Taki falownik i silnik dwubiegowy

podlączenie falownika

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
33jannowak
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 26
Rejestracja: 08 mar 2016, 00:55
Lokalizacja: Jędrzejów

Taki falownik i silnik dwubiegowy

#1

Post napisał: 33jannowak » 25 lut 2018, 15:02

Czy można podłączyć i jak do takiego falownika silnik dwubiegowy, dane na foto.
Załączniki
Zdjęcie-0004.jpg
1.jpg



Awatar użytkownika

allegromtn
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 295
Rejestracja: 20 cze 2014, 14:02
Lokalizacja: Bielawa

Re: Taki falownik i silnik dwubiegowy

#2

Post napisał: allegromtn » 26 lut 2018, 09:49

Zrób lepsze zdjęcie tabliczki, nie widać napięcia znamionowego.
Mocowo na styk w minusie. Stary silnik- on na jałowo i pod obciążeniem te 2.7A będzie brał na niższej prędkości. A falownik tylko do 2.1A jest. Pełnej mocy na pewno nie uzyskasz.


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1718
Rejestracja: 11 wrz 2008, 15:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Taki falownik i silnik dwubiegowy

#3

Post napisał: Andrzej 40 » 26 lut 2018, 15:59

Z prądów, cos i mocy wychodzi 380V. Na obrotach 1400 będzie OK, na 900 przekroczenie prądu falownika o 28%, trzeba będzie obniżyć max. napięcie. W manualu tego falownika nie znalazłem możliwości wprowadzania nastaw dla drugiego silnika. To powoduje każdorazowo konieczność wprowadzania zmiany kilku parametrów (co najmniej moc, napięcie, prąd i obroty) przy przełączeniu konfiguracji silnika. Do tego przy niższych obrotach, jak napisał kol. allegromtn, mniejsza moc (trzeba obniżyć max. napięcie żeby nie przekraczać 2,1A falownika). Można tak pracować, ale nie jest to zbyt praktyczne.


Autor tematu
33jannowak
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 26
Rejestracja: 08 mar 2016, 00:55
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Taki falownik i silnik dwubiegowy

#4

Post napisał: 33jannowak » 26 lut 2018, 21:57

No to wygląda na to że muszę kupić silnik 0,75KW i problemy się skończą. Dodaję wyraźniejsze zdjęcie tabliczki dla rozwiania wątpliwości.
Załączniki
Zdjęcie-0011.jpg

Awatar użytkownika

allegromtn
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 295
Rejestracja: 20 cze 2014, 14:02
Lokalizacja: Bielawa

Re: Taki falownik i silnik dwubiegowy

#5

Post napisał: allegromtn » 26 lut 2018, 23:57

O ile dobrze widzę to klas izolacji jest "B" bez filtra wygładzającego na wyjściu falownika silnik długo może nie pożyć.
Żeby bez filtra pracować to zalecana jest klasa izolacji "F".


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1718
Rejestracja: 11 wrz 2008, 15:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Taki falownik i silnik dwubiegowy

#6

Post napisał: Andrzej 40 » 14 mar 2018, 22:33

allegromtn pisze:
26 lut 2018, 23:57
O ile dobrze widzę to klas izolacji jest "B" bez filtra wygładzającego na wyjściu falownika silnik długo może nie pożyć.
Żeby bez filtra pracować to zalecana jest klasa izolacji "F".
Może kol. podać jakieś normy albo materiały informacyjne ? Nie spotkałem się z filtrami na wyjściu falowników. Co wcale nie znaczy, że się czegoś takiego stosuje. Wiem, że nic nie wiem :D .

