Sterowanie pilarką panelową
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Tylko że zależy co jest ważne a co mniej żeby nie przesadzić z wydatkami bo później się okazuje że lepiej nic nie robić tylko kupić fabryczną maszynę.Z tymi 10 przyciskami to też bym tak nie robił bo myślę że dziennie było by tak przynajmniej po 100 wymiarów lub nawet więcej.W tym panelu o którym pisałem ustawia się na klawiaturze wymiar ,tylko chciałbym mieć taką bazę gdzie były by wpisane typowe wymiary i można by je wywoływać jednym kliknięciem.Głównie chciałbym się dowiedzieć jak można taki panel zastąpić komputerem.Jaki program jest potrzebny do tego i jak sie to podłącza bo chyba falownik nie bezpośrednio do komputera ?
Tagi:
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
a ma ktoś może jakiś schemat takiej piły panelowej o możliwie taniej do realizacji konstrukcji?
ten program wincut wygląda troche dziwnie (z góry mówie że nie miałem z czymś takim do czynienia ale jak powszechnie wiadomo potrzeba matką wynalazku) gdzie tam są podstawowe ustawienia którymi można wysterować serwa itp (chyba że on tylko generuje kod to w takim przypadku czym to dalej wysterować?)
ten program wincut wygląda troche dziwnie (z góry mówie że nie miałem z czymś takim do czynienia ale jak powszechnie wiadomo potrzeba matką wynalazku) gdzie tam są podstawowe ustawienia którymi można wysterować serwa itp (chyba że on tylko generuje kod to w takim przypadku czym to dalej wysterować?)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Czy kolego Wasio masz zamiar zbudować taką pilarkę ? Bo ja właśnie jestem w temacie.Ale o takim sterowaniu jak w fabrycznych maszynach to można chyba tylko pomarzyć.Ja myślę o takim panelu na którym wpisywało by się wymiar i wózek przesuwałby płytę w odpowiednie miejsce .A już samo cięcie to nie jest problem.Teraz zastanawiam się czy potrzebny jest panel czy wystarczy sterownik PLC.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
tak więc szanowny kolego myślimy mniej więcej o tym samym bo doszedłem do takiego samego wniosku jak ty i szczerze powiedziawszy zastanawiam się jak zrobić sterowanie czymś takim
listwa ograniczająca miałaby przesunąć sie do zadanego położenia po czym następowało by opuszczenie docisku płyty od góry i przejazd piły
w mojej koncepcji całe sterowanie sprowadzało by sie do wstukania z klawiatury lub czegoś podobnego odległości do jakiej ma zostać przesunięta listwa ograniczająca a cała reszta to byłby z góry napisany programik (lub coś w tym stylu)
jeżeli chodzi o sterowniki PLC to niestety niezabardzo sie na tym temacie znam
listwa ograniczająca miałaby przesunąć sie do zadanego położenia po czym następowało by opuszczenie docisku płyty od góry i przejazd piły
w mojej koncepcji całe sterowanie sprowadzało by sie do wstukania z klawiatury lub czegoś podobnego odległości do jakiej ma zostać przesunięta listwa ograniczająca a cała reszta to byłby z góry napisany programik (lub coś w tym stylu)
jeżeli chodzi o sterowniki PLC to niestety niezabardzo sie na tym temacie znam