Średnice wierteł pod gwinty, jak to jest?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
rudzik6
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Re: Średnice wierteł pod gwinty, jak to jest?

Post napisał: rudzik6 » 25 paź 2010, 14:40

M 52 pisze:
rudzik6 pisze:Witam, właśnie kompletuję sobie wiertła do wiercenia otworów pod zwykłe gwinty metryczne na podstawie książki "Poradnik ślusarza". (...)
Skoro wspominasz o tej książce, to mam pytanie. Czy są w niej szerzej opisane techniki obróbki i potrzebne narzędzia? Np docieranie.
Zamierzam kupić poradnik opisujący własnie techniki warsztatowe.
Jest trochę, może nie "szerzej" ale kilka stron jest. Ogólnie warto kupic takie poradniki. Ja mam : " Poradnik ślusarza" Czerwińskich, "Poradnik tokarza" K.Dudik i " Poradnik Frezera" E.Górski....Ale i tak pytam na forum..hi hi ;)

Wiesiek

PS. Stożek obrobiony , gwintowanie pod M10 z otworu wiertłem 8,4 niestety groziło złamaniem gwintownika. materiał twardy, pomogło dopiero wiertło 8,8 a i tak ciężko było.
Zmierzyłem średnicę w stożku dodawanym do frezarko-wiertarki Zosia i tam było własnie 8,8 mm otwór. Gwint wyszedł może trochę bardziej płytki, ale wystarczający aby 25mm gwintu łapało i trzymało stozek w pinoli.
Jest to jedna z operacji do wykonania uchwytu do głowicy frezarskiej fi 80 na czterech trójkatnych płytkach frezarskich. Kupiłem jakiś taki element firmy sandvic przeceniony pod mk2
w jasam olsztyn za 25 zł ( sa jeszce na mk3) Jest tam takie zakończenie z otworem w środku 12mm a zewnetrzne 32mm, jakis do montowania czegoś (wiertła może 12mm) na dwie śrubki z rozstawem 120stopni. Wytoczyłem do tego pierścień z otworem 32 i średnicy 65mm, całosc bedzie wcisnięta w ten uchwyt, do tego jeszce tuleja itp..itd. Zdjecia wkrótce ...

próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

Tagi:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”