Szukam tokarki automatu CNC

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
dafi91
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 12
Rejestracja: 04 sie 2014, 10:16
Lokalizacja: Kraków

Szukam tokarki automatu CNC

#1

Post napisał: dafi91 » 23 lip 2017, 13:02

Witam,

poszukuję automatu lub tokarki cnc na początek używanej. Bedzie ona toczyła głównie w samym aluminium partie od kilkuset do kilku tysięcy sztuk. Dobrze by było żeby miała narzędzia napędzane i sondę do pomiarów narzędzi (tak to się nazywa?)

Co do sterowania to chciałbym się dowiedzieć czy w tych starszych jest możliwość programowania na komputerze a później przerzucenie tego do komputera obrabiarki czy wszystko z poziomu obrabiarki? Ewentualnie ile by kosztowało przełożenie takiego sterowania do starej maszyny i czy jest to w ogóle opłacalne?

Albo jaką nową obrabiarkę polecalibyście biorąc pod uwagę żeby sie zwróciła jak najszybciej mając na razie toczenia za 150 tys zł netto rocznie

Więcej pytań jak mi się nasunie to będe dopisywał w temacie?
Proszę bez hejtu i głupich odpowiedzi bo jestem początkującym dla tego zadaje takie pytania.



Tagi:


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3342
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#2

Post napisał: jasiu... » 23 lip 2017, 19:50

to nie jest głupia odpowiedź, tylko podsumowanie twojej absolutnej początkowości. A właściwie pytanie - z czego toczysz? Odlewy, a może z pręta? Bo to diametralnie zmienia zakres odpowiedzi. Idąc dalej, ważny jest zakres średnic, czy elementy muszą być przy toczeniu podparte kłem.

Może najpierw ogarnij trochę więcej technologii, a później skonkretyzuj swoje wymagania, bo trudno poważnie obecnie z tobą rozmawiać. Inaczej toczy się osie do wagonów, a inaczej ośki do zegarków.


Autor tematu
dafi91
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 12
Rejestracja: 04 sie 2014, 10:16
Lokalizacja: Kraków

#3

Post napisał: dafi91 » 24 lip 2017, 02:50

O wlasnie tego zapombialem napisac.
Tocze z preta od fi 16 do fi 42 i maxymalna dlugosc elementow to jest 70mm

Awatar użytkownika

nowycrteam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 108
Rejestracja: 01 sty 2012, 17:55
Lokalizacja: Wodzisław
Kontakt:

#4

Post napisał: nowycrteam » 24 lip 2017, 13:06

Polecam zadbaną tokarkę Hyundai Hit 18s :)

- średnica toczenia max.: 254 mm
- długość toczenia w kłach max.: 637 mm
- przelot nad łożem : 440 mm
- przesuwy w osiach : X=180 mm, Z=510 mm
- obroty wrzeciona : 36-3600 obr./min
- przelot wrzeciona : 80 mm
- uchwyt standardowy, sterowany hydraulicznie : fi 250
- głowica narzędziowa : 8-pozycyjna
- trzonek noża : 25x25 mm
- konik : przesuw ręczny sterowany z pulpitu
- pinola fi 80 ze stożkiem MK4 : zamykana hydraulicznie, sterowana ręcznie i z poziomu programu obróbkowego

- moc silnika głównego : 10.5kW (15kW - 30-minutowa)
- masa : 4300kg

Bardzo fajna, szybka i precyzyjna maszyna, W aluminium nic nie odczuje a jak będziesz miał zlecenia na elementy ze stali to pokaże ci na co ją stać :)

Nie wiem jaki budżet masz na zakup maszyny ale z tego co wiem to od 60tys. jesteś w stanie takie cudo dostać + oczywiście doprowadzenie i ustawienie maszyny przez serwis od. 10-15tys.
Kupując używaną maszynę licz się z kosztami serwisu na dzień dobry.
Nigdy nie zakładaj że maszyna którą kupiłeś używaną jest ok.

Warto zainwestować w serwis i mieć spokój na jakiś okres.
Maszyna ta przeważnie ma manual guida co znacznie ułatwia programowanie


SamsonS4
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 18
Rejestracja: 20 paź 2013, 22:23
Lokalizacja: Wielkopolska

#5

Post napisał: SamsonS4 » 24 lip 2017, 13:13

Jeśli chodzi o przesyłanie programów z komputera do obrabiarki i na odwrót to raczej większość maszyn gwarantuje taką możliwość (możesz mieć problem jak kupisz jakąś starą maszynę albo jakiś wynalazek)
Moje Pytanie brzmi dlaczego chcesz pisać program na komputerze ? Do programowania na kompie potrzebujesz jakiegoś Cama.

Do takiej produkcji jaką Ty masz proponuję kupić maszynę z dobrym manualem tak abyś mógł szybko ręcznie z pulpitu zrobić jak najwięcej w oparciu o wizualizacje i cykle - tak jak masz np. w fanucu MANUAL GUIDE czy sinumeriku ShopTurn następnie zgrać gotowe kody na kompa jako bazę danych aby nie zajmować pamięci na maszynie.

