witam.
na stronce jest wszystko opisane - http://5xproject.dyndns.org/5XProject/t ... hargements
miałem to robić - ale mi się odechciało.
po prostu kumpel chciał zrobić ploter do styro ( jest tam i wersja do czegoś takiego ) - ale zrezygnował - jedzie na jedicut.
w sieci jest sporo o tym projekcie .
pozdrawiam.
Sterownik - Planet-CNC
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
PlanetCNC i PikoCNC to braty bliźniaki na USB
Piko jest po polsku i ma dodatkowo CAM, ma tutaj swój wątek i ciągle
jest rozbudowywany.
Planet jest masowo kopiowany przez chińczyków.
Bierz Piko a jeśli koniecznie chcesz Planet
to najpierw ściągnij taniego chińczyka, powąchasz, poliżesz
i jeśli podpasuje to chińczyka na Allegro i kupisz oryginalny Planet.
Piko jest po polsku i ma dodatkowo CAM, ma tutaj swój wątek i ciągle
jest rozbudowywany.
Planet jest masowo kopiowany przez chińczyków.
Bierz Piko a jeśli koniecznie chcesz Planet
to najpierw ściągnij taniego chińczyka, powąchasz, poliżesz
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Jeśli faktycznie chińskie klony naruszają prawa autorskie, to nie wypada namawiać do kupowania kradzionego towaru, nawet "na próbę", bo złodziej i tak zarobi swoje.jomat pisze:najpierw ściągnij taniego chińczyka, powąchasz, poliżesz
Jest jeszcze drugi problem, sterowniki na TB6560 lubią się palić i można nie zdążyć ich wypróbować ...
Co do samego programu, to nawet mi się spodobał i próbowałem namówić autora do użycia osobnych plików z tłumaczeniami.
Tak żeby użytkownicy mogli sobie tłumaczyć we własnym zakresie in ewentualnie udostępniać efekty swojej pracy, jak to jest praktykowane w open source.
Niestety bez skutku, dostałem propozycję żebym przetłumaczył a on doda do programu.
Ja z zasady nie robię wolontariatu w komercyjnych projektach i chyba do dzisiaj polskiego tłumaczenia nie ma ...
.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Ja dodam od siebie, że miałem przyjemność bawić się tym chińczykiem i powiem, że jestem bardzo-bardzo mile zaskoczony, w zasadzie testowanie polegało na podłączeniu silników i zasilania i za pomocą załączonego joga bawiłem się silniczkami ok. 2A każdy, bez obciążenia przez około godzinę silniczki miały temperaturę ciała a chipy były zimne. W programie zapuszczony jakiś g-code wykonywany był bez problemu. Jedynie naszukałem się by ustawić skok śruby, bo w tym programie z uwagi na słaby angielski trzeba było się naszukać ... Co do legalności to ja ze swojej strony dodam, kupić licencje zawsze można i jest to indywidualna sprawa każdego, można też zrobić urządzenie w wersji mk1 - microchipa dostać z sampli za free (10dni oczekiwania) ale jakość wykonania tego chińczyka jak na moje oko jest super. Ktoś powiem że jest nasze krajowe PicoCNC ale cena 500zł za sam program to sporo. 60euro za cncusb soft a resztę można kupić lub zrobić. Sam sterownik jest prosty do wykonania gotowa płytka jest na stronie Planetcnc, żelazko w dłoń i ... Nie bardzo interesowałem się tym picocnc ale odpaliłem parę razy program i mnie nie zachwycił a co do Planet CNC to już jest sporo opcji zwłaszcza do importu g-code, jedyna wada to brak polonizacji. Na miejscu autora Picocnc by się obawiał by ktoś nie wysłał do chińczyków interfacu do sklonowania ...