Step i Artcam

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu STEP2CNC

Autor tematu
barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 395
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#11

Post napisał: barola » 14 mar 2012, 09:45

Piotr Rakowski, ustawiłem prędkość na 100 żeby nie było szarpnięć zetką próbowałem i nadal to samo
tuxcnc, też tak podejrzewam ,ale dlaczego jak frezuję relief przez 3 godz. w którym cały czas oś Z chodzi w górę i w dół nic się nie zmienia



Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3272
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#12

Post napisał: tuxcnc » 14 mar 2012, 10:18

barola pisze:dlaczego jak frezuję relief przez 3 godz. w którym cały czas oś Z chodzi w górę i w dół nic się nie zmienia
Przyczyną może być G-kod, ale nie dlatego że jest zły, tylko dlatego że uderza w czuły punkt.
Mówiąc inaczej blędy występują tylko w określonej sytuacji, więc w jednym programie się ujawnią, w innym nie.

Przyczyną może być prędkość ustawiana wielokrotnie w programie.
Zmień wszystkie F400 i F800 na F100 (na przykład).
Jak nie pomoże, to wina może być w G0.
Frez opuszcza się z prędkością ustaloną przez F, bo G1, ale podnosi się z maksymalną możliwą prędkością, bo G0.
Zmień wszystkie G0 na G1.

Masz powtarzające się fragmenty jak ten :

Kod: Zaznacz cały

N2870G0Z2.000
N2880G0X105.829Y124.920
N2890G1Z-2.010F400.0
N2900G1X104.941Y121.648Z-1.987F800.0
Frez się podnosi na G0 z maksymalną prędkością, ale opuszcza na F400, potem już we wszystkich osiach jest F800.
Ten program jest poprawny, ale twoja maszyna może sobie nie dawać z nim rady.

.


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 841
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#13

Post napisał: bh91 » 14 mar 2012, 14:32

U mnie działa dobrze bez usówania czegokolwiek.
Jest robota - jest pinonc :wink:


Autor tematu
barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 395
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#14

Post napisał: barola » 14 mar 2012, 16:32

tuxcnc, ustawiłem na f100 i dalej to samo
tuxcnc pisze:twoja maszyna może sobie nie dawać z nim rady
może nie tyle maszyna co sterowanie ,bo zdjąłem zetkę i śruba kręci samą nakrętką i jest bez zmian .Odpada gubienie kroków z powodu oporu bądż ciężaru .
Fakt że u bh91, działa wszystko dobrze ,oznacza że musze robić napisy w corelu .
Dziekuję za odpowiedzi.

[ Dodano: 2012-03-18, 12:10 ]
zmieniłem G0 na G1 ,zamieniłem sterowniki i nic


Autor tematu
barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 395
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#15

Post napisał: barola » 10 kwie 2013, 07:03

odświeżę temat ,wymieniłem całą oś Z i X i teraz są śruby kulowe 1610 wszystko chodzi bez jakichkolwiek oporów ,ciężar się zmniejszył kilkukrotnie i nadal dzieje się to samo tzn.podczas frezowania napisów z różną głębokością liter frez zagłębia się ok.1mm na literę .Wykluczone są opory w osi Z jak również luz na sprzęgle itp. Wygląda to na gubienie kroków . Zastanawia mnie czy pomoże inne podłączenie silnika ,teraz mam równoległe .Silnik to 60H86-3008B 4,2A 3,1Nm ,a sterownik od zelrp 7542A

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#16

Post napisał: Piotr Rakowski » 10 kwie 2013, 10:31

Mój STEP2CNC źle chodzi ze sterownkiem firmy ZELRP. Ćwiczyliśmy temat z jednym z moich klientów. Trzeba byłoby spytać tę firmę, ile milisekund wyprzedzenia potrzebuje sygnał kierunku na właściwe wysterowanie?

Silnik, o którym piszesz natomiast bardzo dobrze chodzi z chińskim M542. Kup, albo pożycz i podłącz go tylko do tej osi na próbę.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


Autor tematu
barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 395
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#17

Post napisał: barola » 11 kwie 2013, 19:52

Po rozmowie z p.Ryszardem otrzymałem taką wiadomość:
Co do czasu wyprzedzenia na linii DIR to w sterownikach które teraz robię wystarczy 5 mikrosekund
W zrobionych dawbiej móglo sie zdarzyc że potrzeba by było 10 mikrosekund.
a teraz pytanie gdzie to ustawić ?

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#18

Post napisał: Piotr Rakowski » 12 kwie 2013, 07:38

Niestety na razie nie ma takiej opcji w programie. Z resztą do tej pory (do problemów ze sterownikami ZELRP) nie było takiej potrzeby.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


Autor tematu
barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 395
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#19

Post napisał: barola » 12 lut 2014, 19:14

no to teraz mam jeszcze " fajniejszy " problem ,po naciśnięciu strzałki osi Y kiedy to mam wywołać przejazd w osi Y o 10 mm to na ekranie wyświetlane jest 25mm w osi Y I 10 mm w osi X ,ale maszyna przesuwa się tylko w osi Y .Po naciśnięciu osi X wymiary zmieniają się tak samo tzn o 25mm Y I 10mm X. Jaja jak berety ,ustawienia bez zmian .Czasami ,ale to naprawdę sporadycznie uda się coś zrobić bez niespodzianek .Szczęście że maszynę używam rzadko I tylko hobbystycznie bo materiału troche już popsułem.
Jak dodać wideo ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „STEP2CNC”