Sterownik TB67S109AFTG

jaki zasilacz do niego i do silników krokowych

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
wsmpw
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 2
Posty: 64
Rejestracja: 08 lis 2010, 22:48
Lokalizacja: Pabianice

Sterownik TB67S109AFTG

#1

Post napisał: wsmpw » 11 lis 2017, 14:42

Witam, jestem "początkującym budowniczym" maszynki cnc.
Chciałbym się zapytać doświadczonych czy to zagra skoro mam:

sterownik TB67S109AFTG który ma max napięcie 42VDC
Maxymalny prąd w pic 4A
CAM00576.jpg
sterownik tb67s1009
a silniki mam 4,5 A 1/8 :
CAM00575.jpg
krokowy 4.5 A 0.48om
do tego zasilacz 48v 10 A:
CAM00574.jpg
zasilacz 48v 10A
jest opcja żeby to zadziałało i nie poszedł z wszystkiego dym ?
z gory dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.




Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1579
Rejestracja: 11 wrz 2008, 15:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Sterownik TB67S109AFTG

#2

Post napisał: Andrzej 40 » 11 lis 2017, 20:04

Jak u kol. z elektroniką ? Bo opis na pokrywie zasilacza sugeruje, że istnieje szansa na przerobienie go na 24V i to by załatwiało sprawę napięcia zasilania sterownika. Bo 48V to 14% ponad max. napięcie zasilania i może napsocić.


Autor tematu
wsmpw
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 2
Posty: 64
Rejestracja: 08 lis 2010, 22:48
Lokalizacja: Pabianice

Re: Sterownik TB67S109AFTG

#3

Post napisał: wsmpw » 12 lis 2017, 14:09

Wlasnie musze go otworzyc i zobaczyc czy jest tam mozliwosc przelaczenua na 24 chyba ze trzeba bedzie cos glebiej pogrzebać to musze jakiegos trafka szukać

Awatar użytkownika

atom1477
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 982
Rejestracja: 21 kwie 2011, 09:58
Lokalizacja: ::

Re: Sterownik TB67S109AFTG

#4

Post napisał: atom1477 » 14 lis 2017, 17:30

To nie żadna opcja przełączenia, tylko jedna nalepka na 2 rodzaje zasilaczy. Gdzie na nalepce producent zaznacza jaką wersją jest dany zasilacz. I tu zaznaczył że ten to jest wersja 48V.
Inna sprawa że w zasilaczu może być jakiś potencjometr montażowy który pozwala na zmienianie napięcia. Może da się zjechać poniżej 40V i wtedy coś by jeszcze z tego mogło być.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”