Stol obrotowy i linear mode

Dyskusje o maszynach Okuma

Autor tematu
rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1242
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce

Stol obrotowy i linear mode

#1

Post napisał: rc666 » 27 mar 2024, 11:28

Witam,

Mam stol obrotowy na OKUMie. Maszyna ma FANUC 18i.
Problem taki ze owy stol zamiast katow bierze jakies inne jednostki.
Linear mode. Posow liniowy? :shock:
Jezeli chce obrot o jakis kat np. 4 ° to wtedy sie kreci i kreci.
Mial ktos do czynienia z takim czyms?


Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2759
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

Re: Stol obrotowy i linear mode

#2

Post napisał: atom1477 » 27 mar 2024, 12:20

Przyjmuje prędkość obrotową po prostu.


Autor tematu
rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1242
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce

Re: Stol obrotowy i linear mode

#3

Post napisał: rc666 » 27 mar 2024, 13:57

atom1477 pisze:
27 mar 2024, 12:20
Przyjmuje prędkość obrotową po prostu.
Co to ma do rzeczy?
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Awatar użytkownika

Aron_
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 29 mar 2024, 11:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Stol obrotowy i linear mode

#4

Post napisał: Aron_ » 29 mar 2024, 11:31

może to być spowodowane nieprawidłowymi ustawieniami lub problemami z oprogramowaniem. Spróbuj zresetować system fanuc.


atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2759
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

Re: Stol obrotowy i linear mode

#5

Post napisał: atom1477 » 30 mar 2024, 08:05

Już Ci pisałem, ale uznałeś że to nie na temat.
Stół jest w trybie linear mode, więc przyjmuje jednostkę "prędkość obrotowa". Jaką konkretnie to nie wiem. Może RPM, może RPS, może stopni na sekundę.
Po prostu działa jak wrzeciono. Można to porównać do parametru S w g-code (np. S1000).
To że nie przyjmuje kątów jako parametru to nie jest problem. W tym trybie tak właśnie ma to działać. Od kątów jest inny tryb.


Autor tematu
rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1242
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce

Re: Stol obrotowy i linear mode

#6

Post napisał: rc666 » 30 mar 2024, 21:57

atom,

to nie moze być w RPM albo RPS.
Właśnie chodzi mi o to co ta wartość przedstawia.
Jak podzielisz kąt przez 25.4 wtedy jest to owa wartość.
Nie wiem co to jest.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2759
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

Re: Stol obrotowy i linear mode

#7

Post napisał: atom1477 » 31 mar 2024, 07:59

Nie napisałeś jaka wartość daje jaki kąt, więc jak możemy Ci pomóc?
Napisz ile wpisujesz i ile wtedy robi obrotów na minutę.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7831
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Stol obrotowy i linear mode

#8

Post napisał: tuxcnc » 31 mar 2024, 08:24

rc666 pisze:
30 mar 2024, 21:57
Nie wiem co to jest.
Ja też nie wiem.
Nie opisałeś prawidłowo problemu, więc jakakolwiek dyskusja nie ma sensu.
I w ogóle wypisujesz jakieś bzdury, nie tylko bez sensu, ale jeszcze ze sobą sprzeczne.
Raz Ci się "kreci i kreci", a raz "jak podzielisz kąt przez 25.4 wtedy jest to owa wartość".
Pomijając fakt, że cholera wie co to jest "owa wartość", to by wynikało że obraca się o jakiś kąt, a nie w nieskończoność...
No chyba że chodzi o coś innego, ale nikt tu szklanej kuli nie ma...


Autor tematu
rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1242
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce

Re: Stol obrotowy i linear mode

#9

Post napisał: rc666 » 01 kwie 2024, 20:23

Temat zamknięty
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Maszyny Okuma”