Sinumerik 810D CCU3 problemy z PLC

Dyskusje na temat systemu Sinumerik
Awatar użytkownika

Autor tematu
ZielonyPL
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 13
Rejestracja: 22 maja 2012, 11:43
Lokalizacja: Podkarpacie

Sinumerik 810D CCU3 problemy z PLC

#1

Post napisał: ZielonyPL » 30 lis 2019, 10:27

Witam.
Potrzebuje pomocy w diagnozie awarii TUGa 56.
Od paru dni mam problem z tą obrabiarką, a dokładniej ze sterowaniem Sinumerik 810D CCU3.
Pierwszy raz maszyna zatrzymała się w materiale podczas toczenia. Gdy przyszedłem do niej i ją włączyłem, zaświeciły się wszystkie diody na CCU3, (5V, NF, SF, PR ,PS, PF) a na wyświetlaczu H3 była tylko kropka i dalej nie chciała się uruchomić. Wyjąłem całą jednostkę, przeglądnąłem, wymyłem w miejscu gdzie dmucha wentylator i po włożeniu dalej było to samo. Oczywiście w tym czasie na ekranie widniał napis "wait connection" oraz migały wszystkie diody na panelu przycisków (brak komunikacji).
Dopiero po odpięciu wtyki z gniazda X121 (wejścia/wyjścia) system się uruchomił. Niestety ale po ponownym podłączeniu wtyki do gniazda X121 system uruchomił się normalnie.
Po około dwóch godzinach normalniej pracy maszyny, problem znów się powtórzył.
Pojawiały się błędy:
400250 - Nadzór nad poprawną pracą NCK
400260 - Pulpit maszynowy uszkodzony
6500 - Osiągnięto granicę pamięci NC
Parę programów zostało usuniętych aby zwolnić pamięć.
Maszyna stała włączona i to wystarczyło aby ekran zamarzł i uniemożliwił zgranie programów. Pomógł restart maszyny.

Po wyłączeniu i postoju, maszyna włączyła się i zaczęła normalnie pracować. Dodam że do tej pory nie było problemów tego typu.

Załączam zdjęcia:
20191128_075252.jpg
20191128_080427.jpg
20191128_075938.jpg
20191128_074953.jpg




Leszektr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 06 lip 2007, 09:17
Lokalizacja: Gorzów Wlkp

Re: Sinumerik 810D CCU3 problemy z PLC

#2

Post napisał: Leszektr » 30 lis 2019, 12:53

Mam ten sam problem z tym systemem na tej samej maszynie. Diagnoza padła płyta główna.Wersja Software 6.3 jest praktycznie nie do załatwienia w dobrych pieniądzach,
W przyszłym tygodniu będę miał stację w wersji 6,4 wtedy mogę moją stację uszkodzoną odsprzedać .
Może ktoś z dwóch zrobi jedną sprawną.

Dodane 3 minuty 6 sekundy:
Zdjęcia mojej płyty

Awatar użytkownika

Autor tematu
ZielonyPL
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 13
Rejestracja: 22 maja 2012, 11:43
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Sinumerik 810D CCU3 problemy z PLC

#3

Post napisał: ZielonyPL » 18 gru 2019, 21:24

Leszektr pisze:
30 lis 2019, 12:53
Mam ten sam problem z tym systemem na tej samej maszynie. Diagnoza padła płyta główna.Wersja Software 6.3 jest praktycznie nie do załatwienia w dobrych pieniądzach,
W przyszłym tygodniu będę miał stację w wersji 6,4 wtedy mogę moją stację uszkodzoną odsprzedać .
Może ktoś z dwóch zrobi jedną sprawną.
No i udało się coś zrobić z innym CCU?

Po przeniesieniu programów na laptopa w celu zwolnienia pamięci, maszyna do dzisiaj pracuje bez żadnych awarii i błędów. Nie mam pojęcia co jest grane. Oby tak zostało :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
ZielonyPL
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 13
Rejestracja: 22 maja 2012, 11:43
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Sinumerik 810D CCU3 problemy z PLC

#4

Post napisał: ZielonyPL » 22 mar 2020, 13:17

Niestety po około dwóch miesiącach od poprzedniego postu, problem powrócił. Tym razem jednostka została wyjęta i wysłana do naprawy. Jak na razie maszyna śmiga bez problemu :)


pei15
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 25 lis 2018, 21:38

Re: Sinumerik 810D CCU3 problemy z PLC

#5

Post napisał: pei15 » 13 sie 2020, 11:19

Gdzie naprawiałeś ten ccu? Wiadomo co było padnięte?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”