Szukam programy do g-code

Program do generowania g-code

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
unitral
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 25 sty 2008, 17:47
Lokalizacja: Wiedeń

Szukam programy do g-code

#1

Post napisał: unitral » 31 sty 2020, 16:59

Witam.

Jestem w trakcie składania obrabiarki CNC wyposażonej między innymi w Agregat HSK63F FL SOFT CUTTER,
Stacja będzie służyła głównie do wycinania rozmaitych elementów - podobnie jak w tym filmiku ,do tego frezowanie i wiercenie + grawerowanie laserowe. W przyszłości możliwa rozbudowa o stempel do wycinania miękkich materiałów.
Pole robocze 2000mm x 3500mm, oś Z 500mm, stół pneumatyczny, sterowanie MACH 4

Mój problem polega na tym, że od klienta dostaję rysunki elementów w AutoCad i potrzebuję jakiegoś programu, który je przetworzy na g-kod pod tą obracaną głowicę.
Może istnieje jakieś darmowe oprogramowanie tego typu, albo jakaś wtyczka do AutoCada?


Pozdrawiam




zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1251
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Szukam programy do g-code

#2

Post napisał: zibi » 31 sty 2020, 17:22

NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
unitral
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 25 sty 2008, 17:47
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Szukam programy do g-code

#3

Post napisał: unitral » 31 sty 2020, 17:33

Dziękuję za linka, ale który program sprosta tej obrotowej głowicy, ustawiając nóż dokładnie w kierunku cięcia?


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1251
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Szukam programy do g-code

#4

Post napisał: zibi » 31 sty 2020, 17:38

Szukaj programu obsługującego nóż tangensalny (styczny do kierunku ścieżki).
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
unitral
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 25 sty 2008, 17:47
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Szukam programy do g-code

#5

Post napisał: unitral » 31 sty 2020, 18:44

Znalazłem coś takiego w mach 4 .
To znaczy że mach4 sam generuje obsługę tego noża dla zwykłego g-code?
Czy ktoś już to testował?

Dodane 57 minuty 3 sekundy:
Poszukałem dokładniej i okazuje sięże zarówno mach 3 jak i 4 oferuje funkcję Tangential.
Więc póki co mój problem nie istnieje do czasu uruchomienia maszyny.
Teraz zostaje jedynie czekać na podzespoły di budowy i brać się do składania...

Pozdrawiam


Autor tematu
unitral
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 25 sty 2008, 17:47
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Szukam programy do g-code

#6

Post napisał: unitral » 02 mar 2020, 21:29

Witam ponownie.

Głowicę znalazłem taką EOT-3 w sorotec.de
Oprogramowanie jednak Mach4
Sterownik na bazie UC300ETH-5LPT 6-osiowy kontroler Ethernet
Póki co silniki krokowe nema23 lub 34
Rama stalowa spawana
Stół Vacuum pokryty matą gumową 2mm
Prowadnice nad stołem

Wiem, że to nie ten dział, ale nie będę śmiecił i zapytam tutaj.

Jaka listwa zębata będzie najbardziej odpowiednia do bramy o masie 150kg na wałkach liniowych podpartych lub szynach HWIN
Moduł 2: 20x20 mm,
Moduł 2,5: 25x25 mm,
Moduł 3: 30x30 mm,
Moduł 4: 40x40 mm?
Nie wymagam zbyt wysokiej prędkości.
Paski odpadają, śruby też ze względu na wymiary stołu.


dragon2108
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 15 kwie 2020, 12:03

Re: Szukam programy do g-code

#7

Post napisał: dragon2108 » 15 kwie 2020, 12:13

Mam program fuzion 360 i dopiero zaczynam go poznawać. Projektuje w nim ale za żadne skarby nie mogę zmienić tła i cały projekt zlewa się z tłem . Jest ciemnoszare a projekty zlewają się. Na filmikach instruktażowych tło programu jest białe jak to zrobić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”