Spawarka Jaką wybrać - Spawarka inwertorowa

Spawalnictwo i obróbka cieplna
Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3814
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

Spawarka Jaką wybrać - Spawarka inwertorowa

#1

Post napisał: adam Fx » 18 maja 2010, 15:39

Witam oglądam właśnie spawarki na Allegro bo chciałbym zaopatrzyć się w coś co nadaje się do spawania .. teraz mam transformator spawalniczy kupiony na giełdzie za 180zł kilka lat temu wiec każdy może domyślać się co ten sprzęt potrafi a potrafi wiele np.:kleić elektrody w czasie spawania , kleić elektrodę przy próbie zajarzenia łuku kleić i kleić aż w końcu jak mu się zachce to od dotknięcia pięknie zajarza i można spawać aż do momentu kiedy to jej sie znowu odwidzi w dodatku sąsiedzi z garażu skarzą się ze jak ja spawam to u nich dyskoteka się robi na żarówkach hehe :mrgreen:

pomóżcie coś wybrać myślę że AC się nie opłaca że lepiej DC a jak DC to myślałem by kupić INWERTOR

ewentualnie myślałem nad MIG/MAG ale tak do 1000zł to raczej jakieś dziadostwo- chyba :?:

no i teraz kwestia czy szukać Inwertor + TIG czy olać tego tiga .... w sumie mając DC to nietypowe elektrody takie jak do żeliwa czy Alu można podpiąć i jechać -chyba :?: wiec poco tig do jakiś cienkich blaszek i nierdzewki ?? na dobrom sprawę inox tez elektrodą pospawam

ogólnie to spawam profile blachy jak coś grubszego to wiadomo fazka i się pozalewa no i na 230V musi być i tak żebym przy elektrodzie 2,5 nie spawał 1 elektroda 30 min chłodzenia

ja znalazłem takie coś może ktoś poleci jedna z nich lub jakąś inną:
http://www.allegro.pl/item1028647341_nu ... ka_fv.html
http://www.allegro.pl/item1028464622_ti ... _raty.html
Ostatnio zmieniony 25 maja 2010, 14:16 przez adam Fx, łącznie zmieniany 1 raz.


sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tags:


Marian1234
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 259
Rejestracja: 07 mar 2009, 19:41
Lokalizacja: Rybnik

#2

Post napisał: Marian1234 » 18 maja 2010, 19:58

MAG za 1000zł to szajs, inwertorem fajnie sie spawa i jest lekki zwykłym też masz tiga nawet jak na nim nie pisze bo charakterystyka źródła jest ta sama z tym że masz zajarzenie stykowe a to oznacza szybkie niszczenie elektrod wolframowych które tanie nie są a i dc tig może spawać prawie wszystko oprócz alu i magnezu 160A inwertor ciągnie 3,25 elektrody paczkami bez zadyszki...

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3814
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#3

Post napisał: adam Fx » 18 maja 2010, 20:14

Marian1234 pisze: 160A inwertor ciągnie 3,25 elektrody paczkami bez zadyszki...
tu mnie pocieszyłeś z tym że ważne są chyba te % które sa podawane na obudowie bo czasem jest inwertor 160A ma 25% ( http://www.allegro.pl/item1037761432_pr ... ideon.html ) ale 100% to z tego co widzę w granicach 160A osiągają te 200A (dla 200A 60%) zaś wszystkie pracujące do 160 A wahają się od 15% do 40% tak jak na szybko zerknąłem
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


yoyer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 440
Rejestracja: 07 sie 2005, 17:22
Lokalizacja: WLKP

#4

Post napisał: yoyer » 18 maja 2010, 20:26

Ja mam NUTOOL'a inwertorka 200A i powiem Ci, ze elektrody 3,25mm ida jak brzytwa :mrgreen:
A spawareczka niczego sobie, osobiscie polecam.
Hooah!


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2384
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#5

Post napisał: Mariuszczs » 19 maja 2010, 07:38

zobacz tą dedrę w castoramie - swego czasu dedry tam były tańsze niż na allegro i z serwisem nie ma problemu w razie awarii


Marian1234
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 259
Rejestracja: 07 mar 2009, 19:41
Lokalizacja: Rybnik

#6

Post napisał: Marian1234 » 19 maja 2010, 11:37

te procenty są dla jakiejś temp otoczenia bodaj 40 stopni mam 160A invertor z Magnuma i termika jeszcze nigdy jej nie wyłączyła ale spawałem max 130a tak jak zaleca producent elektrod Tigiem max 150A i prędzej sie uchwyt przegrzewa niż spawarka...Więc relatywnie jeśli temp otoczenia jest niższa pospawasz dłużej.

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3814
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#7

Post napisał: adam Fx » 19 maja 2010, 15:09

w związku z waszymi wypowiedziami myślę że ta spawarka to dobre rozwiązanie http://www.allegro.pl/item1038787913_ti ... _200a.html jest droższa od Nuttola ale ma przewód TIG no i jest ogólnie przystosowana pod TIGa choćby ze względu na funkcje HF
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Marian1234
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 259
Rejestracja: 07 mar 2009, 19:41
Lokalizacja: Rybnik

#8

Post napisał: Marian1234 » 19 maja 2010, 17:45

Ja bym ci polecił tę
http://www.allegro.pl/item1034569393_in ... agnum.html
miałem dużo do czynienia z tą firmą i nie mogę złego słowa powiedzieć
lub tę:
http://www.allegro.pl/item1029906185_sp ... erter.html
ale ta jest tylko do elektrody (bez hf).

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3814
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#9

Post napisał: adam Fx » 19 maja 2010, 19:20

a jeszcze jedno pytanie odnośnie grzania się kabla tzn. transformator po wyspawaniu kilku elektrod się nie wyłącza ale doprowadza bolce we wtyczce ( bo na nich najlepiej da to się odczuć ,chodź kabel 230V tez jest ciepły) do dość wysokiej temperatury( i to niezależnie czy spawam w bloku czy w garażu) .. a jak to w inwertorach wygląda .. skoro elektrody 3,2 lecą jedna z drugą jak to wytrzymuje sieć elektryczna
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2384
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#10

Post napisał: Mariuszczs » 19 maja 2010, 19:34

spójrz na pobór prądu na spawarce i porównaj z "siecią "
wtyczki i gniazdka 230V te zwykłe są raczej 10A-16A, przewody to trzeba patrzec na przekrój

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”