Sonda TS 632 ktoś używa? Posiada dokumentację?

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina
Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5516
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Sonda TS 632 ktoś używa? Posiada dokumentację?

#1

Post napisał: adam Fx » 11 sie 2021, 20:45

Cześć
kolega pod próbuję odpalić sondę ts 632 Ale maszyna jakoś specjalnie nie chce z nią gadać Jedyne co to zaciśnięcie palca daje komunikat palec sondy wychylony... nie wiadomo czy nie działa nie wynika z Błędnej obsługi czy błędnego podłączenia lub awarii urządzenia.
HH 530 .
Ktoś jest w stanie na początek napisać Jak wygląda procedura obsługi tej sondy lub może posiada instrukcja?


sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3070
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Sonda TS 632 ktoś używa? Posiada dokumentację?

#2

Post napisał: Steryd » 11 sie 2021, 23:14

W trybie manual/ jog powinien być przycisk softowy w dolnym rzędzie do wykonywania bazowania sondą. Ewentualnie zawsze są cykle, które można użyć w mdi, albo w programie. Wszystko jest w instrukcji na stronie HH. W podstawowej instrukcji uzytkownika jak używać sondy w trybie ręcznym, a w części o cyklach są cykle pomiarowe.
Można?
Morzna!!!


sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 248
Rejestracja: 25 mar 2014, 17:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sonda TS 632 ktoś używa? Posiada dokumentację?

#3

Post napisał: sssTOMEKsss » 11 sie 2021, 23:36

podstawa to stworzyć odpowiednie narzędzie w tablicy oraz skonfigurować sonde w danych maszynowych i jeszcze wypadało by utworzyć tabele pomiarową

co możemy rozumieć przez to że niechce z nią gadać?

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5516
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Sonda TS 632 ktoś używa? Posiada dokumentację?

#4

Post napisał: adam Fx » 12 sie 2021, 06:52

sssTOMEKsss pisze:co możemy rozumieć przez to że niechce z nią gadać?
z tego co rozumie nie ma reakcji na wywołane cykle pomiarowe.
Jest to post grzecznościowy czyli nie ja to próbuje odpalać więc dokładnie nie wiem co się dzieje ale sondę próbuje odpalić kolega co pracuje na tym sterowaniu tylko z sondami RMP60 (co maszyna to ta sonda jest nieco inaczej obsługiwana uruchamiana i być może z tą TS 632 jest podobnie że np. odpala się nie przez obroty a przez wychylenie palca)
Czyli ogólnie sondy używać potrafimy.
Czy ta sonda powinna Świecic jak jest aktywna czy coś? RMP60 po włożeniu baterii mruga kodami a tamta TS 632 nic
z porady
sssTOMEKsss pisze:podstawa to stworzyć odpowiednie narzędzie w tablicy
wnioskuję że ten model aktywuje się przez wybór narzędzia tak? a może jak w RMP60 najpierw trzeba go przyuczyć jaki ma być sposób aktywacji?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3070
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Sonda TS 632 ktoś używa? Posiada dokumentację?

#5

Post napisał: Steryd » 12 sie 2021, 09:04

W nowszych opcjach soft w HH 530 są kategorie narzędzi w tabeli, i tam trzeba podać sonda.
Bez tego nie da się uruchomić cyklu.
Aktywacja jest przez komunikację, zresztą skoro dostajesz komunikat, że palec sondy wychylony, to znaczy, że sonda działa.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5516
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Sonda TS 632 ktoś używa? Posiada dokumentację?

#6

Post napisał: adam Fx » 13 sie 2021, 14:42

Steryd pisze:to znaczy, że sonda działa.
więc czemu po wybraniu jakiegoś cyklu maszyna nie robi kompletnie nic
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Arias2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 376
Rejestracja: 29 lip 2007, 10:49
Lokalizacja: wieluń-eslov

Re: Sonda TS 632 ktoś używa? Posiada dokumentację?

#7

Post napisał: Arias2 » 13 sie 2021, 15:03

Sam wybór cyklu nie powoduje działania sondy, należy wprowadzić odpowiednie parametry do danego cyklu.
Co do działania, to po wybraniu ona mruga, a czytnik świeci się światłem ciągłym. W chwili dokonywania pomiaru czytnik świeci na czerwono a sonda świeci światłem ciągłym.
Podaj przykładowy cykl jaki jest wpisany to zapewne ułatwi znalezienie błędu, oraz czy pojawiają się jakieś komunikaty.

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5516
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Sonda TS 632 ktoś używa? Posiada dokumentację?

#8

Post napisał: adam Fx » 14 paź 2021, 00:14

OK właśnie przyszły wieści --- podobno sonda była zablokowana w PLC teraz działa ale nie świeci tak czy inaczej dzięki za próby pomocy
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”