suwmiarka top tools
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
To są suwmiarki elektroniczne.
Dokładność zależy od użytego układu elektronicznego i dokładności wykonania mechanicznego.
Mam suwmiarkę kupioną w Biedronce, trzy kupione na Allegro, zamontowane na stałe we frezarce "Zosia" jako DRO i czwartą, kupioną w Biedronce na wszelki wypadek, nawet nie rozpakowaną, bo wypadku do tej pory nie było.
To są metalowe suwmiarki, deklarowana dokładność 0,01 albo 0,02 mm, mierząc to samo sto razy dostaję sto razy ten sam wynik.
Baterie co jakiś czas wymieniam.
Cena takiej suwmiarki 150 mm to około 30 zł z wysyłką na Allegro, czy też 30 zł w Biedronce, jak się od czasu do czasu pokażą.
Nie kupiłbym plastikowej suwmiarki o deklarowanej dokładności 0,1 mm nawet jakby kosztowała 5 zł.
Po to się kupuje narzędzie pomiarowe, żeby zmierzyć dokładnie.
Oszczędność 15 zł może się "zwrócić" z nawiązką przy jednym błędnym pomiarze.
Mam nadzieję, że teraz zrozumiesz o co mi chodzi.
.
Dokładność zależy od użytego układu elektronicznego i dokładności wykonania mechanicznego.
Mam suwmiarkę kupioną w Biedronce, trzy kupione na Allegro, zamontowane na stałe we frezarce "Zosia" jako DRO i czwartą, kupioną w Biedronce na wszelki wypadek, nawet nie rozpakowaną, bo wypadku do tej pory nie było.
To są metalowe suwmiarki, deklarowana dokładność 0,01 albo 0,02 mm, mierząc to samo sto razy dostaję sto razy ten sam wynik.
Baterie co jakiś czas wymieniam.
Cena takiej suwmiarki 150 mm to około 30 zł z wysyłką na Allegro, czy też 30 zł w Biedronce, jak się od czasu do czasu pokażą.
Nie kupiłbym plastikowej suwmiarki o deklarowanej dokładności 0,1 mm nawet jakby kosztowała 5 zł.
Po to się kupuje narzędzie pomiarowe, żeby zmierzyć dokładnie.
Oszczędność 15 zł może się "zwrócić" z nawiązką przy jednym błędnym pomiarze.
Mam nadzieję, że teraz zrozumiesz o co mi chodzi.
.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
No niestety nie rozumiem. Skąd pomysł, że ta moja jest plastikowa ? Że niby pod nazwą "kompozyt włókna węglowego" kryje się plastik ?
Ona nie kosztuje 5 zł tylko 16 na wyprzedaży a bez promocji widziałem je i po 70 (normalnie w okolicach 50). Jeśli klasyfikujemy te suwmiarki na podstawie ceny to mam wrażenie, że ta moja będzie co najmniej tej samej klasy co takie biedronkowe.
Ona nie kosztuje 5 zł tylko 16 na wyprzedaży a bez promocji widziałem je i po 70 (normalnie w okolicach 50). Jeśli klasyfikujemy te suwmiarki na podstawie ceny to mam wrażenie, że ta moja będzie co najmniej tej samej klasy co takie biedronkowe.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Różnica polega na tym, że piszesz bzdury a ja to czytam. Ja suwmiarki używam od czasu do czasu i wiem po co mi ona. Mogę dopłacić 10,20,100,500 ale podejrzewam, że różnicy w precyzji i tak nie odczuje. Jedyne co mnie martwi to zasilanie bateryjne które jak znam życie będzie padało akurat kiedy mi będzie ta suwmiarka potrzebna.tuxcnc pisze:Róznica między nami polega na tym, że ja suwmiarki mam i ich używam, a Ty chcesz jedną kupić, nie wiesz po co, ale koniecznie za 16 zł.
Nie widzę szansy żebyśmy się dogadali, więc zakończmy tą rozmowę.
.
A ty piszesz, że suwmiarka z biedronki za 30 jest za***ista ale moja przeceniona z 50 za 16 to na pewno będzie szmelc porównywalny z plastikową za 5 zł.
Tych suwmiarek już pewnie i tak nie ma więc tak czy inaczej ta rozmowa nie ma sensu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Może te kompozytowe się stosuje tam, bdzie liczy się pole elektromagnetyczne (żeby nie wprowadzać zakłóceń) lub inne rzeczy związane z prądem. Większość samochodów ma podzespoły z metali, ponieważ stosunek wytrzymałości do kosztów jest najlepszy. Tak samo jest z urządzeniami pomiarowymi.
Cała dysputa jest o tym, że możesz wydać 20 zł w Biedronce i będziesz zadowolony, a czas, który został stracony na dywagacje teoretyczne już zdublował koszt Twojej suwmiarki Tobie i koledze TuxCNC
Bierz tanią i się więcej nie zastanawiaj.
A bateria starczy Ci na pewnie dwa lata.
Cała dysputa jest o tym, że możesz wydać 20 zł w Biedronce i będziesz zadowolony, a czas, który został stracony na dywagacje teoretyczne już zdublował koszt Twojej suwmiarki Tobie i koledze TuxCNC

A bateria starczy Ci na pewnie dwa lata.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Bateria starczy na tyle na ile jest prawidłowo wykonanaZienek pisze:A bateria starczy Ci na pewnie dwa lata.

Kupiłem kiedyś baterie 2032 3v (cały kartonik, chyba 6 czy 8 szt ) do maski spawalniczej ,włożyłem dwie pierwsze i maska działała gorzej niż na starych . Wyłuskałem następne dwie i wszystko ok.
Wiec jak trafisz na szmelc baterie to i po tygodniu padną.
W suwmiarce wymieniam na "czuja" po paru latach współpracy wiem kiedy należy się wymiana (wyświetlacz trochę blednie

Pozdrawiam , Michał.