Sinumerik 840D - procedura

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
navnet
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 13 lis 2020, 11:15

Sinumerik 840D - procedura

#1

Post napisał: navnet » 13 lis 2020, 11:36

Sprawa dotyczy tokarki CTX210 z napędzanymi narzędziami (na razie nie używane) prod. 2004, Famot (obecnie DMG). Sterowanie, to Sinumerik 840D z nakładką ShopTurn 6.4.
Maszyna działała poprawnie (pomijając różne usterki niezwiązane z tematem), aż wyrzuciło błąd dla pierwszego narzędzia:

Obrazek
Obrazek

Pozostałe narzędzia pracowały poprawnie jeszcze jakiś czas, po czym komunikat zaczął pokazywać się dla wszystkich. Jakiś trzask w głowie Sinumerika, bo cokolwiek i z jakąkolwiek geometrią by nie wrzucić do magazynu, to występował właśnie taki efekt.
Po jakimś czasie postoju maszyny (2-3 tyg.), po uruchomieniu okazało się, że prawdopodobnie utraciła parametry, bo nawet podczas testu ShopTurn wyrzuca (brak uprawnień). Może to być usterka, bo bateria jest OK, ale postanowiłem zacząć od próby przywrócenia parametrów, zakładając że są w pamięci wewnętrznej, jak to w Sinumerikach bywa.
Proszę więc o przypomnienie procedury resetu i przywrócenia NC i PLC, ponieważ o ile dla wielu maszyn znam to na pamięć, to w kwestii Sinumerika zęby zjadłem na 840C, z 840D jakoś dziwnym trafem miałem rzadko przyjemność.

To, co mamy w maszynie i wygląda na backupy:

Obrazek

Gdzie, co i w jakiej kolejności?
Pomożecie?



Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 947
Rejestracja: 01 kwie 2006, 22:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

Re: Sinumerik 840D - procedura

#2

Post napisał: gelo » 13 lis 2020, 17:27

Nie miałeś kolizji z magazynem?
to co na zdjęciach to archiwa. Najpierw jednak zabezpiecz to co masz obecnie. Osobno PLC, NC i HMI
Dopiero potem wgrywaj to co w archiwach. Najpierw NC ptem PLC a potem PCU20. Ten ostatni wygląda na nowszy i po rozmiarze można przypuszczać, że zawiera wszystko razem NCK-PLC-HMI więc można spróbować wgrać go również na początku i zobaczyć co tam się załaduje.
Przed załadowaniem można wyczyścić sterownik:
1. Maszyna OFF
2. na NCU - S3 na 1, S4 na 2
3. Maszyna ON
4. Czekasz na 6 na wyświetlaczy 7-segm
5. Maszyna OFF
6. S3 na 0 ( teraz masz załadowane dane standardowe)
7. Maszyna ON
8. Czekasz na 6
9. S4 z 2-ki na 3. czekasz aż czerwona dioda powyżej zacznie migać. Teraz w czasie krótszym niż 3 sek. S4 na 2->3->2 ( teraz masz wykasowane PLC)
10. S4 zostawiasz na 2 ( PLC Stop) lub wracasz na 0 (PLC Run).
11. Sterowanie gotowe do ładowania danych
12 Wgrywasz NCK
13 Wgrywasz PLC
14 Ew wgrywasz PCU20...arc
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<


Autor tematu
navnet
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 13 lis 2020, 11:15

Re: Sinumerik 840D - procedura

#3

Post napisał: navnet » 16 lis 2020, 09:19

Dziękuję za wskazówki.
Kolizji żadnych nie było. "Magazyn" jest tu wirtualny w ShopTurn, maszyna ma zwykłego Duplomatic'a na 12 narzędzi, tyle że w wersji napędzanej.
Na jednym ze zdjęć, w górnej części ekranu mamy do wyboru "dane, dane uruchomieniowe...) itd. Czy przed ładowaniem plików powinienem zaznaczyć opcję "dane uruchomieniowe", czy "dane"?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”