Sinumerik 3M - cyklie obrócze

błąd 252 - odwołanie do cykli, których nie ma w pamięci

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
Thor1975
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 11 gru 2017, 11:28

Sinumerik 3M - cyklie obrócze

#1

Post napisał: Thor1975 » 23 sty 2020, 10:21

Witam,

czy ktoś może podpowiedzieć jak wgrać standardowe cykle obróbcze typu gwintowanie, głebokie wiercenie... do sterowania?
Padła batria i wszystko się wyczyściło. Udło mi się wgrać gółwne programy i sparametryzować maszę tak iż pracuje z podstaowymi kodami typu G1, G2, .... ale jak odwołuje się co jakigoś cyklu L81- L99, wtedy wyskakuje błąd: 252 - Prog. nicht im speicher.
Czy ktoś ma może kody tych podprogramów?

dzięki za pomoc




Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1202
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: Sinumerik 3M - cyklie obrócze

#2

Post napisał: Majster70 » 24 sty 2020, 06:47

Najlepiej znaleźć kogoś z taką samą obrabiarką z tym samym sterowaniem i zgrać z niej parametry maszynowe, PLC itd. Można też zadzwonić do producenta, może się to wiązać z jakąś opłatą.


Autor tematu
Thor1975
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 11 gru 2017, 11:28

Re: Sinumerik 3M - cyklie obrócze

#3

Post napisał: Thor1975 » 01 lut 2020, 10:14

@M@Majster70 dzieki za podpowiedź ! Też rozważałem taką opcje ale jako alterantywę.

Dodane 11 minuty 36 sekundy:
Dla tych co może będą czytać w przyszłości.
Problem udało się rozwiązać. Okazało się, że aby umożliwić wgranie cykli należy wykonać odpowiednią procedurę. Po analizie oprogramowania PLC przez znajomejgo-znajomego.... udało się zrozumiec tok logiczny. Podejrzewam, że nie jest on standardowy dla wszystkich sinumerików ponieważ jest to kod M, który jest tworzony przez producenta maszyn.

Zatem w moim konktetnym przypadku (maszyna Bolay BDN 160 - z przecgwytem) odblokowanie cykli wynukje się w dwóch krokach:
1. Najechać maszyną na punkty referencyjne
2. W MDI wpisać i uaktywnić M46
następnie moża przejść do wgrywania cykli.

Na to rozwiązanie natchnął nas ten film


Teraz przeglądam czy mam wszystkie cykle.

Wszystko zaczęło się od utraty podtrzymania pamięci. Backupy miałem na taśmach perforowanych.
Gdyby ktoś szukał kontaktu do zgrywania taś to polecam serdecznie poniższe namiary - super wspólpraca i profesjonalizm

Tadeusz Mainka
ELBIT Zabrze
tel. +48 508 075 580


lucky_sz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 28 paź 2011, 20:29
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Sinumerik 3M - cyklie obrócze

#4

Post napisał: lucky_sz » 19 cze 2020, 11:45

Thor1975 pisze:
01 lut 2020, 10:14
1. Najechać maszyną na punkty referencyjne
2. W MDI wpisać i uaktywnić M46
następnie moża przejść do wgrywania cykli.
Czy mógłbyś trochę rozwinąć tę instrukcję? Mam SHW UF21, włączam maszynę, włączam system, najeżdżam na punkty referencyjne, następnie przekręcam pokrętło na MDI (o ile dobrze rozumiem to na symbol kółka ze strzałką u góry i z lewej) i jak wpisuje M46 i ENTER to system nie chce załapać nic.

Z góry dzięki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”