Awatar użytkownika

allegromtn
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 295
Rejestracja: 20 cze 2014, 14:02
Lokalizacja: Bielawa

Re: Taki falownik i silnik dwubiegowy

#7

Post napisał: allegromtn » 15 mar 2018, 18:04

Ogólny opis typów (AGH):
http://www.komel.katowice.pl/ZRODLA/FULL/85/ref_19.pdf

Zestawienie filtrów Schaffnera (jakie filtry na jakie problemy stosować):
http://www.astat.com.pl/emc/filtrowanie ... -wyjsciowe

Artykuł Elhanda (producent trafo i filtrów):
http://www.elhand.pl/pub/File/Aktualnos ... piecia.pdf

W ramach rozrywki na uczelni przywlokłem kiedyś swój falownik wektorowy, filtr LC i silnik i badałem ten zestaw na zawartość harmonicznych w prądzie i napięciu (a co za tym idzie pików napięć- najwyższe harmoniczne). Jak kolega chce to mogę podesłać na pw ściągnięte przebiegi- ciekawe rzeczy powychodziły.
Pozdrawiam Marek


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1718
Rejestracja: 11 wrz 2008, 15:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Taki falownik i silnik dwubiegowy

#8

Post napisał: Andrzej 40 » 17 mar 2018, 03:28

Pewnie, że chcę. Poproszę na email.
Przy okazji cytat z pierwszego linku:
"Większość standardowych układów izolacyjnych silników niskiego napięcia produkowanych w krajach UE – także silników przeznaczonych do pracy z przemiennikami częstotliwości ma odporność układu izolacyjnego ULL <1350 V oraz odporność na stromość narastania napięcia na poziomie du/dt < 2000 V/μs. Wytrzymałość na przepięcia doziemne wynosi ULE<1100V. Jest to wartość pozwalająca na niezakłóconą pracę z przemiennikami w sieciach 400 i 500 V, bez stosowania dodatkowych filtrów wyjściowych w przemienniku."
Czyli coś w tym jest, ale bez przesady. Filtry okazują się niezbędne przy dużych (dla mnie bardzo dużych), przekraczających 100kW mocach. Jeśli się nie mylę pewnie niewielu uczestników Forum ma z takimi "potworami" do czynienia. Przy okazji jak czytam, że umożliwiają stosowanie nieekranowanych kabli (drugi link), to jestem strasznie ciekawy jak w otoczeniu takiego np. 50kW silniczka działają inne układy elektroniczne. Bo silnik będzie miał odfiltrowane napięcie (filtr ma być montowany przy silniku) natomiast kable na odciinku od falownika do filtru będą siały, że hej !

Awatar użytkownika

allegromtn
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 295
Rejestracja: 20 cze 2014, 14:02
Lokalizacja: Bielawa

Re: Taki falownik i silnik dwubiegowy

#9

Post napisał: allegromtn » 17 mar 2018, 16:21

Andrzej 40 pisze:... produkowanych...
I tu jest pies pogrzebany, w domyśle aktualnie produkowanych.
Niech kolega zobaczy że często ktoś pisze że założył falownik do starej maszyny i silnik szybko dostał zwarcia i padł. Może kwestia obniżonych obrotów (wydajność wentylatora spada w kwadracie obrotów)- przegrzania. Może też przegrzanie od strat w starym lichej jakości magnetowodzie. Ale przepięcia w dupę też izolacji potrafią dać.
Przy dużych jednostkach jest duża zabawa- stosują rozmaitej maści filtry ale z pewnymi rzeczami do dzisiaj sobie nie radzą.
Co do tych kabli, od falownika do filtra stosuje się ekranowane. Ale od filtra do silnika można już bez ekranu, przebieg jest mało odkształcony 2-3% THD i to i w prądzie i w napięciu (sam mierzyłem ;) ). Fajne rozwiązanie jak silnik i kabel już zamontowane a tu nagle pomysł że jednak falownik będzie trzeba zakładać. Niektóre kable są trudne a wręcz niemożliwe w wymianie.
P.S. Wykresy podrzucę jak znajdę.
P.S.2 Kolega spać nie może? :shock:
Pozdrawiam Marek


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1718
Rejestracja: 11 wrz 2008, 15:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Taki falownik i silnik dwubiegowy

#10

Post napisał: Andrzej 40 » 17 mar 2018, 22:09

Dzięki za odpowiedź. Byłem ciekawy, bo filtry na wejściu oferują chyba wszyscy producenci, natomiast o wyjściowych dowiedziałem się dopiero po poście kolegi. W mojej specjalności częściej występują µV i µA niż kV i setki A.
Co do P.S. 2 Od urodzenia jestem Szkotem - Noc Namara :-). Odsypiam w dzień.
Pozdrawiam
Andrzej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”