Tanie Cnc Hobby linie v2 - linux emc2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
pascalPL, Ogólnie, problem był taki że nie wiadomo jakie sterowniki są w skrzynce, a nie mogłem dostać informacji od nikogo hehe...
Jak to mam w zwyczaju - nie chciałem zbyt kombinować z ustawieniami bo z moim szczęściem do elektroniki "spoliłbym" coś. Trochę pokręcone zastosowania, zamiast krańcówek, to wszystko podpięte pod e-stop. Ogólnie trochę dziwne rozwiązania.
W porównaniu z moimi 542 - które są praktycznie plug and play, to tutaj trzeba było na czuja dobierać parametry typu czas podtrzymania kroku itd.
Gdyby nie to że nie było danych jakie to stery, to pewnie bym sobie poradził...
No ale dzięki Kol. zacharius wszystko się udało.
Aha jeszcze za pierwszym razem kombinowałem z emc na ubuntu 10, a dziś ruszyło na ubuntu 8
Więc to może też robi różnicę.
Jak to mam w zwyczaju - nie chciałem zbyt kombinować z ustawieniami bo z moim szczęściem do elektroniki "spoliłbym" coś. Trochę pokręcone zastosowania, zamiast krańcówek, to wszystko podpięte pod e-stop. Ogólnie trochę dziwne rozwiązania.
W porównaniu z moimi 542 - które są praktycznie plug and play, to tutaj trzeba było na czuja dobierać parametry typu czas podtrzymania kroku itd.
Gdyby nie to że nie było danych jakie to stery, to pewnie bym sobie poradził...
No ale dzięki Kol. zacharius wszystko się udało.
Aha jeszcze za pierwszym razem kombinowałem z emc na ubuntu 10, a dziś ruszyło na ubuntu 8
Więc to może też robi różnicę.
Ja i moje maszyniątka https://www.facebook.com/KKMachines
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Cóż, autor tego cuda jest mocno pi***olnięty, co kiedyś zostało na tym forum udowodnione.Krako pisze:problem był taki że nie wiadomo jakie sterowniki są w skrzynce, a nie mogłem dostać informacji od nikogo
On ma jakąś paranoję, że wszyscy chcą mu ukraść projekt i zrobić konkurencję.
Ale z tymi sterownikami to już mocno przesadził i jedyne co można powiedzieć, to żeby pajaca omijać z daleka i absolutnie niczego od niego nie kupować.
.
-
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
a co poradzisz, dziwie sie tylko że ten koleś ma nabywców, chyba że rozdaje swoje cuda.tuxcnc pisze:Cóż, autor tego cuda jest mocno pi***olnięty, co kiedyś zostało na tym forum udowodnione.
juz nie wspomne o fakcie że dając komukolwiek maszynkę trzeba dostarczyc DTR
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
cóż mam rzec. brrr takie wrażenie od tej maszyny.
cieńkie blachy, cieńkie wałki (o ile XY to jeszcze jeszcze to 8mm w Z to do kosza), cieńkie silniki, cieńkie sterowniki i na koniec cieńkie śruby i przy tym wszystkim wyolbrzymione pole robocze bo az ~370x605.
brak krańcówek i brak możliwości ich podłączenia bo wszystko zaplombowane.
uchwyt do wrzeciona chyb ciety ręcznie zwłaszcza w środku
max co się dało z niej wydusić to 360mm/min
ogólne wrażenie brr trzymać się z daleka od takich sprzętów
cieńkie blachy, cieńkie wałki (o ile XY to jeszcze jeszcze to 8mm w Z to do kosza), cieńkie silniki, cieńkie sterowniki i na koniec cieńkie śruby i przy tym wszystkim wyolbrzymione pole robocze bo az ~370x605.
brak krańcówek i brak możliwości ich podłączenia bo wszystko zaplombowane.
uchwyt do wrzeciona chyb ciety ręcznie zwłaszcza w środku
max co się dało z niej wydusić to 360mm/min

ogólne wrażenie brr trzymać się z daleka od takich sprzętów
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
tuxcnc, Ale kto przy zdrowych zmysłach by kradł od niego cokolwiek
bartuss1, No DTR to zbawienie by było. Kilka rzutów okiem, google i wszystko wiadomo.
zacharius, Blacha tutaj dużo do gadania nie ma, 8 czy tam 10 z farbą, dałaby radę, tylko jest pełno błędów konstrukcyjnych, ale jako maszynka edukacyjna to nawet spoko będzie

bartuss1, No DTR to zbawienie by było. Kilka rzutów okiem, google i wszystko wiadomo.
zacharius, Blacha tutaj dużo do gadania nie ma, 8 czy tam 10 z farbą, dałaby radę, tylko jest pełno błędów konstrukcyjnych, ale jako maszynka edukacyjna to nawet spoko będzie

Ja i moje maszyniątka https://www.facebook.com/KKMachines
-
- Posty w temacie: 6