Spawarka źle spawa SPD 315 Bester

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1569
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Spawarka źle spawa SPD 315 Bester

#1

Post napisał: pioterek » 12 cze 2018, 18:24

Witam, mam możliwość zakupienia spawarki za 350zł. Z grubsza wygląda ona tak jak w ogłoszeniu
https://sprzedajemy.pl/spawarka-spd-315 ... nr49356632
, ale jest coś z nią źle. Nie można regulować prądu spawania i jest on w granicach 2/3 maksymalnego prądu, ciągle jednakowy bo nie reaguje na zmianę nastawienia potencjometru. Sam potencjometr jest sprawny, bo podłączyłem do jego ślizgacza woltomierz, a drugi biegun do minusa i wskazuje napięcie pomiędzy 4V a 20V w zależności od położenia. Te 20V to mnie troszeczkę zdziwiło, ale okazało się, że płytka zasilacza +- 15V jest uszkodzona, i nie ma możliwości ustawienia PR-kiem napięcia ujemnego. Napięcie dodatnie jest poprawne. Na oko widać walnięty tranzystor T2 jest on z części napięcia ujemnego, i ma przerwaną nogę bazy, tylko obawiam się, że idąc "im dalej w las tym więcej drzew" polegnę na tym z powodu zbyt małego doświadczenia z takimi układami. Sprawdziłem jeszcze napięcia idące z transformatorków i tak odpowiednio na stykach złącza krawędziowego 22, 23, 24 są pomiędzy nimi napięcia 22V AC, - zasilają one część dodatniego napięcia zasilacza +15V, na stykach 5, 12, 13 jest pomiędzy nimi napięcie 17V, widać, że zasila ono część napięcia ujemnego -15V. Nie wiem co mam dalej robić, by tą spawarkę naprawić więc proszę o rady.
Obrazek
Schemat:
Obrazek



Awatar użytkownika

hansu2
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 92
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: Spawarka źle spawa SPD 315 Bester

#2

Post napisał: hansu2 » 12 cze 2018, 19:46

Witam. Najpierw trzeba zrobić oględziny zewnętrzne takiej płytki szukając przerw na ścieżkach , zimnych lutów, i zwarć między nóżkami tranzystorów. Sprawdź najpierw czy nóżki tranzystora T6 ( ten na radiatorze) nie dotykają radiatora. Tranzystor T2 jest bardzo istotny w gałęzi regulatora -15V. Jeżeli się da to zlutuj nóżkę tranzystora , włącz zasilanie i sprawdź napięcie.Wszystkie napięcia mierz względem szyny 0V.


antybeton
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 55
Rejestracja: 17 lis 2016, 22:59
Lokalizacja: Gżdawa

Re: Spawarka źle spawa SPD 315 Bester

#3

Post napisał: antybeton » 12 cze 2018, 20:04

To jest spawarka z mostkiem tyrystorowo-diodowym półsterowanym. Te transformatorki oprócz zasilania elektroniki dostarczają impulsy synchronizacji przez diody d1 d2 d3. Gdzieś miałem dtrkę do tej spawarki. Na Elektrodzie też jest dostępna. Oscyloskop i to co najmniej dwukanałowy bardzo by się przydał.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1569
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: Spawarka źle spawa SPD 315 Bester

#4

Post napisał: pioterek » 14 cze 2018, 15:00

Wszystkie elementy wydają mi się być sprawne, już nie mam pojęcia co robić. Sama płytka jest kiepskiej jakości i odłażą niektóre ścieżki, jednak wydaje mi się, że to ogarniam. A może źle coś robię? na czym u was polega i jak u was wygląda szukanie przerw na ścieżkach , zimnych lutów, i zwarć między nóżkami tranzystorów? Dwie ze ścieżek były przerwane to zaznaczyłem je czerwonymi iksami, tylko wydaje mi się, że one są tak fabrycznie przecięte, muszę to ze schematem porównać pomimo, że to nie będzie takie łatwe bo ktoś tu nie źle się naprojektował. Znaczy namotał.
Obrazek

Awatar użytkownika

hansu2
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 92
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: Spawarka źle spawa SPD 315 Bester

#5

Post napisał: hansu2 » 14 cze 2018, 15:47

Szukanie przerw na ścieżkach polega na przemierzeniu każdego odcinka ścieżki omomierzem przykładając końcówki przyrządu na początku i końcu ścieżki. Jeżeli przyrząd wskaże poniżej 1Ohma to znaczy że nie ma przerwy na ścieżce. Zimny lut to określenie przerwy najczęściej powstałej na wskutek nie umiejętnego lutowania lub procesu starzenia w miejscu lutowania nóżki elementu (opornik, trazystor,kontensator itp.) do punktu lutowniczego lub w miejscu przejścia ścieżki na drugą stronę płytki. Trzeba podobnie zmierzyć omomierzem czy jest przejście pomiędzy punktem lutowniczym a nóżką. Zimny lut jest często gołym okiem nie widzialny.Zwarcia między nóżkami można sprawdzić wizualnie , patrząc czy którakolwiek z nóżek nie dotyka drugiej lub obudowy tranzystora. Wszystkie pomiary omomierzem wykonuj w stanie bez napięciowym czyli bez zasilania płytki.


antybeton
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 55
Rejestracja: 17 lis 2016, 22:59
Lokalizacja: Gżdawa

Re: Spawarka źle spawa SPD 315 Bester

#6

Post napisał: antybeton » 14 cze 2018, 18:07

Przede wszystkim uruchom zasilacz napięcia dodatniego i ujemnego. Sprawdzałeś przełącznik sterowania miejscowego i zdalnego? Może on coś broi. Bocznik pomiaru prądu spawania jest sprawny i podłączone przewody z niego do układu sterowania? Bez oscyloskopu ciężko Ci będzie.

