Sterowanie maszynami CNC

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Tales
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 37
Rejestracja: 26 maja 2013, 16:51
Lokalizacja: Łódź

Sterowanie maszynami CNC

#1

Post napisał: Tales » 02 gru 2018, 19:02

Witam
Od niedawna zainteresował mnie temat maszyn CNC. Przyznam szczerze, że na studiach ten temat mnie w ogóle nie insertował, wręcz irytował. Byłem "zafiksowany" w temacie konstrukcji pojazdów. Trochę lat minęło, zmaniły się moje zainteresowania i potrzeby, ale do rzeczy...
Po głownie chodzą mi projekty dwóch maszyn CNC. Jedna z nich to wycinaka plazmowa o polu roboczym 2000x1000, natomiast druga to frezarka o polu roboczym 1000x500x100 do stali czarnej, ale także lżejszych materiałów. Jako pierwszy chciałbym zrealizować projekt wycinarki bo uważam, że jest prostszy oraz bardziej mi potrzeba jest wycinarka niż frezarka.
Wiem że potrzebuję zbudować ramę, dobrać prowadnice i wózki. Zamontować silniki krokowe, kupić sterowniki i zasilacz.
Problem mam ze sterowaniem taką maszyną. Jeżeli chciałbym aby moja wycinarka wycięła z arkusza blachy kształt który wcześniej narysuję w programie 2d to jakie programy muszę użyć aby wycinarka wycięła ten detal? Na frezarce chciałbym wykonać np wkład piankowy do wózka narzędziowego (Wyciąć podebrania pod konkretne klucze, śrubokręty. Na pewno wiecie o co mi chodzi. Mimo wszystko kształt dość skomplikowany.). Modeluję kształt w programie CAD 3d i co dalej?
Maszyny chciałbym sterować za pomocą laptopa, który nie ma portu "drukarkowego".




Avalyah
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 778
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Sterowanie maszynami CNC

#2

Post napisał: Avalyah » 02 gru 2018, 19:08

Potrzebujesz programu CAD/CAM (CAD pozwoli zaprojektować kształt, CAM wygeneruje ścieżkę), który da Ci ścieżkę, zazwyczaj napisaną za pomocą Gkodów. Potem tą ścieżkę podajesz do programu typu Mach3/Mach4/linuxcnc na komputerze. Komputer za pomocą portu USB albo ethernet komunikuje się ze sterownikiem, np smoothstepper. Ten sterownik jest połączony ze sterownikami poszczególnych silników dla każdej z osi.

Jeśli chodzi o ten CAD/CAM to polecam Fusion360, jest darmowy, nowoczesny i ma wszystko co potrzebne w większości przypadków, a szczególnie w tak prostych jak frezowanie kieszeni.


Autor tematu
Tales
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 37
Rejestracja: 26 maja 2013, 16:51
Lokalizacja: Łódź

Re: Sterowanie maszynami CNC

#3

Post napisał: Tales » 02 gru 2018, 19:19

Ok czyli mogę np. w Inventorze stworzyć model 3d detalu. Zapisuję go jako *stp wgrywam do programu Autodesk Fusion, on generuje mi Gkody, które następnie wygram do Mach3. Dobrze rozumiem? Nie muszę znać Gkodów i pisać ich np w notatniku? Chyba że detal będzie prosty to szybciej napiszę program w notatniku niż stworze model.


Avalyah
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 778
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Sterowanie maszynami CNC

#4

Post napisał: Avalyah » 02 gru 2018, 19:35

Jak ogarniasz Inventora, to Fusion ma praktycznie taki sam moduł CAD, gdzie stworzysz sobie od razu ten model. To ta sama firma, przy czym Inventor jest bardzo drogi :P a Fusion jest darmowy i lepszy pod wieloma względami, szczególnie do takich zastosowań. Tworzysz model, zmieniasz zakładkę i generujesz tam ścieżkę, nie trzeba plików osobnych przenosić, wczytywać.

Reszta się zgadza, gkodów znać nie trzeba w ogóle (chociaż warto się nauczyć trochę, jak jest czas).
Tales pisze:
02 gru 2018, 19:19
Chyba że detal będzie prosty to szybciej napiszę program w notatniku niż stworze model.
Zrobienie tego samego będzie dużo prostsze rysując ten kształt w Fusion, może zajmie to w sumie minutę dłużej, ale gkodów nie trzeba wtedy znać w ogóle :P


Autor tematu
Tales
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 37
Rejestracja: 26 maja 2013, 16:51
Lokalizacja: Łódź

Re: Sterowanie maszynami CNC

#5

Post napisał: Tales » 02 gru 2018, 19:44

Ok, dzięki za pomoc. Teraz już temat maszyn CNC zaczyna mi się zamykać w całość.
Inventora mam z czasów studenckich. Pewnie niedługo wygaśnie mi licencja studencka, wiec zostanie mi tylko Fusion do pracy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”