Spaliłem już drugi A3977 (zwarte wejście STEP)

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1093
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

Spaliłem już drugi A3977 (zwarte wejście STEP)

#1

Post napisał: prokopcio » 18 paź 2006, 08:21

Witam.
Wykonałem układ wg standardowych opisów A3977 (okrojona wersja PMINO) tyle, że steruję nim bezpośrednio bez buforów z mikroprocesora a nie z komputera. Na początku pomiędzy step a +5V dałem przycisk i opornik do masy z równoległym kondensatorem dla wytłumienia drgań styków i wszystko działało poprawnie tzn. przy naciskaniu silnik obracał się o pół kroku wg ustaleń. przełączyłem do procesora i myślałem, że program jest do kitu bo nie działało :-( więc spowrotem przycisk i już klapa - jak nacisnę to dzieją się szopki - okazało się, że wejście STEP jest zwarte wewnętrznie do masy (tzn omomierz pokazuje ok.40Ω :evil: ) - wymieniłem układ tym razem bezpośrednio połączyłem z procesorem i po chwili działania (kilka minut) znów przestał działać - okazało się to samo.... Powiedzcie gdzie robię błąd. Procesor daje na 100% 5V / 0V dla stanów wysokich i niskich. Dlaczego zwarło się (wewnętrznie) wejście STEP - już drugie ?



Tagi:


mag32
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 391
Rejestracja: 31 paź 2004, 13:34
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

#2

Post napisał: mag32 » 18 paź 2006, 08:32

O ile wiem :neutral: , to pomiędzy port procka, a wejście dowolnego sterownika powinno się wstawiać rezystor, ja wstawiam dla TMC239 100R, :???: nie wiem jak dla A3977, ale pewnie też coś koło tego. :shock:
Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#3

Post napisał: markcomp77 » 18 paź 2006, 10:39

prokopcio pisze:steruję nim bezpośrednio bez buforów z mikroprocesora a nie z komputera
w wersji projektu wywodzącej się od kolegi pminmo wejścia są sterowane bezpośrednio z 74hc14... czyli bez opornika ograniczającego prąd

ciekawe dlaczego a3977 leci przy bezpośrednim sterowaniu z wyjścia uC?
a w jakim trybie jest ustawione wyjście uC?... czy nie jest przypadkiem w stanie trzecim?

w ostatniej wersji mojego projektu na wejściu są transoptory - i sygnał do linii STEP w a3977 trafia bezpośrednio z kolektora tranzystora znajdującego się w trasoptorze...

może na długiej ścieżce STEP indukuje się przepięcie którego skutkiem jest niszczenie wejścia?

w zaleceniach sterownia - mowa jest o potrzebie sterownia z niskiej impedancji... to poprawa odporność na zakócenia
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1093
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#4

Post napisał: prokopcio » 18 paź 2006, 12:15

to procesorek at89c2051 a on ma tylko 2 stany (tych pinów którymi steruję). Może załatwiłem już (częściowo) przyciskiem - w obydwu przypadkach sprawdziłem najpierw działanie właśnie switchem... jeszcze raz zaryzykuję ale wejścia podłączę przez filtr RC bo i tak nie potrzebuję dużej częstotliwości. nie będę podłączał mikrowłącznika.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#5

Post napisał: markcomp77 » 18 paź 2006, 12:17

prokopcio pisze:filtr RC
dolnoprzepustowy to dobry pomysł... ja też coś takiego już zrobiłem
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


boston
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 66
Rejestracja: 09 cze 2006, 00:35
Lokalizacja: Ruda Śląska

#6

Post napisał: boston » 18 paź 2006, 17:38

Witam
Jestem kompletnym laikiem w dziedzinie elektroniki.
Mam mały problem.
Buduje frezarkę do wykorzystania w modelarstwie.
Chciałbym zastosować silniki krokowe FL57STH76-2804A prąd fazy 2.8A napięcie 3.2V 1.89 Nm.
Czy mogę zastosować taki sterownik http://*/cnc-alfa3.htm?

Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#7

Post napisał: markcomp77 » 18 paź 2006, 18:05

boston pisze:Chciałbym zastosować silniki krokowe FL57STH76-2804A prąd fazy 2.8A napięcie 3.2V 1.89 Nm.
Czy mogę zastosować taki sterownik http://*/cnc-alfa3.htm?
to jest pytanie do autora sterownika...
sterownik na A3977 można tak przygotować aby dał radę temu silnikowi... jednak to wymaga pewnych zmian... normalna praca a3977 - zakłada pracę do prądu 2,5A

sterownik (ster3977) na A3977 rozwijany na forum pozwala na pracę z silnikiem 2,8A
A3977 - testujemy płytkę PCB do projektu STER3977-L7
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1783
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


boston
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 66
Rejestracja: 09 cze 2006, 00:35
Lokalizacja: Ruda Śląska

#8

Post napisał: boston » 18 paź 2006, 18:11

Wszystko ok
Ja nie mam zielonego pojęcia o elektronice i muszę się zdać na gotowe zestawy.
Ten z mixpolu jest kompletny i to za niewielkie pieniądze.
Dziękuję

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”