Sterowniki Zelrp MD7542A i PikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
tszatan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 148
Rejestracja: 16 lut 2011, 20:36
Lokalizacja: Polska

Sterowniki Zelrp MD7542A i PikoCNC

#1

Post napisał: tszatan » 14 maja 2013, 21:43

Witam,

Chciałbym prosić o sprawdzenie podłączenia sterownika Zelrp MD7542A do PikoCNC.


Proszę o informację czy to jest dobre połączenie, ponieważ nie chcę wszystkiego spalić.

Dodałem również schemat połączenia z płytka LPT, które działa poprawnie


Pozdrawiam
Załączniki
Zelrp MD7542A.JPG
Zelrp MD7542A.JPG (34.79 KiB) Przejrzano 4568 razy
Płytka LPT.JPG
Płytka LPT.JPG (42.02 KiB) Przejrzano 4563 razy



Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3165
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Sterowniki Zelrp MD7542A i PikoCNC

#2

Post napisał: pitsa » 15 maja 2013, 22:44

Źle. Masz instrukcję?
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


Autor tematu
tszatan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 148
Rejestracja: 16 lut 2011, 20:36
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: tszatan » 15 maja 2013, 22:59

Mam, ale kompletnie tego nie rozumiem :)

No ale przynajmniej teraz wiem, że źle podłączyłem.

Dziękuję

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3165
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#4

Post napisał: pitsa » 15 maja 2013, 23:16

Pokaż instrukcję, łatwiej będzie komuś pomóc.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


Autor tematu
tszatan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 148
Rejestracja: 16 lut 2011, 20:36
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: tszatan » 15 maja 2013, 23:34

Instrukcja:
Załączniki
MD7542A INSTRUKCJA.rar
(1.32 MiB) Pobrany 483 razy


Autor tematu
tszatan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 148
Rejestracja: 16 lut 2011, 20:36
Lokalizacja: Polska

#6

Post napisał: tszatan » 25 maja 2013, 17:45

Niestety sterowanie nie działa :(

Czy jest ktoś kto może mnie wspomóc w uruchomieniu sterowania?


Pozdrawiam


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 133
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

#7

Post napisał: tad1 » 25 maja 2013, 18:12

Na telefon mogę pomóc bo mam połączony sterownik od zelpra z płytką pico, jeżeli ją masz.
Tadek

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#8

Post napisał: cosimo » 25 maja 2013, 18:42

Patrząc na to zdjęcie podłączenia wydaje się, że sygnały CLK DIR masz dobrze podłączone. Natomiast wejścia ENABLE masz połączone szeregowo, a w naszym wypadku wypadało by połączyć je równolegle.
Aaa.. i nie wiem czy na „+” nie należało by dać sygnał ENABLE a na „–„ GND. Gdyż być może ma odwrotnie niż chińczyki.

Obrazek


Autor tematu
tszatan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 148
Rejestracja: 16 lut 2011, 20:36
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: tszatan » 25 maja 2013, 21:13

Sterownik już działa teraz tylko nauczyć się Piko :)

Dziękuję wszystkim za pomoc w szczególności koledze Tad1!

Dla potomnych schemat podłączenia.
Załączniki
schemat podłaczenia pikocnc.pdf
(15.75 KiB) Pobrany 495 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”