Szafka wózek na TIG a
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Szafka wózek na TIG a
Dziś zacząłem robić wózeczek na tiga. Będą dwie szuflady płytka oraz głęboka na maski. Oczywiście koła oraz muszę pomyśleć jak tu zrobić przegrody na różne druty do spawania - chyba po prostu koło butli pionowo . Czy ktoś widział takie przegrody przy spawarce ?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
A ja zrobiłem do swojej 3w1 taki, z gotowego wózka Bass, dorobiłem pomościk i objemkę na butlę argonu, zawór do przełączania argon/powietrze(do plazmy), a druty mam obok butli w tubie po jakimś narzędziu (+ oczko wyżej) na półkach palniki, magnesy, rękawice, przyłbicę, i inne. Kółka dałem wszystkie cztery kierowane ø100mm, różnica w cenie nieduża, a wygoda w przestawianiu zwłaszcza w ciasnocie duża.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Też myślę o wózeczku dla TIG'a fakt na razie mam półkę na ścianie...
Myślę że akurat góra stolika to dobre miejsce dla blatu na którym można spawać... butlę dałbym z tyłu ale na drut dałbym półeczkę z przodu ale taką pod większym kątem - i to pod częścią spawarki... po prostu lepiej by się manewrowało takim wózeczkiem jeśli by miał bardziej rozłożone obciążenie...
Pionowe czy też poziome ustawienie również nie jest idealne, bo drut może się bujać na boki, wkurzające trochę... przy przemieszczaniu... dlatego pod kątem i kilka tub z różnymi drutami było by OK... wiadomo nalepki na korku jaka średnica i do czego drut...
Ja bym również naciął drutu i popakował do tub 50 cm (z jednej tuby papierowej zrobił dwie tylko dodatkowe korki trzeba poszukać...) i tak raczej trzeba przyciąć drut bo metrowy w sporej ilości sytuacji nam przeszkadza... i mniej miejsca na wózku zajmie i bardziej dociąży przód...
Myślę że akurat góra stolika to dobre miejsce dla blatu na którym można spawać... butlę dałbym z tyłu ale na drut dałbym półeczkę z przodu ale taką pod większym kątem - i to pod częścią spawarki... po prostu lepiej by się manewrowało takim wózeczkiem jeśli by miał bardziej rozłożone obciążenie...
Pionowe czy też poziome ustawienie również nie jest idealne, bo drut może się bujać na boki, wkurzające trochę... przy przemieszczaniu... dlatego pod kątem i kilka tub z różnymi drutami było by OK... wiadomo nalepki na korku jaka średnica i do czego drut...
Ja bym również naciął drutu i popakował do tub 50 cm (z jednej tuby papierowej zrobił dwie tylko dodatkowe korki trzeba poszukać...) i tak raczej trzeba przyciąć drut bo metrowy w sporej ilości sytuacji nam przeszkadza... i mniej miejsca na wózku zajmie i bardziej dociąży przód...
Adam - podobno czasem i spawacz...
Jestem przedstawicielem chaosu.
I wiesz, co jest najważniejsze w chaosie?
Jest sprawiedliwy...- Joker
Jestem przedstawicielem chaosu.
I wiesz, co jest najważniejsze w chaosie?
Jest sprawiedliwy...- Joker
-
-
-