Sterownik <---> PC

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych
Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4662
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Sterownik <---> PC

#1

Post napisał: adam Fx » 23 mar 2005, 18:44

mam dziwny problem
mam sterowniik podczas testu podpinałem go na moim kompie ( dwa systemy XP i Me) i testowałem na masterze 5 (wszystko było ok )

teraz ten ster jest w bytomiu i po podłączeniu do PC ( tylko XP) niechce stratowac na Machu 2 lub 3 ----
silniki nawet nie piszcza jak się włączy ster . dopiero jak się odpali macha ale gdy wcince reset to zaraz jest cisza i wogule nie reaguja

co to maoze być ??


sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:


Mariusz H.
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 241
Rejestracja: 15 cze 2004, 18:59
Lokalizacja: KrakĂłw/Bia?ystok

pomysł

#2

Post napisał: Mariusz H. » 23 mar 2005, 18:51

CZy napewno masz dobrze skonfigurowany port i sterownik ??
Jeśli sterownik nie działa (nie pracuje chopper) to poprostu na wejście enable jest podany sygnał 0
Sprawdź wszystkie podłączenia.
A najlepiej jak byś sprawdził wszystko bez kompa (przyciskami) ustawiając sygnał 0-1 na każdy z pinów a miernikiem zidentyfikował odpowiednie piny w kompie.

Moło prawdopodobne że to jest wina systemu albo programu.


lisow1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 295
Rejestracja: 02 gru 2004, 23:51
Lokalizacja: polska

#3

Post napisał: lisow1 » 23 mar 2005, 19:06

sprawdz przewody bo często się ukręcają

Awatar użytkownika

chaos
Administrator
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 599
Rejestracja: 29 maja 2004, 12:49
Lokalizacja: Augustów
Kontakt:

#4

Post napisał: chaos » 23 mar 2005, 19:23

Odchacz w Machu fifke przy Active Low tam gdzie masz Enable pin 17 (deflautowo).
Zobacz opis macha na stronie https://www.cnc.info.pl/pages/mach2/portandpins.htm ostatni screen - może to o to chodzi.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4662
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#5

Post napisał: adam Fx » 23 mar 2005, 22:57

dzięki za pomoc -- narazie jednak nie sprawdzę tego co mi proponujecie bo ten ster nie jest umnie w domciu
aaa dodam ze port LPT jest w sofcie wpisany taki jak w BIOSie
do testów w domu używałem starego klabla LPT (ze ster mojej frezarki) zaś w Bytomiu podłączay go na nowiuśkim przewodzie LPT ( no więc chyba nie wina przewodu)
martwi mnie to że sterownik sie swieci a silniki nie piszczą po tym jak uruchomi się XP
-mastera5 niedało sie zabardzo instalnąć na XP
-Turbo CNC też klapa wiem że on jest pod DOS ale mi krecił silnikami we frezarce nawet pod windowsem a tam nic cisza wogule niema sayganłu na silniki


niewiem ster działa jakby na odwrót zanim zresetuje program to piszczy a po resecie milczy (przed uruchomieniem macha też jest cisza dopiero jak włacze mach mill tozaczynają piszczeć wszystkie silniki )

mam nadziej że to nie wina sterownika ... wszystko wygląda w nim OK napięcia na logice i silnikach są - a gdyby cos nie chodziło to by chyba wcale nie piszczały silniki

jeśli chodzi o po ukręcane kable -- to ok mozliwe że przy jednym lilniku ewentualnie pech i przy dwuch ale przy trzech .... :/ zresztą sprawdzaliśmy wszystkie pokoleii

może trzeba cos w biosie zmienić a moze to wina XP
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


cave-man
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 19 mar 2005, 01:57
Lokalizacja: katowice

#6

Post napisał: cave-man » 24 mar 2005, 00:56

upewnij się czy z tego portu nie korzysta jakieś urządzenie np. skaner

Miałem podobną historię i okazało się że sterownik skanera (genius) w jakiś przedziwny sposób zakłucał działanie sterownika.
Po odinstalowaniu skanera wszystko chodziło cacy!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”