Sterownik do silników z DVD
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Sterownik do silników z DVD
Witam wszystkich. Poszukuje prostego sterownika do silników krokowych z DVD. Znalazłem np. na L297 +L298 ale bym musiał je zakupić, może ktoś z forumowiczów ma schemat takiego prostego sterownika? ma to być tylko do zabawy i nauki w przyszłości planuję zrobić coś większego.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
i to się chwali ale czy jest sens budować coś co można nabyc za niewielkie pieniądze i jest ogólnie dostępne ? To tak jakby budować od podstaw samochód aby nauczyć się jeździć.a ja wolę zrobić, pełno części wala mi się i chciałbym je wykorzystać a przy okazji nauka.
Czy nie lepiej spożytkować ten czas na inne nauki np. na programowanie czy solidną konstrukcję maszyny ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Tutaj: http://members.chello.at/~grzegorz12/ jest schemat i płytka sterownika na L297/L298 którego używam. Zbudowałem go jakieś 5-10 lat temu - już wtedy nie było to specjalnie opłacalne, mimo że rewolucja z drukarkami 3D jeszcze się nie zaczęła i rynek nie był zarzucony tanimi jak barszcz sterownikami silników krokowych
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Re: Sterownik do silników z DVD
Co to za radioamator, który musi mieć wszystko gotowe i dokładnie takie jakie chce, żeby coś zrobić?
Masz wymagania - to kupujesz.
Chcesz coś zrobić z tego co masz i czegoś się nauczyć - to sam pogłówkuj a nie gotowców szukasz.
Na gotowcu nie nauczysz się niczego.
Masz wymagania - to kupujesz.
Chcesz coś zrobić z tego co masz i czegoś się nauczyć - to sam pogłówkuj a nie gotowców szukasz.
Na gotowcu nie nauczysz się niczego.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Sterownik do silników z DVD
Bierzesz kartę katalogowa np L298, albo TB6600 I w środku masz przykładowe aplikacje. Najprostsze przykłady sterowników są najskuteczniejsze.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re:
Szkoda że nie ma na lampach ...
Aczkolwiek jako wolny człowiek masz święte prawo realizować dowolnie debilne projekty, to jednak nie powinieneś tym zawracać du** innym, bo wszyscy mamy tylko jedno życie i drugiego nie dostaniemy.
Budując archaiczny układ na archaicznych układach scalonych NICZEGO się nie nauczysz, no chyba że lutować.
Prosząc innych o pomoc w marnowaniu swojego czasu, robisz im krzywdę, gdyż będą oni marnować swój czas.
Jesteś w stanie to zrozumieć ?