Siłownik elektryczny - praca cykliczna

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
StudentIB
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 348
Rejestracja: 23 paź 2015, 00:00
Lokalizacja: Poznań

Siłownik elektryczny - praca cykliczna

#1

Post napisał: StudentIB » 14 lis 2020, 20:57

Witam,

chciałbym stworzyć układ, w którym siłownik elektryczny będzie sterowany w taki sposób, by pracował cyklicznie (np. ustawiam 1000 wysunięć/wsunięć i urządzenie działa samo). Co jest mi potrzebne ? Na razie mam takie elementy:
- siłownik elektryczny 12 V
- przekaźnik i gniazdo do sterowania siłownikiem elektrycznym (12 V)
- przekaźnik czasowy do sterowania siłownikiem elektrycznym

Na pewno potrzebne mi będzie jeszcze jakieś źródło zasilania. Pytanie tylko jakie (nie znam się na tych rzeczach) ? I czy musiałbym zdobyć jeszcze jakieś elementy ? No i wreszcie, jak to ze sobą połączyć - może znacie jakieś instrukcje, które mi pomogą ?

Z góry dziękuję za pomoc




allegro8228
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 46
Rejestracja: 01 wrz 2007, 08:47
Lokalizacja: Białystok

Re: Siłownik elektryczny - praca cykliczna

#2

Post napisał: allegro8228 » 18 lis 2020, 18:05

Potrzebne ci jest:

1) Założenia konstrukcyjne. Szkic mechanizmu.
2) Schemat elektryczny ideowy.
3) Zasilanie 12VDC zgodne z zabezpieczeniem silnika czyli siłownika którego używasz. Mostek H do przełączania obrotów Prawo/Lewo z diodą zabezpieczającą lub to samo ale na przekaźnikach/stycznikach.
4) Krańcówki min i max odcinające zasilanie w razie dojazdu do nieodpowiedniej pozycji tak żeby nie spalić siłownika.

Ogólnie musisz to rozrysować w pierwszej kolejności.

Na razie tyle ci wystarczy.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1792
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Siłownik elektryczny - praca cykliczna

#3

Post napisał: atlc » 18 lis 2020, 18:53

Jak wyżej.
Do tego specyfikacja siłownika ponieważ:
allegro8228 pisze:Mostek H do przełączania obrotów Prawo/Lewo z diodą zabezpieczającą lub to samo ale na przekaźnikach/stycznikach.

Być może mostek H jest zabudowany w siłowniku i wystarczy podać zasilanie oraz sygnały prawo lewo.
allegro8228 pisze:4) Krańcówki min i max odcinające zasilanie w razie dojazdu do nieodpowiedniej pozycji tak żeby nie spalić siłownika.

To w siłowniku najpewniej jest, ale znowu - trzeba sprawdzić w dokumentacji siłownika.

Potrzebujesz jeszcze licznika impulsów z wyjściem przekaźnikowym.
Licznik zlicza załączenia krańcówki po czym przekaźnik przerywa tor sterujący i cały układ się zatrzymuje.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”