Posprawdzaj dokładnie wszystko ze schematem, bo po zdjęciu widać że ktoś chyba w nim grzebał.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1569
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: Spawarka źle spawa SPD 315 Bester

#7

Post napisał: pioterek » 16 cze 2018, 04:12

Wydaje mi się, że teraz to ogarnę o wiele lepiej, bo rozrysowałem sobie wszystkie ścieżki i sprawdziłem ze schematem.
Obrazek
Tak jak pisałem dwie przerwy w ścieżkach były fabryczne i są na ich końcach różne napięcia, teraz narysowałem je iksem zielonym, poza tym są iksy czerwone tam gdzie ścieżki trzeba naprawić. Ogólnie ścieżki są namotane niemiłosiernie, chociażby obwód -15V i sposób dojścia do pierwszego styku złącza krawędziowego. Możliwe, że poprowadzenie ścieżek było zaprojektowane do innego urządzenia i z tąd niektóre niepotrzebne obwody. Trochę odsapnę od tego skupienia i wezmę się za powtórną kontrolę.


antybeton
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 55
Rejestracja: 17 lis 2016, 22:59
Lokalizacja: Gżdawa

Re: Spawarka źle spawa SPD 315 Bester

#8

Post napisał: antybeton » 16 cze 2018, 17:22

Powinno być tak
/-------------------------------------------
32 Wyjście +15V
31 NC ? Nie podłączone do niczego
30 GND Wspólne zero +15V i -15V
29 NC ?
28 -15V
/------------------------------------------
27 NC ?
26 NC ?
25 NC ?
/----------------------------------------------
24 Wyjścia z jednego z trzech transformatorów do zasilania gałęzi +15V
23 ---//---
22 ----//----
/---------------------------------------------
21 NC ?
20 NC ?
19 NC ?
18 NC ?
17 NC ?
16 NC ?
15 NC ?
14 NC ?
/-----------------------------------
13 Wyjścia z jednego z trzech transformatorów do zasilania gałęzi -15V
12---//---
5 --//---
/---------------------------------------------------
11 Wyjście impulsów synchronizacji R19
10 Wyjście impulsów synchronizacji R20
9 Wyjście impulsów synchronizacji R21
/---------------------------------------------------
8 Wyjścia z transf. do niczego nie podłączone.
7 Wyjścia z transf. do niczego nie podłączone.
3 Wyjścia z transf. do niczego nie podłączone.
/-----------------------------------------------
6 Wyjścia transformatorów skojarzone w gwiazdę na diody synchro. D3
4 --//-- D2
2 --//-- D1
1 Srodek gwiazdy
/-------------------------------------------------------------
Moja wersja dokumentacji jest trochę inna.
Minus miernika do 30 Na 32 +15 Na 28 -15V
Minus miernika na 1 Na 9;10;11 Powinno być jakieś napięcie dodatnie (równe).
Można wtedy uznać że ten moduł działa poprawnie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1569
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: Spawarka źle spawa SPD 315 Bester

#9

Post napisał: pioterek » 19 cze 2018, 06:43

No tak, poknociłem, jednak mam PDF-a w którym może wszystko jest już na miejscu. Poodwracałem elementy które miały złe ustawienie biegunów, natomiast przy kolorach ścieżek ( tych dłuższych ) poszczególne elementy opisałem w kolejności w jakiej znajdują się na ścieżce aby mi było łatwiej sprawdzać czy nie ma przerw. W obwodach ścieżek dla napięć +i-15V wywaliłem diody gdyż na tych ścieżkach ich faktycznie nie ma. Teraz regulacja działa, ale co tak właściwie było nawalone to trudno powiedzieć. Wiadomo, że PR-ek, ale on był jednak od napięcia plus 15V, a nie tak jak pisałem od minusa. Napięcie na ślizgu potencjometru do regulacji prądu spawania jest teraz w zakresie od 4 do 15V. Tranzystor T2 też był zepsuty, bo właściwie przylutowałem mu nogę od bazy, i profilaktycznie zamieniłem go miejscami z T4. Zamieniłem jeszcze wszystkie kondensatory oraz przewody do tranzystorów T5 i T6 na nowsze wersje bo były paskudne.
Obrazek
Na schemacie są nieco inne wartości elementów, gdyż jest to efekt skomasowania wielu źródeł informacji znalezionych w internecie, a więc faktyczny stan naprawianego modułu zasilacza i jego prawdziwe elementy są na rysunkach ścieżek.
Jestem bardzo ciekawy w jaki sposób na płytce STB-6 sprawdzić czy na poszczególnych fazach tyrystorów jest ustawione sterowanie w sposób zapewniający jednakowy prąd dla każdego z nich. Jeżeli ktoś by mógł, to bardzo proszę mi to opisać.
Załączniki
płytka zasilacza.pdf
plik
(1.17 MiB) Pobrany 24 razy


antybeton
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 55
Rejestracja: 17 lis 2016, 22:59
Lokalizacja: Gżdawa

Re: Spawarka źle spawa SPD 315 Bester

#10

Post napisał: antybeton » 19 cze 2018, 14:52

Najprościej to sprawdzić kąt zapłonu tyrystorów podpinając sondę oscyloskopu do anody i katody poszczególnych tyrystorów.Tam może być przeszło 100V w amplitudzie! Tylko to najlepiej jakby ktoś równo spawał bo regulator wpływa na wysterowanie tyrystorów. Można jeszcze sprawdzić czy są równe napięcia na suwakach tych trzech PRek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”