Spirala - dosc spory problem - POMOCY


Autor tematu
patiman1
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 04 paź 2008, 13:15
Lokalizacja: Koszalin

Spirala - dosc spory problem - POMOCY

#1

Post napisał: patiman1 » 11 maja 2010, 17:53

Witam wszystkich i z gory dziekuje za pomoc.

Jak widac na zlaczonym foto chodzi mi o spirale o zmiennym skoku, na dodatek bierznia jest pod katem jak widac na szcegole A, i problem jest w tym jak to narysowac aby to byl arkusz blachy bo zecz jasna po rozlozeniu tego na plasko do palenia na laser to bedzie zupelnie inna i duzo wieksza spirala i dopiero po zwalcowaniu osiagne efetk idacej spirali ku gorze z pochyleniem bierzni (stozek) pozdrawiam jak ktos ma jakis pomysl prosze o pomoc.Obrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1023
Rejestracja: 03 sie 2007, 07:32
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

#2

Post napisał: bildder » 11 maja 2010, 19:21

>> Zalacznik.
Załączniki
blaszka.zip
SW 2010
(659.47 KiB) Pobrany 246 razy
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP

>>solid-szkolenia.pl<<
--------------------------


Autor tematu
patiman1
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 04 paź 2008, 13:15
Lokalizacja: Koszalin

#3

Post napisał: patiman1 » 11 maja 2010, 20:24

bildder jestes gosc nie z tej ziemi :) jesli ty to narysowales to masakra, sluchaj jesli mozesz wytlumaczyc bo proboje zrobic to co ty ale az wstyd sie przyznac nie mam pojecia jak zrobic kolejny krok czyli zrobic dwa szkice 3d (splain) wzdluz tych lini spirali ktore sa potrzebne do zrobienia arkusza blachy. Prosze abys mi to jakos wytlumaczyl. Jestem na tym etapie co na moim printscrean
Obrazek

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1023
Rejestracja: 03 sie 2007, 07:32
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

#4

Post napisał: bildder » 12 maja 2010, 06:08

Nalezy wlaczyc szkic 3D i wybrac rzutowanie krawedzi Obrazek - tylko wazne - robimy to dwukrotnie tworzac dwa oddzielne szkice w drzewie.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP

>>solid-szkolenia.pl<<
--------------------------


dexter74
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 75
Rejestracja: 15 maja 2008, 14:03
Lokalizacja: Elbląg

#5

Post napisał: dexter74 » 12 maja 2010, 06:09

Z chęcią bym to zobaczył, ale niestety - mam za starego SW (2008, sp4).


Autor tematu
patiman1
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 04 paź 2008, 13:15
Lokalizacja: Koszalin

#6

Post napisał: patiman1 » 12 maja 2010, 08:08

bildder no i zrobilem jak napisales i wyszlo :) DUZY SZACUN dzieki wielkie

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1023
Rejestracja: 03 sie 2007, 07:32
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

#7

Post napisał: bildder » 18 maja 2010, 08:21

patiman1 pisze:bildder no i zrobilem jak napisales i wyszlo :) DUZY SZACUN dzieki wielkie
No to bardzo prosze krotkitutorial >>>
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP

>>solid-szkolenia.pl<<
--------------------------


Autor tematu
patiman1
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 04 paź 2008, 13:15
Lokalizacja: Koszalin

#8

Post napisał: patiman1 » 20 maja 2010, 18:33

A wiec :

Rysujemy OKRĄG robimy z niego SPIRALA (pamietamy o ZWĘŻENIE HELISY ile tam nam trzeba)

Teraz robimy szkic i stawiamy linie, jak na foto nizej i wychodzimy ze szkicu.
Obrazek

Nastepny krok WYCIĄGNIECIE PO ŚCIEŻCE gdzie wybieramy nasza sciezke spirale i profil nasz linie.

Teraz musimy zorbic dwa osobne szkice 3D

Wybieramy szkic 3D i klikamy ikone KONWERTUJ ELEMENTY i naciskamy na jedna z krawędzi naszej juz powstalej spirali. Jak na foto nizej.

Obrazek
Wychodzimy ze szkicu 3D

I tworzymy drugi taki sam szkic jak wspominalem wczesniej lecz z druga krawedzia spirali.

Kolejnym krokiem jest:
Wybieramy ARKUSZ BALCHY i ZAGIĘCIA WYCIĄGNIĘTE PO PROFILACH

I wskazujemy wczesnieje narysowanae dwa szkice 3D i mamy juz koniec (foto nizej)


Obrazek

Mam nadzieje ze komus to pomoze, strasznei ciezko to opislac ale zycze powodzenia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”