz » 04 kwie 2019, 08:48

Witam
buduję sobie styroploter i pojawił się problem z tymi sterownikami - 2 szt. na osi Y, a mianowicie gdy podłącze je pod takie ustrojstwo:Generator 3-kanałowy
https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5422.pdf
działają bez problemu, wszystkie sygnały - step, dir, ena.
Gdy podłącze je płytę lpt naszego sponsora mb-02 za żadne skarby nie chce działać- silniki stoją.
Myślałem że to z powodu słabej wydajności portu lpt (+4,3V stan wysoki), kupiłem chińczyka 5 osi z optoizolacją sterowniki dostają 5v z groszami przy stanie wysokim i nadal cisza.
Dodam jeszcze że w linuxcnc długość trwania kroku zwiększona do 20us, sterowniki od sponsora l297-9 działają bez problemu po podłączeniu zamiast tb6600 ale potrzebuję mikrokroków do mojego styroplotera i już nie wiem jak bym mógł je jeszcze zmusić do współpracy - może przelutuję mu oporniki na optoizolatorach - obecnie jest 330om?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Qbacz



Awatar użytkownika

gothye
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 40
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: "tb6600" problem

#2

Post napisał: gothye » 04 kwie 2019, 08:57

Mam doświadczenie z tb6600 i to napewno nie napięcie (sterowałem je z 3.3V z rPi)

1. Jaka wersja TB6600 (czarna obudowa ? podróba) czy PCB z radiatorem
2. Oba mają optoizolacje na wejściu ,więc zmiana polaryzacji pinów sterujących jest potrzebna


Autor tematu
qbacz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 45
Rejestracja: 04 cze 2009, 13:42
Lokalizacja: tychy

Re: "tb6600" problem

#3

Post napisał: qbacz » 04 kwie 2019, 09:04

dokładnie te najpopularniejsze, próbowałem sterować plusem i minusem a także step dir minus, ena plus.
najbardziej zastanawia mnie to że z generatorem działają (plusy do +5, sygnał na -ena -step -dir)


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 201
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: "tb6600" problem

#4

Post napisał: Bronsonboss » 04 kwie 2019, 10:15

sprawdź czas sygnału step oraz czas odstępu... TB6600 nie jest super wydajnym sterownikiem i trzeba odpowiednio długie czasy ustawić..
Przerabiałem to u siebie.. spróbuj ustawić czas trwania kroku na 5500ns i czas odstępu kroku 5500ns


Autor tematu
qbacz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 45
Rejestracja: 04 cze 2009, 13:42
Lokalizacja: tychy

Re: "tb6600" problem

#5

Post napisał: qbacz » 04 kwie 2019, 10:20

to już też sprawdzałem - mam ustawione 20000ns zbyt duży czas chyba nie może być problemem....


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 201
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: "tb6600" problem

#6

Post napisał: Bronsonboss » 04 kwie 2019, 11:38

Ja miałem te mocniejsze TB6600 HY-DIV268N-5A... sygnały sterujące do odpowiednich przyłączy w sterowniku ze znaczkiem "-"
wszystkie "+" sygnałów pociągniete do stałego +5V, do chińskiego OptoBoba 5axis całość sterowana z LinuxCNC z ustawionymi czasami jak w moim poście wyżej. Na standardowych, poinstalacyjnych czasach w ustawieniach LinuxCNC sterowniki nie ogarniały i silniki nie ruszały z miejsca.


Autor tematu
qbacz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 45
Rejestracja: 04 cze 2009, 13:42
Lokalizacja: tychy

Re: "tb6600" problem

#7

Post napisał: qbacz » 05 kwie 2019, 08:35

dokładnie tak mam podłączone, długość kroku i przerwę między krokami regulowałem od 5 do 20 us, a najśmieszniejsze wyszło wczoraj wieczorem - kupiłem starszą wersję tego sterownika (ta bez dekielka) i okazuje się że działa poprawnie z chińską optoizolowaną płytą 5axis.....


mareq_bb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 180
Rejestracja: 26 wrz 2016, 14:10
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: "tb6600" problem

#8

Post napisał: mareq_bb » 05 kwie 2019, 09:39

U mnie podróbki TB6600 (te z dostępnym mikrokrokiem 32) działają ze sterownikiem LPT w ten sposób, że plusy sygnałów są spięte i zasilone (step,dir, enable) a minusy są podłączone do sterownika i to działa.


Autor tematu
qbacz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 45
Rejestracja: 04 cze 2009, 13:42
Lokalizacja: tychy

Re: "tb6600" problem

#9

Post napisał: qbacz » 05 kwie 2019, 11:01

w takiej konfiguracji mam je podłączone i w takiej konfiguracji działają z generatorem sygnałów ale z płytami lpt już nie chcą - w tym problem.
Z tymi samymi płytami lpt inne sterowniki działają....


Autor tematu
qbacz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 45
Rejestracja: 04 cze 2009, 13:42
Lokalizacja: tychy

Re: "tb6600" problem

#10

Post napisał: qbacz » 08 kwie 2019, 09:57

Witam
W końcu doszedłem do rozwiązania tego problemu ;)
Cały problem wynikał z mojego sposobu ulokowania elektroniki sterującej - wszystko mam spakowane w obudowie komputera, port lpt jest wywinięty do środka i połączony bezpośrednio do płyty głównej lpt, zasilacze siedzą sobie w kieszeni napędów a sterowniki silników będą przykręcone do dna obudowy.
Problemem okazało się przykręcenie płyty lpt do obudowy komputera i połączenie masy zasilania sterowników z masą zasilacza komputerowego.
O dziwo sterownikom 297-8 to nie przeszkadza ale z chińczykami już nie przeszło.....
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”