Potrzebuje z automatyzować posuwy we frezarke FYA4 M, tylko nie wiem jakiej mocy serwa lub krokowce zastosować. Obróbka na niej odbywa się raczej ciężka i chciałbym by napęd nie osłabił maszyny.
Na gigantycznych szybkich przejazdach nie zależy mi ale żeby miała te 3m/min.
Śruby oczywiście wymieniam na minimum 40 skok 5.
silniki do FYA4 M
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
no tak tylko czy 12Nm krokowce uciągną np głowice 200 przy zbieraniu 10mm ?
Pracowałem kiedyś na wytaczarce defum i tam były serwa na każdą oś na podwójnej przekładni pasowej. Głowica 315 darła po 10mm aż miło, tylko że nie pamietam jakiej mocy były te serwa.
Więc zastanawiam się nad takim serwem http://www.cncprofi.com/serwomotor-10nm ... ntmgvettl3 i przekładnia 1:3
Da radę taki zestaw uciągnąć głowice 200 przy zbieraniu 10mm ?
Pracowałem kiedyś na wytaczarce defum i tam były serwa na każdą oś na podwójnej przekładni pasowej. Głowica 315 darła po 10mm aż miło, tylko że nie pamietam jakiej mocy były te serwa.
Więc zastanawiam się nad takim serwem http://www.cncprofi.com/serwomotor-10nm ... ntmgvettl3 i przekładnia 1:3
Da radę taki zestaw uciągnąć głowice 200 przy zbieraniu 10mm ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Przy srubie o skoku 5 i 15Nm na niej (połączenie bezpośrednie) masz sile przesuwu 18 000N (1,8tony). Plus do tego serwo ma pewną przeciążalność (zwykle 3x) wiec chwilowe sily mogą byc 3x większe bez utraty pozycji.
Poza tym spytaj Kamara na co na swojej może sobie pozwolić. Tylko tak z praktyki - ja na swojej starej malej frezareczce na silnikach o momencie rzedu 1,5Nm mialem posuwy do 0,9m/min (sterownik słaby, na dobrym powinno byc okolo 2-2,5). Założyłem serwa 1,27Nm i mam 20m/min. Także serwa i krokówki to są zupełnie inne Nm.
Poza tym spytaj Kamara na co na swojej może sobie pozwolić. Tylko tak z praktyki - ja na swojej starej malej frezareczce na silnikach o momencie rzedu 1,5Nm mialem posuwy do 0,9m/min (sterownik słaby, na dobrym powinno byc okolo 2-2,5). Założyłem serwa 1,27Nm i mam 20m/min. Także serwa i krokówki to są zupełnie inne Nm.