Tablet graficzny + eduCAD

eduCAD

Autor tematu
KLC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 6
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:32
Lokalizacja: Opolskie

Tablet graficzny + eduCAD

#1

Post napisał: KLC » 27 mar 2008, 17:30

Witam. Zanim kupię tablet chciałem zapytać czy/jak można używać tabletu to rysowania w eduCADzie? Mam do przerysowania szablony z tektury (ponad 300 różnych szablonów) do plotera tnącego i wymyśliłem że najłatwiej będzie je przerysować albo jakoś przeskanować.
Da się?

Dzięki!



Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#2

Post napisał: Piotr Rakowski » 27 mar 2008, 20:00

Da się, jeśli tablet będzie pracował jak zwykła myszka.

Prostszym sposobem jest wskanowanie szablonu i obrysowanie go metodą opisaną w pomocy do eduCADa. Ten sposób daje 100% dokładność.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1701
Rejestracja: 17 mar 2006, 08:57
Lokalizacja: Gdańsk

#3

Post napisał: jarekk » 27 mar 2008, 20:09

Piotr Rakowski pisze:Prostszym sposobem jest wskanowanie szablonu i obrysowanie go metodą opisaną w pomocy do eduCADa. Ten sposób daje 100% dokładność.
Tak - moja żona tak obrabiała w Corelu niektóre mapy hydrogeologiczne.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1452
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#4

Post napisał: triera » 27 mar 2008, 21:23

na co dzień używam tabletu WACOM aby przygotowywać ścieżki do cięcia
na ploter tnący. Jeśli obrys posiada setki punktów kontrolnych,
to przy myszce dosłownie "ręka odpada", tablet = komfort pracy.
Z programami do automatycznego trasowania uzyskuje się często
nieoczekiwane rezultaty, artefakty, szarpnięcia podczas cięcia itp.
(niestety)

Awatar użytkownika

lenherd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 480
Rejestracja: 20 sty 2006, 23:38
Lokalizacja: wrocław

#5

Post napisał: lenherd » 28 mar 2008, 10:12

Bo po takim automatycznym trasowaniu trzeba oczyścić zarys ze zbędnych węzłów najlepiej żeby zostało ich jak najmniej. Mapa bitowa zawiera zawsze jakieś szumy i skanując powiedzmy kwadratowy szablon na jego krawędziach zawsze pojawią sie jakieś mało widoczne pixele które zniekształcą potem obrys.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1452
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#6

Post napisał: triera » 29 mar 2008, 00:19

Oczywiście, ale często takie "czyszczenie" trwa dłużej niż trasowanie ręczne.
Jeśli mam przygotować grafikę do druku - automatyczna wektoryzacja,
grafika do cięcia - najczęściej wybieram trasowanie ręczne.

Awatar użytkownika

chunbai
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 10 cze 2019, 08:15

Re: Tablet graficzny + eduCAD

#7

Post napisał: chunbai » 10 cze 2019, 08:36

Sporadycznie uzywam XP-Pen Star 06 A4+ Graphics Tablet , przedni sprzet...ale uzywam go tylko do Photoshopa i Corela, o eduCAD mozna ,
zapomniec IMO .

https://www.storexppen.com/buy/star-06.html

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „eduCAD”