Sinumerik 810M gubi tabele opisu narzedzi

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
peiter
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 16
Rejestracja: 07 sty 2008, 06:53
Lokalizacja: POLSKA

Sinumerik 810M gubi tabele opisu narzedzi

#1

Post napisał: peiter » 24 wrz 2009, 23:28

Witam, Koledzy walcze z nastepujacym problemem, od pewnego czasu jak wylacze maszyne glownym wylacznikiem (heblem), jest to maszyna HP ze stereowaniem Sinumerik 810 gubi mi tabele opisu narzedzi. Sprawdzilem baterie, zasilacze i wszystko jest oki. Moze mieliscie taki problemik? Pytanie moje gdzie jest trzymana (zapisywana) tabela narzedzi? Moze cosik z pamieciami sie dzieje ? Z groy Dziekuje za wszelakie wskazowki.



Tagi:


zbiggr
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 49
Rejestracja: 08 lip 2009, 22:06
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: Sinumerik 810M gubi tabele opisu narzedzi

#2

Post napisał: zbiggr » 27 wrz 2009, 11:22

Witam.
Piszesz, ze wymieniłeś baterie, czy w Simaticu też? Właśnie tamta bateria podtrzymuje tabele narzędzi na HP. Po wymianie baterii włączenie Simatica trzeba przeprowadzić zgodnie z procedurą zawartą w instrukcji.


Autor tematu
peiter
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 16
Rejestracja: 07 sty 2008, 06:53
Lokalizacja: POLSKA

#3

Post napisał: peiter » 25 gru 2009, 14:26

Witam,
Baterie były wymienione zarówno w Sinumeriku jak i Simaticu. Problem tkwił w tym, iż przełącznik od pamięci na CPU SIMATIC był w złej pozycji. Za każdym razem jak była wyłączna maszyna i włączana to gubił całkowicie tabele, były nadpisywane bloki DB. Ale tak do końca problem nie został rozwiązany, ponieważ teraz nie gubi tabeli ale potrafi ja przestawić, co jest bardziej niebezpieczne. Może nastąpić kolizja. Co myślicie w tym temacie?


zbiggr
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 49
Rejestracja: 08 lip 2009, 22:06
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

#4

Post napisał: zbiggr » 29 gru 2009, 22:19

Witam.
Masz na myśli to, że czasami do wymiany ustawi się inne narzędzie niż to które jest w programie? A jeśli tak, to jesteś pewien, że to przestawia się coś w tabeli narzedzi?
Wybranie nie tego narzędzia które jest zapisane w programie, następuje najczęściej z powodu błędu magazynu narzędzi. Niestety zdarza się to na HP. Najczęściej do wymiany ustawia się narzędzie znajdujące się o jeden kubek w lewo lub prawo od tego właściwego.


Autor tematu
peiter
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 16
Rejestracja: 07 sty 2008, 06:53
Lokalizacja: POLSKA

#5

Post napisał: peiter » 09 sty 2010, 18:30

Witam,

Wszystkie tematy z bledem pojawiaja sie po wylaczeniu i ponownym zalaczeniu maszyny.

W chwili kiedy sie opisze od nowa magazyn, nie ma problemu z wyborem narzedzi i maszyna sie nie myli. takze od tematu zlego ustawienia magazynu bym sie odczepil.


AS-i
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 29
Rejestracja: 25 paź 2009, 12:31
Lokalizacja: opolskie

#6

Post napisał: AS-i » 23 sty 2010, 21:01

Witam.
sprawdz zasilanie epromów!
Pozdrawiam


grzesiek28
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 52
Rejestracja: 01 mar 2011, 20:04
Lokalizacja: opole

Re: Sinumerik 810M gubi tabele opisu narzedzi

#7

Post napisał: grzesiek28 » 11 sty 2020, 20:51

Witam masz może instrukcje jak wypełnić na nowo tabele z narzędziami?

Dodane 1 minuta 24 sekundy:
Mam ten sam problem co kolega ( gubi pamięć z narzędziami)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”