Witam
Jako,ze jestem nowy w dziedzinie cnc a jestem w trakcie projektowania-budowania malej frezarki mam pytanko.Czy skok sruby moze byc np.na osi X i Y taki sam a os Z moze miec inny skok ?? (czy os Z to ta pionowa,bo do konca nie jestem pewien:) Czy mozna to pozniej zsynchronizowac programowo ?
I druga sprawa,czy prowadnice i sruba pociagowa (chce zastosowac lozyska kulkowe liniowe i srube kulowa) nie powinny byc "osloniete"? W czasie pracy wydobywa sie duzo zanieczyszczen a te elementy chyba sa bardzo wrazliwe na takie"skrawki.
Widzialem takie spacjalne harmonijki,ale jakos koledzy nie stosuja tego.
pozdr.
Skok sruby pociagowej.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Tak skok śruby może być różny dla każdej z osi. Kwestia tylko wyznaczenia w programie sterującym ilości kroków na jednostkę (np na 1mm). Dla każdej z osi można to ustawić indywidualnie, przynajmniej w programie MACH.
W mojej maszynce nie mam osłoniętych prowadnic (liniowe) ponieważ pryzma która "biega" po takiej prowadnicy ma osłonki gumowe zapobiegające dostawaniu sie tam paprochów czy opiłków. Podobnie pewnie jest ze srubami kulowymi.
Nie mniej pomysl z takimi mieszkami jest dobry, tylko gdzie to znaleźć?
Pozdrawiam
Tak skok śruby może być różny dla każdej z osi. Kwestia tylko wyznaczenia w programie sterującym ilości kroków na jednostkę (np na 1mm). Dla każdej z osi można to ustawić indywidualnie, przynajmniej w programie MACH.
W mojej maszynce nie mam osłoniętych prowadnic (liniowe) ponieważ pryzma która "biega" po takiej prowadnicy ma osłonki gumowe zapobiegające dostawaniu sie tam paprochów czy opiłków. Podobnie pewnie jest ze srubami kulowymi.
Nie mniej pomysl z takimi mieszkami jest dobry, tylko gdzie to znaleźć?
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
ja mimo wszystko nawet uszczelnione łozyska bym osłaniał ..szczegulne wkużający jest pyłek przy frezowaniu mosiądzu bo wszędziw włazi.....ale osłone bym dał zawsze to przedłużenie trwałości prwoadnic ....
na srubę można by wykożystać jakieś .. gumy ze sklepu z częściami samochodowymi
no a na prowadnice można dać np jakąś teleskopową plastykową lub z ciękiej blachy osłone
faktyczne przy tych robotach co do tej pory na mojej CNC roniłem to prowadnic nie zasyfiłem zbytnio ..ale jak miłabym obrawiać coś wiekszego to mugłby być problem
na srubę można by wykożystać jakieś .. gumy ze sklepu z częściami samochodowymi
no a na prowadnice można dać np jakąś teleskopową plastykową lub z ciękiej blachy osłone
faktyczne przy tych robotach co do tej pory na mojej CNC roniłem to prowadnic nie zasyfiłem zbytnio ..ale jak miłabym obrawiać coś wiekszego to mugłby być problem
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Witam,
Ze swojej strony bardzo polecam osloniecie przynajmniej sruby kulowej..
Ja mialem do czynienia z oslonami firmy HEMA:
http://www.hema-gmbh.com/
Niestety sa z Niemiec. Ale przynajmniej maja takie oslony harmonijkowe ( z tworzywa), ktore jednoczesnie oslaniaja prowadnice i srube.
Mysle ze metalowe oslony sruby kulowej (wersja spiralne) beda powodowaly zbyt znaczne opory dla silnikow i przez to duzo mocy pojdzie tylko na to.
Pozdrawiam
Ze swojej strony bardzo polecam osloniecie przynajmniej sruby kulowej..
Ja mialem do czynienia z oslonami firmy HEMA:
http://www.hema-gmbh.com/
Niestety sa z Niemiec. Ale przynajmniej maja takie oslony harmonijkowe ( z tworzywa), ktore jednoczesnie oslaniaja prowadnice i srube.
Mysle ze metalowe oslony sruby kulowej (wersja spiralne) beda powodowaly zbyt znaczne opory dla silnikow i przez to duzo mocy pojdzie tylko na to.
Pozdrawiam
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<