Siłomierz w centrum frezarskim, proszę o pomoc :)

Dyskusje dotyczące pomiarów, narzędzi pomiarowych stosowanych przy obróbce ręcznej i maszynowej.

Autor tematu
koteq2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 03 lut 2016, 12:26
Lokalizacja: Kraków

Siłomierz w centrum frezarskim, proszę o pomoc :)

#1

Post napisał: koteq2 » 03 lut 2016, 12:41

Witam,
mam taką nietypową sprawę do Was.
Mam zrobić projekt, układu laboratoryjnego układu nadzorowania procesu frezowania, który będzie umożliwiał pomiar siły skrawania, emisji akustycznej oraz amplitudy drgań.
Z 2 ostatnimi sobie poradziłem jednakże nie mam pojęcia w którym miejscu należy zamontować siłomierz ( bo nie na wrzecionie)
Centrum frezarskie jakie wybrałem to :
pionowe centrum frezarskie CNC: HAAS Mini MILL
natomiast siłomierz : to kistler 9167

poniżej załączam zdjęcia jeśli mogą pomóc.

Przepraszam za tak banalny temat, aczkolwiek nie mam pojęcia co z tym zrobić :<
z góry dziękuję za pomoc i rady :)
Załączniki
frezarka.jpg
siłomierz.jpg
siłomierz.jpg (8.99 KiB) Przejrzano 3051 razy



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5295
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 03 lut 2016, 12:51

Może coś źle rozumiem ale np. frezarka na której pracuje sama wyświetla obciążenie osi i wrzeciona (pewnie na podstawie parametrów elektrycznych silników)
Jeśli koniecznie ma być to na siłomierzu to właściwie trzeba by na nim zamocować materiał obrabiany i np. w czasie wiercenia będziesz widział z jaką siła materiał jest dociskany przez wiertło
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
koteq2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 03 lut 2016, 12:26
Lokalizacja: Kraków

#3

Post napisał: koteq2 » 03 lut 2016, 12:56

Właśnie cały szkopuł w tym, że musi to być zmierzone za pomocą siłomierza i do tego od Kistlera :<
Czyli sugerujesz, aby siłomierz zamontować przy gnieździe, na którym umieszczany jest przedmiot, czy bardziej na stole frezarki ?

[ Dodano: 2016-02-03, 13:08 ]
A możliwy jest też to, że dobrałem zły siłomierz? :cry:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5295
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#4

Post napisał: adam Fx » 03 lut 2016, 14:56

Nie wiem jak działa taki siłomierz ale jeśli potrafi wykonać pomiar w układzie XYZ to trzeba dla niego wykonać jakieś mocowanie na stole frezarki a na siłomierzu jakieś imadło do mocowania próbek. Pytanie czy siłomierz jest dość sztywny do takich zabaw.

[ Dodano: 2016-02-03, 15:06 ]
No wyglada na toże są i takie na stół i takie na oprawkę https://www.kistler.com/int/en/applicat ... t/milling/ ale ja nie znam języka.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
koteq2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 03 lut 2016, 12:26
Lokalizacja: Kraków

#5

Post napisał: koteq2 » 03 lut 2016, 15:09

hmm, brzmi rozsądnie! :) Spróbuje to w ten sposób rozwiązać :) Dzięki :)

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5295
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#6

Post napisał: adam Fx » 03 lut 2016, 23:20

http://www.fbedergi.duzce.edu.tr/articl ... 5000062866 nie wiem czy to dotyczy twojego problemu ale takie coś trafiłem przypadkiem.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
koteq2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 03 lut 2016, 12:26
Lokalizacja: Kraków

#7

Post napisał: koteq2 » 05 lut 2016, 14:48

Tak :))
Okazało się właśnie, że siłomierz ma być płytką zamontowaną na stole frezarki pod obrabianym przedmiotem :)

Dzięki za pomoc jeszcze raz! :))

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pomiary, Kalibracja, Narzędzia Pomiarowe”