Skalowanie w ArtCam

Czy można powiększyć relief nie zwiększając wysokości


Autor tematu
Dawidw20
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 13
Rejestracja: 22 sty 2018, 18:02
Lokalizacja: Skawa
Kontakt:

Skalowanie w ArtCam

#1

Post napisał: Dawidw20 » 11 cze 2019, 08:55

Witam mam problem ponieważ jak chcę robić większe płaskorzeźby to tym samym zwiększa mi się głębokość frezowania.
I tutaj moje pytanie czy można ustawić gdzieś żeby głębokość była np. 2 cm ?




lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1391
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Skalowanie w ArtCam

#2

Post napisał: lajosz » 11 cze 2019, 17:11

-- Po pierwsze, należałoby zadać to pytanie w dziale Artcam.
-- Po drugie, nie napisałeś jakiego masz Artcama, a to nie jest bez znaczenia.
-- Po trzecie, nie wiadomo czy chodzi Ci o głębokość frezowania, czy o grubość reliefu, a to też dwie inne sprawy.

Tka czy siak, .... da się i jedno i drugie, ale dopóki nie odniesiesz się do powyższego, to ..... nadal nie będzie wiadomo jak Ci pomóc.


Autor tematu
Dawidw20
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 13
Rejestracja: 22 sty 2018, 18:02
Lokalizacja: Skawa
Kontakt:

Re: Skalowanie w ArtCam

#3

Post napisał: Dawidw20 » 11 cze 2019, 19:02

Mam ArtCam Pro 2008
Chodzi mi o to że zwiększając szerokość i długość wysokość ( głębokość ) została ta sama
Bo normalnie automatycznie się zwiększa.
Żeby głębokość frezowania nie przekraczała 2 cm. Nieważnie czy robię płaskorzeźbę szerokości 50 cm czy 1 m.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1391
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Skalowanie w ArtCam

#4

Post napisał: lajosz » 11 cze 2019, 19:50

W Artcamie 2008 Pro można to zrobić na kilka sposobów.

Najprościej jest po prostu zwiększyć rozmiar do żądanego (wtedy wysokość/grubość oczywiście również się zmieni), a następnie wyskalować relief do żądanej grubości korzystając z funkcji skalowania.

Obrazek

Po prostu wpisujesz żądaną grubość reliefu i ..... to wszystko, czyli relief zmieni wymiar tylko w osi Z.

Od Artcama 2011 w górę, można to realizować jeszcze w inny sposób.

Natomiast w Artcamie 2018, można skalować ręcznie w czasie rzeczywistym, czyli ciągniesz myszą za strzałkę reprezentującą oś Z i na ekranie widzisz jak zmienia się grubość, a w oknie parametru pokazuje się aktualna wysokość w milimetrach.


Autor tematu
Dawidw20
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 13
Rejestracja: 22 sty 2018, 18:02
Lokalizacja: Skawa
Kontakt:

Re: Skalowanie w ArtCam

#5

Post napisał: Dawidw20 » 11 cze 2019, 19:53

Super wielkie dzięki. Tak właśnie myślałem że musi gdzieś to się robić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”