Styroploter sterowany Mach2

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 476
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

Styroploter sterowany Mach2

#1

Post napisał: tom22 » 05 cze 2009, 19:04

Witam,
Zbudowałem styroploter, który chcę sterować Machem2.
Trzy silniki dwa w osi Y jeden w X
Oś Z ustawiłem jako slave pod Y. Zainstalowałem HOMY na dwóch osiach.
Podczas referencji All home zeruje się oś Y i X , ale po nich jeszcze raz zeruje się Z.

Czy jest jakiś sposób aby wyłączyć to dodatkowe zerowanie osi Z ?

Zerowanie przebiega w tej kolejności - najpierw Y następnie X i Z.

Czy tę kolejność też można ustawić?



Tagi:


krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 741
Rejestracja: 16 lip 2008, 14:07
Lokalizacja: Polska, Augustow

#2

Post napisał: krzysiekgrab » 05 cze 2009, 21:04

W machu 3 bym ci powiedział jak to zrobić, ale w machu 2 za bardzo nie wiem :(

[ Dodano: 2009-06-05, 22:17 ]
Poszperałem i znalazłem jakieś rozwiązanie :)

Tworzysz makro(u mnie był by to katalog C:\Mach2\macros\Mach2Mill) o jakieś nazwie(np. home.m1s), a w nim wpisujesz:



DoButton( 22 )
DoButton( 23 )
DoButton( 24 )
DoButton( 25 )



Powyższa sekwencja spowoduje zbazowanie kolejno osi x,y,z,a. Wywalasz linię której nie chcesz. Makro ma rozszerzenie .m1s

Następnie przechodzisz do okna MDI i wpisujesz w linii MDI nazwę swego makra wywołując je.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Awatar użytkownika

Autor tematu
tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 476
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#3

Post napisał: tom22 » 06 cze 2009, 13:19

krzysiekgrab pisze:Poszperałem i znalazłem jakieś rozwiązanie :)

Tworzysz makro(u mnie był by to katalog C:\Mach2\macros\Mach2Mill) o jakieś nazwie(np. home.m1s)
Dzięki za odpowiedź!
Znalazłem ten katalog i wszystko jest jak napisałeś - jest tam wiele plików z rozszerzeniem .m1s , które na razie niema pojęcia do czego służą..
ale ok! zakładam katalog home i wpisuje to co napisałeś - tylko jak mam to wywołać??
wpisując nazwę pliku??
Sory za banalne być może pytania, ale Machem z podłączoną maszyną bawię sie od kilku godzin i uczę się sterować tym programem.
Choć ma to być styroploter - na czas nauki przerobiłem go na rysujący :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=qZvAfvXA790

Małe sprostowanie do pierwszego postu:
Oczywiście osi Z nie można podporządkować pod Y - przynajmniej ja nie znalazłem takiej opcji.
Oś Z jest wyłączona a włączona oś A i ta jest podporządkowana Y.
Na razie w plikach nic nie zmieniałem - a radzę sobie tak że silnik który steruje tą osią która po raz trzeci chce się zerować - pracuje tam gdzie jest wyłącznik HOME - czyli z zera wpada na wyłącznik i wraca na poz. zero.

Podczas generowania G-kodów zawsze mam uwzględnioną oś Z _ której niby niema..
Wywalam te linie podczas edycji - myśle że też jest jakiś sposób, aby programowo tego nie robił.


krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 741
Rejestracja: 16 lip 2008, 14:07
Lokalizacja: Polska, Augustow

#4

Post napisał: krzysiekgrab » 06 cze 2009, 15:27

Wchodzisz do np. C:\Mach2\macros\Mach2Mill i tu tworzysz nowy plik np. home.m1s lub edytujesz któryś z już istniejących(jeżeli uznasz, że nie będzie ci już potrzebny :)) i następnie wklejasz do niego to co wyżej napisałem(do...). W programie w oknie mdi wywołujesz te makro jego nazwą, czyli home
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Awatar użytkownika

Autor tematu
tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 476
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#5

Post napisał: tom22 » 06 cze 2009, 15:33

krzysiekgrab pisze:W programie w oknie mdi wywołujesz te makro jego nazwą, czyli home
W tygodniu sprawdzę to na maszynie.
Czy później za każdym razem kiedy będę otwierał program to trzeba to wywoływać?
Czy zapisze się to na stałe??.


krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 741
Rejestracja: 16 lip 2008, 14:07
Lokalizacja: Polska, Augustow

#6

Post napisał: krzysiekgrab » 06 cze 2009, 15:49

Kiedy będziesz chciał zbazować maszynę będziesz musiał wpisać nazwę makra w oknie MDI zamiast klikania na przycisk bazowania.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”