sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie

pierwsze uruchomienie sondy renishaw rmp60

Dyskusje na temat systemu Mazak, Mitsubishi i Mazatrol


Autor tematu
kamilkalula
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 40
Rejestracja: 19 paź 2017, 21:00
Lokalizacja: warszawa

sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie

#1

Post napisał: kamilkalula » 09 maja 2020, 11:58

Witam mam nowa sondę renishaw rmp60 w moim mazaku vtc760 (smooth) problem mam taki że nie mogę jej połączyć z maszyna, co już zrobiłem
- umieściłem sondę w oprawce, przykręciłem trzpień
-umieściłem baterie, diody zaczęły migać ale po chwili gasną
-opisałem narzędzie jako sondę w mazaku
i gdy wywołam narzędzie z magazynu wyskakuje błąd 230 zły sygnał MMS
mógł by ktoś mnie pokierować jak to wszystko skonfigurować żeby to zaczęło działać
z góry dzięki




andreas0007
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 52
Rejestracja: 22 paź 2007, 10:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie

#2

Post napisał: andreas0007 » 10 maja 2020, 23:09

Sonda ( lub jakakolwiek inna oprawka ) powinna być fizycznie we wrzecionie gdy ją wywołujesz.


Cris992
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 17
Rejestracja: 25 lut 2019, 21:54

Re: sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie

#3

Post napisał: Cris992 » 11 maja 2020, 08:51

andreas0007 pisze:
10 maja 2020, 23:09
Sonda ( lub jakakolwiek inna oprawka ) powinna być fizycznie we wrzecionie gdy ją wywołujesz.
No nie wydaje mi się. Możesz wywołać sondę mając ją poza maszyną. Maszyna wywali Ci błąd(akurat ten Mazak) o braku narzędzia we wrzecionie ale sonda będzie aktywna i można ją zamontować we wrzecionie.

Jeśli chcesz to mogę Ci przesłać instrukcję obsługi i konfiguracji tej sondy ale zakładam, że skoro jest ona nowa to masz to wszystko. Niestety nie powiem Ci co i jak krok po kroku ale, bo do nas z sondą przyjechał człowiek z System3D i ją zainstalował w ramach zakupu.

Samo wkręcenie palca do sondy nic Ci nie da, musisz ją jeszcze dokładnie wycentrować i skalibrować przez program odpowiedni program w Mazatrolu.


Autor tematu
kamilkalula
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 40
Rejestracja: 19 paź 2017, 21:00
Lokalizacja: warszawa

Re: sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie

#4

Post napisał: kamilkalula » 11 maja 2020, 11:11

Instrukcje mam, postępuje tak jak jest tam napisane ale jakoś nie może mi to zadziałać


PSKK
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 20 sty 2009, 20:51
Lokalizacja: Lublin

Re: sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie

#5

Post napisał: PSKK » 11 maja 2020, 15:47

Dawno temu byłem przy uruchomieniu tej sondy przez serwisanta. Zeszło mu się z godzinę zanim zagadały ze sobą. Jestem na tym mazaku rzadko, ale raz sam z kolegą walczyłem z tą sondą jak się wyładowały baterie. Już bardzo nie pamiętam jaka kombinacja zadziałała, ale było sporo wyciągania baterii i włączania/wyłączania maszyny. W środku jest na górze przy drzwiach odbiornik wifi i ma kilka diodek. Po włączeniu maszyny odbiornik przez jakiś czas (1 min?) wyszukuje sondy i trzeba z synchronizować włączanie maszyny i włożenie baterii w sondzie z przeginaniem końcówki pomiarowej. Mniej więcej to jest w instrukcji. Nie pamiętam czy od razu wyginałem końcówkę i wkładałem baterie czy po chwili się wygina żeby przeszła w tryb serwisowy i wymrygała różnymi kolorami sekwencję. Tyle, choć pewnie już sobie poradziłeś.


dorianmas
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 37
Rejestracja: 09 mar 2009, 17:40
Lokalizacja: wlkp

Re: sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie

#6

Post napisał: dorianmas » 13 maja 2020, 09:35

kamilkalula pisze:
09 maja 2020, 11:58
gdy wywołam narzędzie z magazynu wyskakuje błąd 230 zły sygnał MMS
*Wywołaj sonde z magazynu
*Włóż sonde do wrzeciona, nacisnij zielony, od razu po tym czerowny i reset.

Jak nie zadziała to

*Wywołaj sonde z magazynu
*Włóż do wrzeciona
*W MDI powinna być opcja "ustaw nr narzedzia we wrzecionie" (nie pamiętam jak dokładnie ta funkcja sie nazywa, w robocie bede dopiero w poniedzialek) : ustaw jako T0
*Wcisnij Reset zeby skasowac błąd 230
*Ustaw w MDI z powrotem prawidłowy nr narzędzia

Działa na fusionie i matrixie, na smoothie nie pracowałem


Autor tematu
kamilkalula
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 40
Rejestracja: 19 paź 2017, 21:00
Lokalizacja: warszawa

Re: sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie

#7

Post napisał: kamilkalula » 13 maja 2020, 13:35

Robię wszystko tak jak na tym filmie https://youtu.be/GjWiD9GUrIE połączy mi sie, ale gdy włączę maszynę, opiszę narzędzie jako sondę dalej wyskakuje błąd 230 zły sygnał MMS a na odbiorniku RMI-Q na pozycji P1 ciągle świeci na żółto, na diodzie error ciągle świeci na czerwono i na diodzie probe status też ciągle świeci na czerwono. Co robię źle ??


Autor tematu
kamilkalula
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 40
Rejestracja: 19 paź 2017, 21:00
Lokalizacja: warszawa

Re: sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie

#8

Post napisał: kamilkalula » 14 maja 2020, 14:37

W końcu się udało. Temat zamknięty


dorianmas
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 37
Rejestracja: 09 mar 2009, 17:40
Lokalizacja: wlkp

Re: sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie

#9

Post napisał: dorianmas » 15 maja 2020, 13:39

I jak to rozwiązałeś?


Autor tematu
kamilkalula
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 40
Rejestracja: 19 paź 2017, 21:00
Lokalizacja: warszawa

Re: sonda renishaw rmp60 w mazak smooth sparowanie

#10

Post napisał: kamilkalula » 16 maja 2020, 20:32

Ściągnąłem aplikacje renishaw zrobiłem to w 3min, nic prostszego

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mazak, Mitsubishi, Mazatrol”