Sinumerik 810M gubi tabele opisu narzedzi
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Sinumerik 810M gubi tabele opisu narzedzi
Witam, Koledzy walcze z nastepujacym problemem, od pewnego czasu jak wylacze maszyne glownym wylacznikiem (heblem), jest to maszyna HP ze stereowaniem Sinumerik 810 gubi mi tabele opisu narzedzi. Sprawdzilem baterie, zasilacze i wszystko jest oki. Moze mieliscie taki problemik? Pytanie moje gdzie jest trzymana (zapisywana) tabela narzedzi? Moze cosik z pamieciami sie dzieje ? Z groy Dziekuje za wszelakie wskazowki.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Re: Sinumerik 810M gubi tabele opisu narzedzi
Witam.
Piszesz, ze wymieniłeś baterie, czy w Simaticu też? Właśnie tamta bateria podtrzymuje tabele narzędzi na HP. Po wymianie baterii włączenie Simatica trzeba przeprowadzić zgodnie z procedurą zawartą w instrukcji.
Piszesz, ze wymieniłeś baterie, czy w Simaticu też? Właśnie tamta bateria podtrzymuje tabele narzędzi na HP. Po wymianie baterii włączenie Simatica trzeba przeprowadzić zgodnie z procedurą zawartą w instrukcji.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Witam,
Baterie były wymienione zarówno w Sinumeriku jak i Simaticu. Problem tkwił w tym, iż przełącznik od pamięci na CPU SIMATIC był w złej pozycji. Za każdym razem jak była wyłączna maszyna i włączana to gubił całkowicie tabele, były nadpisywane bloki DB. Ale tak do końca problem nie został rozwiązany, ponieważ teraz nie gubi tabeli ale potrafi ja przestawić, co jest bardziej niebezpieczne. Może nastąpić kolizja. Co myślicie w tym temacie?
Baterie były wymienione zarówno w Sinumeriku jak i Simaticu. Problem tkwił w tym, iż przełącznik od pamięci na CPU SIMATIC był w złej pozycji. Za każdym razem jak była wyłączna maszyna i włączana to gubił całkowicie tabele, były nadpisywane bloki DB. Ale tak do końca problem nie został rozwiązany, ponieważ teraz nie gubi tabeli ale potrafi ja przestawić, co jest bardziej niebezpieczne. Może nastąpić kolizja. Co myślicie w tym temacie?
-
- Posty w temacie: 2
Witam.
Masz na myśli to, że czasami do wymiany ustawi się inne narzędzie niż to które jest w programie? A jeśli tak, to jesteś pewien, że to przestawia się coś w tabeli narzedzi?
Wybranie nie tego narzędzia które jest zapisane w programie, następuje najczęściej z powodu błędu magazynu narzędzi. Niestety zdarza się to na HP. Najczęściej do wymiany ustawia się narzędzie znajdujące się o jeden kubek w lewo lub prawo od tego właściwego.
Masz na myśli to, że czasami do wymiany ustawi się inne narzędzie niż to które jest w programie? A jeśli tak, to jesteś pewien, że to przestawia się coś w tabeli narzedzi?
Wybranie nie tego narzędzia które jest zapisane w programie, następuje najczęściej z powodu błędu magazynu narzędzi. Niestety zdarza się to na HP. Najczęściej do wymiany ustawia się narzędzie znajdujące się o jeden kubek w lewo lub prawo od tego właściwego.
-
- Posty w temacie: 1
Re: Sinumerik 810M gubi tabele opisu narzedzi
Witam masz może instrukcje jak wypełnić na nowo tabele z narzędziami?
Dodane 1 minuta 24 sekundy:
Mam ten sam problem co kolega ( gubi pamięć z narzędziami)
Dodane 1 minuta 24 sekundy:
Mam ten sam problem co kolega ( gubi pamięć z narzędziami)