Sterowanie frezarki Mach3, a Sinumeric/Fanuc itp.

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Jachu19
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 07 mar 2015, 18:21
Lokalizacja: Wrocław

Sterowanie frezarki Mach3, a Sinumeric/Fanuc itp.

#1

Post napisał: Jachu19 » 24 cze 2015, 19:47

Mam takie może i głupie pytanie, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi, wiec postanowiłem, że jednak zapytam.
Jaka jest podstawowa różnica (może jest ich kilka) między Mach3, a programami sterującymi powszechnie używanymi w przemyśle ? Na studiach jak były jakieś zajęcia z frezarek to tylko Fanuc, Sinumeric. W ofertach pracy dochodzi jeszcze Heidenhain i Mazak, a jak patrzę na samoróbki to tylko Mach3. W tańszych frezarkach (nie samoróbkach) tez zawsze jest jakieś inne oprogramowanie niż te typowe przemysłowe. Czy to kwestia ceny ?

I drugie pytanie jak wygląda kod G przy Mach3 bo jednak Sinumeric od Fanuca się trochę różni, a Mach3 ma swoje funkcje czy jest kopia któregoś z powyższych ?

I jeszcze jedno pytanie dotyczące samego Mach3. Czy mając frezarkę sterowana tym programem mam możliwość jakiegoś automatycznego generowania ścieżek np. z dwg czy wszystkie kody muszę pisać ręcznie lub generować przez programy zewnętrzne ?



Tagi:


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#2

Post napisał: dance1 » 24 cze 2015, 19:56

mach i linuxcnc powstały na bazie fanuca, wygenerowany kod jest niemal identyczny (przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie)
Mach we wcześniejszych wersjach pozwalał na generowanie kodu np z dxf-a, w tej chwili już nie ma takiej możliwości.
Do macha powstało wiele kreatorów z którymi bezproblemowo wygenerujesz kod na kieszenie, otwory, wiercenia itd. itp. Kod z dxfa z programów "zewnętrznych" darmowych czy też kombajnów za grube tysiące.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
Jachu19
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 07 mar 2015, 18:21
Lokalizacja: Wrocław

#3

Post napisał: Jachu19 » 24 cze 2015, 20:23

A są jakieś dobre darmowe programy do generowania kodu G z CAD 2d (np. dxf) ? Bo do 3D z tego co czytałem nie ma darmowego, który by się do czegokolwiek nadawał.

No i proszę jeszcze o odpowiedź na pierwsze pytanie. Czy może to jest tak, że te przemysłowe to sterowniki, a Mach3 to symulator sterownika na PC ? Ale jeśli tak to czemu tych sterowników nie ma w tanich frezarkach, które przecież nie maja komputera w zestawie tylko panel czyli jest tam jakiś sterownik.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 24 cze 2015, 20:37

często oprogramowanie sterujące ma dedykowaną płytę główną i inny osprzęt kosztujący mega $, bywa że ekran panelu sterowania kosztuje kilka tysięcy zł tak samo klawiatura i inne pierdoły.
Mach od początku był tworzony z myślą o maszynach amatorskich, także nie ma do czego porównywać, chociaż w tej chwili to już dopracowane sterowanie pomimo windy na której jest instalowany.
Oprogramowanie do generowania kodu z dxf np: http://sourceforge.net/projects/dxf2gco ... rce=navbar

O tanich frezarkach z panelem nie posiadającymi komputera, nie rozumiem o czym piszesz, często panel to cały komputer z systemem nawet dos i oprogramowaniem sterującym, chyba że piszesz o panelu Plc ale to już inna para kaloszy.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
Jachu19
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 07 mar 2015, 18:21
Lokalizacja: Wrocław

#5

Post napisał: Jachu19 » 24 cze 2015, 20:59

dance1 pisze: O tanich frezarkach z panelem nie posiadającymi komputera, nie rozumiem o czym piszesz, często panel to cały komputer z systemem nawet dos i oprogramowaniem sterującym, chyba że piszesz o panelu Plc ale to już inna para kaloszy.
Chodziło mi o to, że nie mają dołączonego zwykłego komputera PC na którym byłby zainstalowany program typu Mach3 tylko mają już jakiś dedykowany sterownik dla frezarek z panelem.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#6

Post napisał: dance1 » 24 cze 2015, 21:09

wiele tanich maszyn jest sprzedawana z machem lub pod macha lub też linuxa, np http://www.ebay.co.uk/itm/Syil-X6-plus- ... 53de5193ce lub też http://www.maktek.pl/frezarka-cnc-mill-145/produkt-705
także wiele maszyn z przestarzałym sterowaniem otrzymało nowe życie po przejściu na linux/mach, dla niektórych producentów tanich maszyn łatwiej, wygodniej jest zakup całego panelu np z budżetowym SINUMERIK 808D http://www.alibaba.com/product-detail/s ... 27340.html
czyli koszt zestawu komputerowego i licencji macha, nie wszystko z udającym profesjonalne sterowanie panelem jest warte polecenia, ale w opisie lepiej sinumerik wygląda :wink:
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
Jachu19
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 07 mar 2015, 18:21
Lokalizacja: Wrocław

#7

Post napisał: Jachu19 » 24 cze 2015, 21:23

A no rzeczywiście, ja nigdy wcześniej nie wiedziałem profesjonalnej maszyny z Mach3, ale też nie szukałem jakoś specjalnie dużo. W ogóle ta maszyna z drugiego linka jest fajna... wygląda na to, że jest sprzedawana bez oprogramowania i komputer z Mach3 masz sobie kupić sam :]


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#8

Post napisał: dance1 » 24 cze 2015, 21:26

dokładnie komputer i macha musisz sobie kupić, cięcie kosztów

"Do pracy maszyny potrzebny jest komputer PC (min 1.5Ghz CPU, 512MB RAM) wyposażony w port równoległy LPT, system Windows, oraz oprogramowanie sterujące MACH 3. Opcjonalnie możliwość założenia sterowanie SINUMERIK ORAZ 4 - OSI."

Ten maktek z 2 linka to lipa straszna już lepszy ten syil, magia osłon :mrgreen: http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-Syil-X5pl ... 5413339f9a
w dodatku z kompem, demem macha (licencję można dokupić), 4 osią, ready2go jak to mówią
I don't like principles, I prefer prejudices

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”