Skanowanie 3D

Dyskusje dotyczące skanowania i skanerów 3D

Autor tematu
Cooper
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 251
Rejestracja: 03 gru 2007, 15:46
Lokalizacja: Silesia

Skanowanie 3D

#1

Post napisał: Cooper » 27 gru 2010, 09:25

Witam

W najbliższym czasie będę potrzebował zlecić kilka skanów małych precyzyjnych odlewów (ornamenty w formie płaskorzeźby) w celu przerobienia ich na bryły STL (może być także IGS).
Przy korzystnych warunkach i dobrej jakości interesuje mnie stała współpraca.

Może koledzy będziecie w stanie polecić kogoś na takie zlecenie ?

Pozdrawiam



Tagi:


AndrzejJS
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 506
Rejestracja: 24 lip 2008, 03:06
Lokalizacja: Europa

#2

Post napisał: AndrzejJS » 27 gru 2010, 10:51

Witam, prosze popatrzec tutaj:

https://www.cnc.info.pl/topics38/nowa-l ... a&start=90

Moze warto poszukac kogos kto taki skaner kupil?
W kazdym razie rezultat wspanialy!

Pozdrawiam, AndrzejJS


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1332
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#3

Post napisał: pltmaxnc » 27 gru 2010, 12:17

Jeżeli to płaskorzeżby , nie ma problemu. Plik wyjściowy .stl .


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 194
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#4

Post napisał: lotnik11 » 06 lut 2011, 21:04

legwan22,
witam
mam pytanie odnośnie tego skanowania 3D. Podobno skaner generuję chmurę punktów. Czy można potem taki plik zamienić na STEPA albo coś innego żeby to otworzyć w jakimś CAM-ie i edytować ?

Pozdrawiam
Krzysiek
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.


legwan22
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 10 wrz 2009, 17:56
Lokalizacja: S-C

#5

Post napisał: legwan22 » 07 lut 2011, 12:15

Skaner 3D generuje chmurę punktów lub siatkę trójkątów. Następnie taki model poddawany jest obróbce w programie inżynierii odwrotnej (Geomagic,RapidForm,PolyWorks lub ScanTo3d Solid-a). Na siatkę nakładane są powierzchnie i taki plik można eksportować do formatów CAD (IGES,STEP,SAT itp). Poźniej bez problemowo można wrzucić na CAM-a ... Jeśli masz więcej pytań zapraszam na priv


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 842
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#6

Post napisał: Bbuli » 23 lut 2011, 07:54

Nie bangla


Karper1986
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 23 lut 2011, 07:39
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#7

Post napisał: Karper1986 » 23 lut 2011, 08:56

Sori, poprawiłem, już działa :wink:


Dragon4
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 11
Rejestracja: 23 kwie 2009, 23:31
Lokalizacja: Warszawa i okolice

#8

Post napisał: Dragon4 » 19 mar 2011, 23:04

Można również spróbować tu


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1332
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#9

Post napisał: pltmaxnc » 20 mar 2011, 16:01

Jaki to skaner ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Skanery 3D”