Co do samej maszyny jest kilka rzeczy na które warto patrzeć. Toczysz aluminium o stosunkowo małych średnicach tak więc aby uzyskać dobrą wydajność i odpowiednie Vc potrzebujesz dużo obrotów.
Na pewno dostęp do serwisu jest ważny aby nie było sytuacji że kupisz maszynę i będziesz musiał 20 razy dzwonić aby łaskawie przyjechali Ci ją ustawić.


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1059
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

#6

Post napisał: Majster70 » 25 lip 2017, 07:48

Jest dokładnie tak jak pisze poprzednik, na tokarce szybciej napiszesz program niż na komputerze. Przesyłanie programów dobra rzecz, używam głownie do magazynowania powtarzających się programów właśnie na dysku komputera.
Jeśli kupujesz twoją 1 tokarkę CNC, to przy kupnie używanej musisz się trochę nagłówkować.
1 rzecz parametry obrabiarki: do tych średnic w aluminium najlepsza by była taka mała z obrotami do 8 tys. najlepiej z podajnikiem. (Możesz ze zdziwieniem patrzyć na obroty mając doświadczenie z konwencjonalnych tokarek, ale takich potrzebujesz) Takich uniwersalnych tokarek używanych mało na rynku, przeważają takie z mniejszymi obrotami i do trochę większych średnic do stali bez podajnika. Sporo jest automatów CNC z podajnikami np Citizen czy Brother, ale one są do dłuższych serii i do mniejszych średnic - 32mm to max.
2 rzecz, typ oprawek jakie tokarka ma w głowicy narzędziowej. Teraz najtańsze są oprawki VDI, np VDI30. Zobacz ile osprzętu dostajesz razem z tokarką, i jakiego typu. Np Okumy, b. dobre tokarki, ale poszukaj ile kosztują oprawki do napędzanych narzędzi - być może jak będziesz musiał dokupić 3 szt poprzecznych i 3 szt wzdłużnych nowych oprawek do napędzanych narzędzi do Okumy, to wyjdzie to drożej niż sama goła używana tokarka. Warto podejść bardziej kompleksowo.

Największy problem będziesz miał ze wdrożeniem, bo jak ci wyskoczy błąd, to będziesz miał wątpliwości czy to twoja wina, czy tokarki, i tak z każdą pierdołą, itd itp. Najlepiej rozejrzyj się za jakimś doświadczonym tokarzem CNC i pod niego kup obrabiarkę, być może daleką od ideału, np obroty max 3tys, bez podajnika. Ważne, żeby gość u ciebie pracował lub był dostępny na każdy telefon, bo szczególnie z początku będziesz miał dużo wątpliwości i pytań. Później już z górki.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#7

Post napisał: skoti » 26 lip 2017, 23:29

Panowie kolega w pierwszym poście wyraźnie pisze ze tokarka ma być do seri , nie do pojedynczych detali wiec dyskusja gdzie prędzej napisze program jest bez sensu . Zwłaszcza przy dzisiejszych cenach radzenie komuś żeby pisał programy na maszynie a nie toczył jest nie na miejscu .

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6585
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 27 lip 2017, 11:14

SamsonS4 pisze:... Moje Pytanie brzmi dlaczego chcesz pisać program na komputerze ? Do programowania na kompie potrzebujesz jakiegoś Cama. ....
Programowanie za pomocą cykli jest zabronione ?

Mariusz.


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1059
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

#9

Post napisał: Majster70 » 27 lip 2017, 12:32

skoti pisze:Zwłaszcza przy dzisiejszych cenach radzenie komuś żeby pisał programy na maszynie a nie toczył jest nie na miejscu .
??? - nie wiesz o czym piszesz. Nawet na mojej niemal zabytkowej tokarce Maho z 1990 roku mam możliwość pisania programu podczas równoczesnej pracy innych programów. W nowszych to "oczywista oczywistość".
Ogólnie, pisanie szczególnie prostych programów idzie szybciej z pulpitu tokarki niż z Cama. Nadmienię, że tak samo jest moim zdaniem na frezarce. Prosty detal szybciej wykonam programując frezarkę z pulpitu, szczególnie jeśli do dyspozycji mam tylko rysunek. Przy bardziej skomplikowanych pracach najczęściej używam jednocześnie pulpitu i Cama do programowania frezarki, możesz więc przyjąć, że wiem o czym piszę bo mam porównanie. Ciekawi mnie, czy możesz to powiedzieć o sobie, czy masz doświadczenie z jakimkolwiek systemem sterowania typu Sinumeric (Shop Turn), Fanuc, HH itd.
Dlaczego to piszę? Bo dzisiaj nawet wielu technologów /programistów w firmach gdzie stoi sporo obrabiarek brzydzi się (lub boi) dotknąć pulpitu. Nie wiem czemu.


Autor tematu
dafi91
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 12
Rejestracja: 04 sie 2014, 10:16
Lokalizacja: Kraków

#10

Post napisał: dafi91 » 27 lip 2017, 16:35

Czy tokarki cnc same w sobie moge podawac pret? Nie mowie o dlugosci 3m ale naprzyklad o dlugosci 1m? Czy podajnik jest obowiazkowy?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”